spot_imgspot_img
spot_img

Fókuszban a kutyák! Ingyenes Gazdijogsi program indul kutyatartóknak

-

Article Top Ad (AdSense)

Felelős állattartásra buzdít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Gazdijogsi nevű komplex edukációs programja. A remek kezdeményezés azért is üdvözlendő, mert az állatvédelmi problémák megoldásához a szemléletváltás és az oktatás is elengedhetetlen.

 

Gondoskodás, tudatosság, szeretet

Kutyával együtt élni egy életforma, komoly és felelősségteljes döntés az életünkbe bevonni egy érző lényt. Szeretni, ápolni, gondoskodni kell róla. A Gazdijogsi online oktatási platform célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik példaértékűen jó gazdiként szeretnének kutyáiknak minőségi életet biztosítani.

gazdijogis
kép: Nébih

 

Az állattartás égető problémái

A hatósági ellenőrzések szomorú tapasztalatai közt sajnos ott vannak a viadalra nevelt és nevezett kutyák, a minősíthetetlenül rossz körülmények között tartott és szaporított ebek, és a sorsára hagyott, vagy épp tudatlanságból rosszul tartott állatok esetei. Az áldatlan állapotok felszámolásához a fejekben is rendet kellene tenni.

A magyar állatvédelmi törvény 1998 óta folyamatosan fejlődik, igazodik a kihívásokhoz, azonban nagyon komoly szemléletváltásra és hatékony oktatásra van szükség ahhoz, hogy a kidobott, nem megfelelően tartott állatok tábora számottevően csökkenjen, egyúttal magasabb szintre lépjen az állattartói kultúra hazánkban.

 

Állatvédelemmel kapcsolatos friss kezdeményezések

Örömünkre szolgált, hogy hasonló, állatvédelemre fókuszáló kezdeményezésről már mi is hírt adhattunk. Az újonnan megalakult Állatvédelmi Központ 2021. január elsején kezdte meg működését, mellyel mérföldkőhöz érkezett az állatvédelem kutatása és oktatása. Erről részletesen egy másik cikkünkben írtunk: itt

Állatvédelmi felmérésről is hírt adtunk itt: ebben a cikkünkben. Ennek a párbeszédnek az eredményei már érződnek.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerint nagy sikerrel zárult az állatvédelmi társadalmi párbeszéd. Az online kérdőívet több mint 260 ezren töltötték ki, s erre reagálva valósul meg a Gazdijogsi program is az Agrárminisztérium támogatásával.  A Gazdijogsi oldala még inaktív, de a Nébih Facebook oldalát érdemes követni a frissülő információkért. 

 

A Gazdijogsi program izgalmas tananyaga – elmélet és gyakorlat

Az önkéntesen vállalható, ingyenes, online képzés várhatóan szeptembertől, e-learning képzéssel indul majd. A tananyag többek között ebből áll:

  • a kutyaválasztás szempontjait sorra veszi
  • anatómiai és élettani alapismereteket nyújt
  • bemutatja a kutya alapvető szükségleteit
  • körbejárja a kutya viselkedési formáit és viselkedési problémáit
  • ismerteti a kutyatartás jogi szabályozását

A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne majd, távlati cél pedig, hogy teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak. A Gazdijogsi program létrehozásában többek közt az Agrárminisztérium, az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Rendőrség, kutyakiképzők, önkormányzatok és civil szervezetek is közreműködnek.

Gazdijogsi
kép: Chewy/ unsplash.com

 

Öröm ilyen pozitív kezdeményezésekről hallani, ám sajnos nem minden érintetthez jut el ez a program, és az is hozzátartozik a szomorú igazsághoz, hogy éppen azok nem foglalkoznak a felelős állattartással, akik szándékosan pénzért kereskednek a kutyákkal, más állatokkal is,  vagy méltatlan körülmények közt tartják őket. Reméljük, ezen kezdeményezéseket látva, hogy a törvényei szabályozások is szigorodnak az állatok védelme érdekében.

Cikkeink állatos témában:

Macskával az élet – szívmelengető cicaszokások

Őrült cicás és kutyás holmik a netről- vicces cuccok a kedvenceknek és a gazdiknak

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!