Az emberiség új értelmet találhat létének

-

Vajon az univerzum az emberiség kezdete vagy vége? Az is lehet, hogy mindkettő. A tudomány mai állása szerint még nagyon messze vagyunk attól, hogy a kis komfortos Föld bolygón kívül, máshol is élhessünk. A törekvések megvannak, de a technológia nincs.

Fotó: Pixabay

Elképesztő iram

Az emberi élet olyan hangyányi a világegyetem időszámításához képest, hogy fel sem tudjuk fogni. Évmilliókról, talán milliárdokról beszélhetünk. Rengeteg teória létezik, ami megpróbálja megmagyarázni a végtelent, de teljes mértékig alátámasztani még semelyiket nem sikerült. Ott van mindig a „mi van ha”… Bár sokan foglalkoznak ezekkel a NAGY kérdésekkel, az emberiség nagy része csak legyint rá, nem érdekli, nem érinti. Pedig iszonyatos a tempó. Az Ipari forradalom, mely átfogó társadalmi, gazdasági és technológiai változásokat hozott 1769. és 1850. között, felgyorsította a tudományt. Néhány száz év alatt teljesen megváltoztatta az életmódunkat, mely emberi léptékben is elképesztő. Mára a magát embernek nevező humanoid faj, képtelen lenne élni a technikai vívmányai nélkül. Ez a gépi forradalom a szemünk előtt zajlik, napról napra átalakítva az életünket.

Fotó: Pixabay

Mi lesz ezután

A megállíthatatlan folyamatok az űrbe invitálják az emberiséget. A bolygónk pusztulása elkerülhetetlen, a környezetszennyezés megállíthatatlan. Az populáció növekedése miatt egyre kevesebb a hely, az élhető környezet, a táplálék, és a nyersanyag források fogyóban. Persze mindenre lehet találni alternatívákat, de ha nem emberi lép

tékben gondolkodunk, rá kell döbbennünk, hogy végesek a lehetőségek. Legyinthetünk, és mondhatjuk „Á ez még nagyon messze van” Vajon akkor is legyintenénk, ha az emberek átlagos életkora mondjuk 2000 év lenne? Na akkor már nem biztos! Ha ezt ebből a szemszögből közelítjük meg, teljesen egyértelmű, hogy ki kell lépni a komfortzónánkból, el kell hagynunk ezt a kis törékeny „még” kéklő bolygót.

Fotó: Pixabay

Mi várhat minket a végtelenben

Egy szóban lehet megfogalmazni – a jövőnk. Eddig még csak az univerzum porszemnyi szeletét térképeztük fel. A gigantikus távcsövek, rádióteleszkópok által már így is rengeteg feldolgozatlan, és a tudomány által meghatározhatatlan információt adtak. Képzeljük el, hogy ez pont olyan, mintha az ősember kezébe adnánk most egy mobiltelefont. Jószerével megszagolná, megrágná, rájönne, hogy nem finom, és eldobná. Viszont mi még ennyit sem tudunk az univerzum kapcsán, pedig nem a Föld, nem is a naprendszer, nem is a galaxis, hanem az egész világegyetem lesz az otthonunk.

Fotó: Pixabay

Megdöbbentő tények

Gondoljunk csak bele, hogy immáron ötven éve, 1972. március 3-án indították útjára a Pioneer-10 elnevezésű űrszondát. Végső célja a Bika csillagkép legfényesebb csillaga, az Aldebaran, mintegy 2 millió év múlva ér el. 45 éve, indították a Voyager–1 űrszondát, amely társával, a Voyager–2-vel együtt a Naprendszert elhagyva száguld a végtelen űrben. A Voyager-1 a legtávolabbi ember alkotta objektum, jelenleg körülbelül 23,3 milliárd kilométerre száguld tőlünk és már áthaladt a Nap körüli „buborék”-on, jelenleg az úgynevezett Oort-felhő felé tart, mely a Naprendszer legkülső tartományában helyezkedik el.

Az emberiség törekvései jelenleg a Mars felé mutatnak. Már elérhető lehet a számunkra, de jelenlegi technológiákkal még mindig messze. Nagyjából, 9,5 billió kilométer, mely űr – mértékben smafu, de nekünk körülbelül 9 hónapot kell utazni a jelenleg rendelkezésre álló űrhajókkal… Ez csak az odaút!

Fotó: Pixabay

Mi kell ahhoz, hogy az emberiség kirajzzon az űrbe

Egyértelmű, hogy technológia, méghozzá olyan, ami még nem áll a rendelkezésünkre. Nagyobb sebességet produkáló hajtóművek? Térhajlítás? Gravitációs hajtómű? Ki tudja, a scifi írók már rengeteg megoldást álmodtak meg regényeikben. Egy biztos, szükséges hozzá egy gigantikus technológiai robbanás, mely ezt lehetővé teszi számunkra. Valójában viszont ez bármikor megtörténhet. Ekkor pedig miénk lehet a végtelen, és benépesíthetjük azokat a bolygókat, amik számunkra megfelelő életkörülményekkel bírnak. Átalakíthatunk planétákat a saját kedvünkre, rendelkezésünkre fog állni végtelen lakóhely, nyersanyag.

Fotó: Pixabay

Elképzelni is nehéz mi lesz, ha ez megtörténik

Ha az emberiség „birtokba” veszi az univerzumot, egyszerre több minden fog történni. Persze ezek már csak találgatások. Több bolygón letelepedve, többféle új elemet fedezhetünk fel. Új élelmiszer, és alapanyag fajtákat fogyaszthatunk. Az távol lévő emberi populációk teljesen más fejlődési irányt, és ritmust fognak felvenni. Átalakulhatunk biológiailag, genetikailag, és a technikai megoldások tömkelege által iszonyatosan sok információ áll majd a rendelkezésünkre. Az emberi faj gyarlósága, mely most is itt a Földön történik, rengeteg ellentétet hordoz magában. Nem népcsoportok, országok, hanem bolygók, esetleg galaxisok között lehetnek feszültségek, talán még háborúk is, hacsak addigra nem nyílik ki mindenkinek a „harmadik szeme”. Az meg teljesen biztos, hiszen milliárdnyi csillag vesz minket körül, hogy találkozni fogunk más értelmes életformákkal. Ez beláthatatlan következményekkel járhat. Létrejön egy óriási galaktikus szövetség? Vagy épp fordítva, harc indul a az univerzum egy -egy részének birtoklásáért? Ez mind talány, és fikció, de bármi lehet, olyan is amire nem is gondolnánk.

Ha az emberiség eléri azt a fejlődési fokát, mielőtt magunkat nem pusztítjuk ki, hogy elindulhatunk galaktikus terjeszkedésünk, fajfejlődésünk végtelen útján, biztosak lehetünk abban, hogy rengeteg meglepetés vár még ránk.

Esélyegyenlőség – a jövő záloga

Ezek a legnépszerűbb okostelefonok most

Ózonpajzs megőrzésének napja

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!