spot_imgspot_img
spot_img

Sebtapasz vagy ragtapasz – te tudod mi a különbség köztük?

-

Article Top Ad (AdSense)

A sebtapasz és ragtapasz eszközök neve – bár rendkívül hasonló – mégis jelentős különbség van köztük. A köznyelv gyakran keveri a két kifejezést, azonban ahhoz, hogy tudatosan és célszerűen álljunk neki a sebkezelésnek, fontos tudnunk, hogy mi is ez az eltérés. Tisztítás, védelem, gyógyulás – ez a 3 lépés szükséges a gyors és biztos regenerálódáshoz, viszont elengedhetetlen a megfelelő eszköztár. Otthoni sérülés, apró baleset, vágás, horzsolás: ilyenkor segít a sebtapasz, mely párnázott felületének köszönhetően közvetlenül védi a sebet a környezeti behatásoktól, ragasztóval ellátott borítása pedig biztosítja a rögzítést. Erősen vérző, nagyobb méretű sérülés: használjunk kendőt vagy steril gézlapot közvetlenül a seben, majd rögzítsük ezt ragtapasszal, melynek teljes, ragasztóval ellátott felülete biztosítja, hogy kötésünk a helyén maradjon.

Az első és legfontosabb lépés minden sérülés esetén, hogy a seb kezelését helyesen előkészítsük. Ehhez először fontos egy alapos kézmosás a fertőzések elkerülése érdekében, majd következhet a szennyeződések eltávolítása és a fertőtlenítés a seb és a környező terület felületén.  Mindezek után biztosítsuk a védelmet a sérülés számára, a megfelelő eszközökkel:

Sebtapasz

Sebtapasznak hívjuk azokat a tapaszokat, amelyek közepén párnázott terület található. Ez a textil darab kerül minden esetben követlenül a seb fölé, az ezt borító ragasztóval ellátott felület pedig a bőrhöz való rögzítést biztosítja. A tapasz felhelyezése előtt ajánlott egy steril gézzel vagy kendővel áttörölni az érintett területet, hiszen a sebtapasz alapvetően nem a vérzések elállítására hivatott, ennek ellenére biztosítja az esetleges sebváladék felfogását, és védi a sérült bőrt a környezeti behatásoktól.

Ragtapasz

A sebtapasszal ellentétben nem rendelkezik párnázott területtel, így kizárólag rögzítésre alkalmazható. A ragtapasz semmiképp sem alkalmas közvetlenül a seb lefedésére, hiszen a ragasztóval ellátott felület gátolja a gyógyulást, eltávolításakor pedig újra felnyithatja a sebet. A ragtapasz használatához szükséges a sebet kötéssel, gézlappal lefedni a rögzítést megelőzően. Abban az esetben érdemes ezt használni, ha nagyobb méretű sérülésről van szó vagy erőteljesebb vérzést tapasztalunk, hiszen a sebtapasszal szemben ez a módszer alkalmas vérzések elállítására is.

További sebvédelmi, valamint gyors és biztonságos gyógyulást eredményező tippekért kattints ide.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!