Így védheted meg kutyád és macskád egészségét

-

Kutyáink és macskáink nem olyanok, mint a gyermekeink: soha nem nőnek fel és idős korukra még több gondoskodást igényelnek. Több olyan tényező van, amelyek fontosak kisállataink egészsége szempontjából, és amelyeket egy felelős gazdinak figyelembe kell vennie.

Kedvenceink táplálkozása az egyik legfontosabb tényező egészségük szempontjából. Dr. Katona Ágnes arra figyelmeztet, hogy kedvenceinket mindig az életkoruknak megfelelően tápláljuk, és e szerint megkülönböztetünk kölyök, felnőtt és időskori étrendet és étrendkiegészítőket. Kutyáknál a csontfejlődés miatt fontos szem előtt tartani a testtömeget is, vagyis azt, hogy kis, közepes, nagy vagy óriás méretű kutya lesz-e belőle. Egy valóban jó minőségű táp mellé nem szükséges táplálékkiegészítő. Sok olyan táp van a piacon, amely már eleve tartalmazza a bőr és szőrtápláláshoz szükséges kiegészítőket is, amelyeket házikoszton vagy rosszabb minőségű tápon tartott állatoknál érdemes figyelembe venni, és ha kell hozzátáplálni. Az állatorvos hangsúlyozza annak fontosságát, hogy házikoszt esetén a szénhidrát, fehérje, rostos anyag, zöldség és vitamin megfelelő arányban szerepeljen a kutya vagy macska étrendjében. Mostanában egyre népszerűbb trend az úgynevezett BARF, vagyis a nyersetetés, amely van, akinek nagyon jó, de nem mindegyik állatnak megfelelő. Ebben az esetben a nyershúsos étrendet szintén táplálékkiegészítőkkel kell változatosabbá tenni, a hiánybetegségek elkerülése érdekében.

Fotó: pexels.com

Oltások:

Kutyáknál az első lépés a kölyökkori oltássorozat, amelyet az elején ismételni kell, majd évente egyszer újraoltani. Ehhez jön a minden évben kötelező veszettség elleni oltás, amely néha még a leggondosabb gazdik is el-elfelejtenek. Pedig erre nagyon fontos odafigyelni, mert hazánk nem mentes a veszettségtől. Ha például kutyusunk valahol vidéken vagy egy erdőben összeverekszik egy rókával vagy akár csak egy macskával, egy ideig tünetmentes, de utána összeharapdálhatja még a gazdáját is. Egyébként a veszettség jelenléte a szerb-ukrán határnál a legmagasabb, de Pest megye sem mentes, és egy adott szintet elérve gyógyíthatatlan és halálos betegség.

Fotó: unsplash.com

Cicáknál nincs hatóságilag kötelező oltás, csak az egészségük védelme miatt van szükség rá: a macskanátha leukózis elleni és a veszettség elleni oltás, amellyel a macskával együtt élők is védve vannak. A Buda-Vet Állatorvosi rendelő állatorvosa azonban hangsúlyozza, hogy a cicáknál is nagyon fontosak a külső és belső paraziták elleni kezelések, mert sok élősködő akár a benti macskákat is fenyegetheti, például a gazdi cipőjéről, táskájáról, lábtörlőről is bejuthat a macska szervezetébe vagy ha például állatmenhelyen segít ki a gazdi, akkor sokféle cifra dolgot vihet haza.

Paraziták és veszélyeik:

Szívférgesség és bőrférgesség a kutyáknál:

Az éghajlat változás és az utazások megnövekedett száma miatt az utóbbi években Magyarországon is rohamosan elterjedt a lepkeszúnyog, amely a mediterrán vidékről költözött fel hazánkba, és amely miatt a szívférgesség egyre gyakrabban fordul elő kutyáinknál. A szúnyog kiszívja a hordozó állatból az egyes stádiumú lárvát, amely benne úgynevezett hármas stádiumú lárvává fejlődik. Ez a szúnyog kiválasztószervéből bekerül a szájszervekbe, és egy következő állatba már a hármas stádiumú lárvát köpi. Ez több hónap alatt akár 15-20 cm-es féreggé válik, amely több vedlés után, még itt a testben, főleg az állat tüdőartériájában él, és bizonyos helyeződés során lóghat bele a szívbe. A bőrférget is ugyanaz a szúnyog terjeszti, mint a szívférget, csak ebben az esetben a fertőzés a bőr szintjén marad.

Szívféreg pozitív lehet egy olyan állat is, akinek a szívében nem látszik, de egy jó digitális röntgen a tüdő rajzolatából képes ezt kimutatni. Létezik egy 10 perces gyorsteszt is, amely megmutatja, hogy van-e az állat testében felnőtt ivarérett nőstény szívféreg. Ha az eredmény pozitív akkor egy szívultrahang és egy mellkasröntgen válik szükségessé a helyeződés pontos megállapítása érdekében. Az előbb említett gyorsteszt ideje alatt mikroszkóp alatt megvizsgálják, hogy az állat vérében egyes stádiumú lárva van-e. Ha igen, akkor egy további, speciális PCR vizsgálattal kell beazonosítani, hogy tényleg szívféreg lárváról van-e szó.

A szív és bőrférgesség közül a szívférgesség a veszélyesebb, mert szívbillentyű működési zavart okozhat, illetve előrehaladott időbeli folyamatokat, amelyeknek a kezelése és a nem kezelése is életveszélyes. Teszt nélkül nem szabad előre védeni a kutyákat, mert ha a vérben lévő lárvák elpusztulnak, akkor millió kis mikrotrombusként elzárják a vérereket, amely vérkeringési zavart, sokkos állapotot, és akár elhullást is okozhat.

A kezelés nagyon bonyolult, és három variációja van: katéterrel szívbe nyúlva altatásban kihúzgálja a hozzáértő orvos, vagy injekcióba adott arzéntartalmú injekcióval kezelik, amely kórházi bentlakást igényel, illetve a harmadik egy hosszú hónapokon át tartó antibiotikumos kezelés, amely során az antibiotikum megöli a féreg testén élő baktériumot, amely következtében a szívféreg is elpusztul.

Fotó: pexels.com

A betegség ellen a szúnyog távoltartásával lehet védekezni, ami nyakörv és csepp is lehet, vagy pedig a kutyus havonta kap olyan féreghajtót, amely megöli a hármas stádiumú lárvát, ha a szúnyog már bejuttatta a testbe.

A lepkeszúnyog ezeken kívül még más súlyos, akár végzetes betegség kialakulását okozhatja kutyáknál és megjelenésükkel újabb állatbetegségek is megjelentek, mint az anaplazmózis vagy a leishmanózis.

Kevésbé veszélyes a szemférgesség, amelyet egy légyfajta visz be az állat szemébe és amely gyakorlatilag egy idült kötőhártyagyulladás. A bélférgesség elleni védelem is alapvető kisállataink szempontjából, amelyet három havonta tabletta formájában kell kezelni. Ez azért is nagyon fontos, mert a felnőttek és a gyerekek is megkaphatják, hiszen a kezeletlen kutya végbéltájékáról a kutya szájszélére kerülhet és egy ölelgetés vagy puszi során mi is megfertőződhetünk.

Fotó: pexels.com

Kullancs:

Cicáinknak és kutyáinknak nyakörv, tabletta vagy csepp formájában tudunk védelmet biztosítani a kullancsok ellen. A csepp hatékonyságát a víz és a napfény csökkenti, a tabletta viszont bekerül a vérkeringésbe, ahonnan a bőr faggyúrétegébe jutva nagyon gyorsan elkezd hatni. A tabletta nem csak kullancs, bolha, hanem szívféreg ellen is véd. Újabban megjelentek ultrahangos kullancsriasztók is, de ezekről egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték, így megoszlanak a vélemények.

Bolha:

Bolhásság esetén az állaton tartózkodó bolha csak a jéghegy csúcs. Ilyenkor a pete, a lárva és a báb többszázezer számra a környezetben van, és ha az állat hónapokon át tartósan nincs kezelve, azok is kikelve újból szaporodási ciklusba lépnek. A legtöbb esetben ilyenkor már csak a kártevőírtók tudnak segíteni jó kis költségért.

Bőrgombásodás:

Szőr és bőrtünetek esetén javasolt a laborvizsgálat pajzsmirigy hormonszint és bőrből vett baktérium és gombatenyésztés. Vannak olyan gombás betegségek, amelyek ellen létezik oltóanyag. A bőrtünetetek jelentkezésekor szükséges kizárni a rühesség különböző típusait és a szőrtüsző atkát. A rühesség emberre is átmehet és bizonyos rühfajták embereken is okozhatnak tüneteket.

Tipikus macskabetegségek:

A parazita elleni kezeléseknek a macskáknál is nagy jelentőségük van, mert például a férgesség bizonyos típusai az emberre is veszélyesek lehetnek és főleg a gyerekek veszélyeztettek a kevesebb tudatos kézmosás és az állatok puszilgatása miatt. Kijáró macskáknál három havonta javasolt a bélférgeség ellen féreghajtás.

Fotó: pexels.com

Tipikus cicabetegség a FIV, amely egy immunrendszert csökkentő vírus, más néven macska AIDS (kandúroknál az ivartalanítással sokat tehetünk a terjedés megállításában). A FELV, azaz a macska leukémia vérkép eltolódással vagy nyirokcsomó szöveteinek elváltozásával járó halálos betegség. Ezt a macska elsősorban barátjának, családtagjainak adja át, illetve verekedéssel, nyálzással, párzással fertőzhet. Rövidebb-hosszabb idő után végzetes kimenetelű betegség. A FIP egy fertőző hashártya-mellhártyagyulladás, amelyet egy csak a macskafélékhez adoptálódott koronavírus okoz és amely szintén végzetes kimenetelű. Tünetei: lázas állapot, étvágytalanság, tüdő és bélrendszerei problémák. Ha már az immunrendszer terhelt, bőrtünetek is előfordulhatnak. A fertőzött állat ürítheti a vírust, ezért nagyon fontos az elkülönítése. Gyógyítani sajnos ezt sem lehet, de időlegesen tünetmentessé tehető. Ezeket a cicabetegségek gyorsteszttel és egy laboratóriumi ELISA ellenanyag vizsgálattal lehet kimutatni.

Kisállataink sok gondoskodást és odafigyelést igényelnek, de mindig meghálálják a törődést.

Olvasd el ezt is:

“Ha már megmentünk egy kutyát, egész életére biztonságban akarjuk tudni”

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!