Rekordáron, 34,9 millió dollárért kelt el Frida Kahlo önarcképe

-

Minden rekordot túlszárnyalva kelt el Frida Kahlo önarcképe 34,9 milló dollárért, azaz 11 milliárd forintért.

Frida Kahlo (1907-1954) minden bizonnyal a 20.század egyik legmeghatározóbb,  női művésze. A mexikói festőnő valamennyi képén izgalmas, újszerű szimbólumokkal dolgozik, amelyek saját maga, gondolatai, élete, szerettei testesítenek meg.

Frida Kahlo életének legnagyobb kihívása a testével való kapcsolata volt, amely egész életére rányomta a bélyeget, ugyanis gyermekbénulás miatt a jobb lába deformálódott, majd 18 éves korában egy buszbalesetben szenvedett súlyos sérüléseket.

Az elszigeteltség és magány okozta lelki tusája sokszor megjelenik képein, amelyet ötvözött a mexikói népi kultúra izgalmas és színes stílusával. Ilyen az idén novemberben 11 milliárd forintért elkelt, 1949-ben készült Diego y yo (Diego és én) című önarcképe, amelynek a pikantériája, hogy a homlokán szerelme, Diego Rivera arcképe jelenik meg.

Frida Kahlo és Diego Rivera
Frida Kahlo és szerelme, Diego Rivera
Fotó: Kristine/flickr.com

A valaha árverésen legdrágábban eladott latin-amerikai alkotás a Rivera A riválisok című festménye volt 9,8 millió dollár- ért, de idén novemberben lekörözte a Kahlo önarckép.

Korábban Florence Arquin chicagói író, kritikus tulajdonában volt a kép, akivel a Rivera pár szoros barátságot ápolt. Ezután 1990-ben árverezték el a festményt, akkor még „csak” 1,4 millió dollárért.

A Diego és én című festmény eladása, nem csupán egy eladási rekord, mivel ennek hátterében az áll, hogy a Sotheby aukciós ház az elmúlt években különösen nagy figyelmet szentelt a női művészek alkotásaira, támogatására, az egyenjogúság hangsúlyozására. Mi sem bizonyítja ezeket a törekvéseket, mint a most elárverezett Kahlo kép, amely a legdrágábban eladott nő által megalkotott festészeti bravúr.

Itt további érdekes olvasnivalókat találsz:

Pablo Picasso és a boldog élet titka

Csodálatos nők – arcok és érzések

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!