spot_imgspot_img
spot_img

Retteghetnek a szaporítók, az állatkínzók! Képviseletet kaptak a fővárosi állatok!

-

Article Top Ad (AdSense)

Három hete állatvédelemért felelős főpolgármesteri megbízottja lett Budapestnek, Szabó Rebeka, Zugló egyik alpolgármestere személyében. A fővárosban közel 250 ezer kutya él, és sajnos sok a kóbor és gazdátlan állat. Az ő érdekeiket fogja képviselni a biológus végzettségű Rebeka, társadalmi munkában, a szabadidejében.

Karácsony Gergely főpolgármester már a választási kampányában jelezte, hogy kell, hogy legyen egy hivatalos személy, aki a fővárosban az állatvédelemmel foglakozik.  Budapest állatvédelmi céljait az Állatvédelmi Charta-ban már megválasztása előtt megfogalmazta, és pár hete kinevezte a posztra a megfelelő személyt.

 – Hogyan került a főpolgármester látókörébe?

–  Korábban még ombudsmannak neveztük, akinek az állatvédelmi érdekképviseletet kellett volna ellátnia, végül állatvédelemért felelős főpolgármesteri megbízott lett a pozíció neve. A lényegen ez nem változtat. Hosszú ideje közvetlenül Karácsony Gergely mellett dolgozom, az együtt töltött évek alatt többször szembesült vele, hogy szeretem az állatokat, foglalkoztat az állatvédelem. Korábban, parlamenti képviselő koromban, én vittem az állatvédelmi témákat a frakción belül, ahol szintén együtt ültünk. Majd, amikor 2014-től Zugló polgármestereként dolgozott, én pedig alpolgármesterként, a kerületben én lettem a felelős az állatvédelmi témákért is. Volt időm belelátni, beletanulni.

Fotó: Városháza/Járdàny Bence

 – Közeli kapcsolata van az állatokkal? Van saját házikedvence?

– Biológus a végzettségem, és hobbi állatmentő vagyok. Ezt azt jelenti, hogy nem civil szervezetekkel együttműködve végeztem bajba jutott állatok mentését, hanem csak alkalomszerűen, amikor úgy hozta az élet. Van két mentett macskám, de több cicát is megmentettem. Minden állatot szeretek, de úgy jött ki a lépés, hogy a macskával kerültem közelebbi kapcsolatba. Régóta követek több állatvédő szervezetet, és tisztában vagyok az állatvédelmi problémákkal.

 – Véleménye szerint mi a legnagyobb baj a fővárosban ezen a területen?

– Sok tennivaló van ezen a téren, sajnos a fővárosi önkormányzatnak behatároltak a lehetőségei, hisz törvénymódosítást önmagában nem tud végezni. Az Állatvédelmi Charta-ban többek között olyan törekvések lettek megjelölve, mint:

  • Könyörtelen fellépés a szaporítók ellen
  • Korszerű, európai színvonalú, nagyobb kapacitású állatmenhely(ek) kialakítása
  • Kedvezményes és célzott ivartalanítási program
  • Kutyák- és cicák azonosító chipes ellátásának támogatása, ösztönzése és ellenőrzése
  • Pályázati rendszer önkéntes állatvédő közösségeknek: ületi állatvédelmi járőrszolgálatok és állatvédelemmel foglalkozók tevékenységének összehangolására
  • A négylábú barátaink mellett nem feledkezünk meg a madarakról, méhekről, denevérekről sem.

Fontos, hogy az illegális szaporítók ellen mihamarabb történjen hatékony fellépés. Az ivartalanítást támogatni és segíteni kell, legyen szó kutyáról vagy macskáról, ez utóbbiból ugyanis sok az utcai állat. Sokan várnak örökbefogadásra, szeretnénk segíteni nekik gazdisodni. A civil szervezetekkel, akik eddig a hátukon vitték az állatvédelmet, párbeszédet kezdeményeztünk: Október 5-én megszervezzük az első budapesti állatvédelmi civil kerekasztalt. Az összes fővárosban dolgozó civil szervezetet várjuk, akik városi állattartással, szemléletformálással foglalkoznak, és szeretnénk kikérni a véleményüket, meghallgatni a tapasztalataikat. A fővárosban állattartó és nem állattartó, kutyás és nem kutyás emberek laknak. Azzal is kell törődni, hogyan tudunk mindnyájan békésen együtt élni.

 

– A civilek mostantól komoly segítségre számíthatnak az emberfeletti munkájukhoz?  

Igen, mindenképpen szeretném segíteni a munkájukat abban, amit egy fővárosi önkormányzat meg tud tenni. Nagyon nagy érdemük van, hogy Budapesten egyáltalán működik az állatvédelem, sőt, gyakorlatilag országosan ők működtetik.

– A főváros ezentúl állattartással kapcsolatos híreket is fog kommunikálni?

– A főváros kommunikációs felületeit jól lehet majd erre használni, sok emberhez el fognak jutni a fontos információk, a törekvések. A szemléletformálásra ez jó lehetőség, például itt szeretnék foglalkozni olyan témákkal, mint az ivartalanítás, a felelős állattartás. A gyerekek jó célpontok, ők nyitottabbak ezekre a gondolatokra. Fontos, hogy azt is megértsék az emberek, miért nem szabad illegális szaporítóktól vásárolni. Sajnos sok a kóbor állat, és van állatbántalmazás és állatkínzás. Ezek csökkentése, megszüntetése lesz a talán a legnehezebb feladatunk.

 – Járt már az Illatos úti ebrendészeti telepen? Hihetetlen munka folyik ott Dr.Kozma Tamás vezetésével, és fontos tudni, hogy ott nincs altatás.

– Igen, a tapasztalataimról nemrég egy FB posztot is írtam. Láttam, hogy az ipartelep közé beékelődött helyszín már nem alkalmas az állatmentésre, kicsik a ketrecek, sok a kutya. Jó lenne kicsit európaibb szintű, barátságosabb helyet létrehozni nekik, az ott élő állatokat szebb és jobb környezetbe  költöztetni. Szerencsére kiváló szakemberek dolgoznak ott, nagyon szeretik őket.

Fotó: Városháza/Járdàny Bence
Dr. Kozma Tamás vezető állatorvos, Szabó Rebeka és Pass Dániel, önkormányzati tanácsadó.

 – Az  egyre gyakoribb állatkínzással kapcsolatban hogyan lehet majd fellépni?

– Budapestnek nincs lehetősége jogszabály módosításra, de az fontos, hogy olyan állatvédelmi járőrszolgálatot alakítsunk ki, ami együttműködik a rendőrséggel és hatékonyan fel tud lépni az állatkínzásnál. Fontos, hogy ha ilyet látnak az emberek, legyen kihez fordulni.

 – Hivatásából kifolyólag gyakran állatok között mozog. Nem gondolkodott el, hogy a két cica mellé jó lenne egy kutyus is?

-Nagyon szívesen vállalnék kutyát, és lovat és birkát is. Ez utóbbiak nagy kedvenceim, de őket tényleg csak kertes házban lehet tartani. Régen növény-ökológusként, botanikusként dolgoztam olyan területen, ahol nagyon sok birka legelt, ott szerettem meg ezeket az állatokat, nagyon kedvesek.

dr Kozma Tamás állatorvos  Fotó: Városháza/Járdàny Bence

– Az év végéig mi fér még bele a munkába a civil kerekasztalon kívül?

– Az ivartalanítási programon kell a következő lépésben dolgoznunk. Sok mindent a kerületekkel egyetértésben lehet csak megtenni, remélem ezekben partnerek lesznek.

Polesz Anita

Ha szívesen olvasnál az állatok örökbeadásának nehézségeiről, akkor itt megteheted!

“Ha már megmentünk egy kutyát, egész életére biztonságban akarjuk tudni”

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!