spot_imgspot_img
spot_img

Alpaka, miniló és hangya – tarts különleges állatot!

-

Article Top Ad (AdSense)

Szereted az állatokat, de valami izgalmasabbat akarsz, mint egy kutya vagy macska? Esetleg kisebb gondra és felelősségre vágysz, mint ami ezekkel jár? Kimozdulnál a törpehörcsög, tengerimalac, zebrapinty hullámos papagáj-tengelyről?

Mutatunk néhány szokatlan házikedvencet – a józan ész és a jogszabályok határain belül!

Aki öblített már éjszakába nyúlóan sódert, mert az akváriumot a semmiből ellepte a pinduri csigák inváziója, az tudja: attól, hogy egy állat jól körül határolható helyen tartható, még nem egyszerű – vagy olcsó – a tartása!

hörcsög - forrás: pixabay
hörcsög – forrás: pixabay

Macskáink és kutyáink mindig is voltak, mióta kertes házba költöztünk, azonban a zebrapintyek határozottan új szín hoztak az életünkbe. Az öcsémmel egy balatoni nyaraláson nyertünk tombolán kacagó gerléket, amiket a szüleink gyorsan becseréltek két zebrapintyre, gondolván, hogy kisebb méret – kevesebb gond. Nos. A lakás bármely pontján megtalálható köles mellett a tollasoknak olyan hangjuk volt, mint a csipogós plüssállatoknak és a macskák menetrendszerűen fogyasztották őket minden védelmi intézkedésünk ellenére – igaz, csak a nőstényeket…

Önálló életem első kisállata – és a családom történetének első, kedvtelésből tartott rágcsálója – egy dzsungáriai törpehörcsög volt, akit az összes testvére vert, így kedvezményt is kaptam rá, mert a kereskedő azt hitte, hogy nem él két hétig sem. Filibert – ez lett a neve – azonban rácáfolt és még 3 évig volt velünk és tartott minket terrorban. A hányatott gyerekkor miatt ugyanis olyan vad lett, hogy csak motoros kesztyűben tudtuk takarítani a ketrecét, mert támadott (igen, kicsi, de nagyot harap!) viszont ő lett az egyetemi vizsgafilmem egyik sztárja.

Hangya

Ha kisgyerekes szülő vagy hamarosan szembesülnöd kell vele, hogy a tarantulák már túl mainstreamek vagy lejárt lemeznek számítanak, már a hangya a menő! Jól olvastad!

Amíg te minden erőddel irtod őket a konyhában, addig a gyerek súlyos ezreket fog kikönyörögni, hogy életben tartson egyetlen példányt.

Közben pedig abban reménykedik, hogy az elég jól érzi magát az indulócsomagnak számító kémcsőben, hogy kolóniát alapítson. Előnyük, hogy kis helyen elférnek, az életben tartásukhoz elég heti kétszeri etetés és itatás, ha pedig beindul a dolog, akár tenyésztővé is előléphetünk. A dolgozók 4-5 évig is élnek, de a legöregebb királynő élettartama 22 év volt.

Akit felcsigáztunk, az a Hangyafarmon nézzen szét, ami Magyarország egyetlen hangyászata.

 

Alpaka

A lámához és a vikunyához hasonló, a tevefélék családjába tartozó párosujjú patás eredetileg az Andokban él, ahol a juhokénál is finomabb szőre miatt háziasították. A lámánál kisebb, marmagassága felnőtt korában 80-100 centiméter, és 48-84 kg-ot nyom.

A nyalókafeje és vicces pattogása valószínűleg vidámabbá tenné az életünket,

illetve a lenyírt gyapjú feldolgozásával új bizniszbe is kezdhetnénk. Gazdasági célokból, hobbiállatnak és terápiás célokra is alkalmas. Sajnos lakótelepre nem ajánlott, nagy területű legelőt kell neki biztosítani, homokot a hempergőzéshez, és egyedenként külön karámot. Egyes források szerint annyira társaságkedvelő, hogy háromnál kevesebb állatot nem lehet tartani (mondjuk ezen a helyen pont csak két példány volt eladó), ráadásul a stressztől is kímélni kell. De a kedvenc mondatunk mindenképpen ez a leírásából:

Ugyanakkor az alpaka a lámához hasonlóan köpni is tud, de ez utóbbival ellentétben az alpaka előtte figyelmeztet.”

Mondjuk mielőtt valaki egy rozzantabb használt autó árát (100-750 ezer forint) költené a kétségtelenül vidám külsejű és a leírások szerint igen barátságos állatra, érdemes megtekintenie élőben a patást. Erre több lehetőség is kínálkozik itthon, látogatható alpaka farmokat találhatunk például itt vagy itt.

 

Törpemalac

Az angolul teacup pignek vagyis teáscsészényi malacnak becézett sertéskék akkor kezdtek el foglalkoztatni, amikor néhány éve az ELTE etológia tanszéke törpemalac-nevelőket keresett, hogy az állatok társas viselkedését tanulmányozzák. A feladat ingergazdag környezet biztosítása és nagyjából a kutyáéval azonos bánásmód lett volna. Sajnos nem jutottunk be a finisbe, amit az egész életében disznót vágó vidéki nagymamám valószínűleg nyugtázott odaátról. De azóta is követünk pár malacos oldalt, például Rupertet.

Korábban George Clooney volt a leghíresebb hobbikanász. Ő egy vietnámi csüngőhasú malaccal, Maxszel osztotta meg az életét 18 évig. Az állatot ajándékba kapta és kutyához hasonlóan tartotta 2006-ban bekövetkezett haláláig. A mostanában kifejezetten divatosnak számító kis sertések pici korukban valóban elragadóak, a fotókon látható példányok azonban nagyon fiatalok.

Felnőve 40-60 kilósak lesznek és a méretük egy kutyáéhoz közelít majd, külsejük pedig az átlagos sertésekhez – bármit ígérjen is a tenyésztő!

A malacok másban is a kutyákra hasonlítanak, nagy a mozgásigényük, sétáltatni kell őket, kíváncsiak és foglalkozni kell velük, mert ha unatkoznak szétszedik a lakást, megrongálják a bútorokat. Az állatok 15-20 évig is elélnek jó körülmények között, így érdemes meggondolni, mielőtt magunkhoz veszünk egyet, vagy követni egy ideig a gazdik blogjait, mint Rupertéké. A videóban szereplő pár arról mesél, hogy a malacbiztos otthon olyan, mint mikor egy gyerek érkezésére készülsz fel.

 

Miniló

Ahogy arra a szaklap is rámutat, a minilovak nem egyszerűen kisebb pacik! A mindössze 96 centis marmagasságig megnövő patások tartása hasonló átlagos méretű társaikhoz, azonban hajlamosabbak a betegségekre, mint az elhízás vagy a különböző fogászati problémák. Bár apró, a súlya négyszeresét képes elhúzni.

„A minilovak tenyésztésének a pompás testalkat és a kiváló természet volt a célja.

Eredménye pedig egy arányos kis ló, amely különböző szerepekre alkalmas: lehet házikedvenc, kiállítások és versenyek résztvevője, terápiás társ vagy épp vakvezető.”

Itthon a a Bethesda Gyermekkórházban vetették be Vertigot, a négy éves amerikai minilovat. Gondozója, Ács Franciska lovasterapeuta segítségével élményterápiát végzett a súlyos beteg gyermekek között. A kórház közleménye szerint a speciális lovasterápia különösen jó hatással van a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvő gyermekekre.

Ács elmondta, hogy a minilovak rendkívül barátságosak, megbízhatóak, kiszámíthatóak, emellett nagyon érzékenyek és minden betegre pillanatok alatt ráhangolódnak. Tartásuk ugyanakkor nem lakásban javallott!

 

Törpesün

Azon kívül, hogy a sünök eleve úgy néznek ki, mintha egy meséből slattyognának elő, az

életmódjuk is megegyezik az enyémmel – legalábbis a vágyottal – nappal jórészt alszanak és éjszaka aktívak.

Vagyis egy normál rendszerben élő gazdi nem sokat fog tapasztalni az állatból aktív állapotban, hacsak fel nem ébreszti a futókerekezéssel. A cuki külső azonban határozott egyéniséget takar. Számos süntartó számolt be arról, hogy az állat kifejezetten agresszív volt eleinte, amíg össze nem haverkodtak, meg nem szokták egymást a gazdival.

Több süntenyészetnél is nézelődhetünk például itt is, akik rendszeresen posztolnak az elvihető apróságokról. Ugyanitt panzió szolgáltatás is van, ahol még wellness szolgáltatásokkal is kényeztetik az állatot.

Minden állat idő és pénz ráfordítást igényel, hiszen egy másik élőlény szükségleteiről kell gondoskodod. Mielőtt bármelyik mellett döntenél vagy hagynád magad rábeszélni engedve a gyerek nyaggatásának, gondold végig, hogy hajlandó vagy-e nemcsak a felszerelésébe és az ellátásába is beruházni, hanem

érzelmileg is elköteleződni. Egy állat jó esetben évekig veled lesz, és ragaszkodni fog hozzád, nem adható vissza mint egy nem passzoló ruha!

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!