spot_imgspot_img
spot_img

Tartani vagy nem tartani? – A kisállatok titkos élete

-

Article Top Ad (AdSense)

A magyar háztartások több mint egyharmadában tartanak kutyát vagy macskát, az örökbefogadási szándék pedig tovább nőtt az elmúlt hónapokban. A kis kedvencek a sok öröm mellett azonban gyakran okoznak felfordulást a lakásban. Olyan akadályokba is ütközhetünk, amelyekre talán még a legtapasztaltabb állattartó sem számítana, a körültekintő felkészülés éppen ezért kiemelten fontos. 

 

Milyen fajtát és honnan? 

Amennyiben eldöntöttük, hogy befogadunk egy kisállatot, érdemes a lehető legobjektívebben átgondolni az ő és a saját helyzetünket a faj és fajta kiválasztásakor. Fontos, hogy a lehető legkörültekintőbben járjunk utána a kiszemelt kedvenc valódi igényeinek, természetének és az esetleges kockázatoknak a döntés előtt. A menhelyek és a gyepmesteri telepek szélesebb körben ismertek, de azok számára is, akik fajtatiszta kutyát, macskát, vagy egyéb típusú kisállatot fogadnának örökbe, számos lehetőség nyílik, mielőtt tenyésztőhöz vagy kisállatkereskedéshez fordulnának. A kifejezetten rágcsálókra szakosodott Együtt a Kisállatokért Alapítvány vagy éppen az egyre népszerűbb kistestű ragadozókkal foglalkozó Magyar Vadászgörény Klub folyamatosan kínál örökbefogadásra házi kedvenceket. 

 

Hazavárunk 

Mielőtt megérkezik az új családtag, érdemes minden szükséges felszerelést beszerezni, például tápot, fekhelyet, játékokat, almot, terráriumot, akváriumot, stb. Kezdő állattartóként könnyű elveszni a rendkívül színes kínálatban, éppen ezért fontos szem előtt tartani a legalapvetőbb tényezőket, mint az állat életkora, faja, fajtája és ennek megfelelő felszerelést választani. Amennyiben kölyökkutyát vagy kismacskát választunk, az első időszakban érdemes lehet a fontosabb dísztárgyakat, törékenyebb dolgokat elpakolni, valamint a szobatisztaságra szoktatás időszaka alatt a szőnyegeket felcsavarni, vagy kisállatpelenkát tenni a lakásba.

 

Nem várt meglepetések 

A csintalan kisállatok a legváratlanabb helyeken tudnak felfordulást okozni. Az elérhetetlennek hitt helyekről eltűnt tárgyak, az indokolatlan felületeken feltűnő tappancsnyomok és a lakás minden pontjára beszállingózó állatszőr sok bosszúságot okozhatnak a gazdinak. Egy nagy teljesítményű eszközzel azonban, mint a Samsung Jet porszívói, sok kellemetlen pillanattól kímélhetjük meg magunkat. A készülék az akár 200 wattos szívóerővel felveszi a harcot a háztartási porral és szőrrel. A kis helyen tárolható eszközzel folyamatosan higiénikus környezetet lehet biztosítani a család minden tagja számára, 5 rétegű szűrőrendszerének köszönhetően pedig az állatszőrön kívül a porszemcséket sem engedi visszajutni a levegőbe.

 

A meghitt otthonon túl

Amennyiben teljes mértékben meggyőződtünk arról, hogy otthonunk készen áll az új családtag érkezésére, fontos feltérképezni a lakókörnyezetet és az esetleges szolgáltatókat a kisállat szempontjából is. Találjuk meg a legközelebbi és a jól felszerelt futtatót, kirándulási lehetőségeket, igény esetén trénert! Keressük meg a legjobb kisállatorvost, vész esetére a legközelebbi állatkórházat, állatpatikát! Érdemes előre felkészülni a minőségi táp és egyéb felszerelések, játékok legjobb beszerzési helyére, hogy a felelősséggel befogadott kis kedvencnek a megfelelő törődést tudjuk nyújtani, az ideális kisállat-gazdi kapcsolat érdekében. 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!