Csodálatos nők – arcok és érzések

-

Nők a művészetben címmel Nőnap alkalmából online képanyaggal kedveskedik a Magyar Nemzeti Galéria a festészet kedvelőinek.

Az esztétikai élményre kiéhezett műkedvelők izgalmas leírásokkal együtt élvezhetik ismert festők híres női portréit. A képeken szereplő hölgyekről és a képek elkészülésének történetéről is kiderül pár érdekesség.

 

Nők a festészetben
kép: Magyar Nemzeti Galéria

A nőiség misztikuma

Múzsák, szerelmek, feleségek, szeretők, érett és fiatal, szemérmes és erotikus nők láthatóak azokon a képeken, amelyeket a Magyar Nemzeti Galéria válogatott össze virtuális képgalériájába.

Az elmélyülten olvasó, intellektuális nőalaktól kezdve az áldott állapotban lévő elegáns feleségen át a flörtre kész lányokig széles a repertoár.

Ikonikus alkotások

Festőnagyságok szépséget, női energiákat sugalló képeit tekinthetjük meg. Ámulatba ejtő, hogy néhány ecsetvonással megelevenednek karakterek. Egy-egy póz egy teljes személyiségről árulkodik.

Alkotók, akiknek megcsodálhatjuk a képeit a Nők a művészetben anyagban:

Csók István, Márffy Ödön, Benczúr Gyula, Barabás Miklós, Borsos József, Munkácsy Mihály, Székely Bertalan, Szinyei Merse Pál,  Berény Róbert, Ferenczy Károly, Édouard Manet, Rippl-Rónai József, Arnold Böcklin, Perlmutter Izsák.

Csinszka
Márffy Ödön: Csinszka utolsó portréja kép: Magyar Nemzeti Galéria

 

Ízelítő a repertoárból:

Székely Bertalan: Japán nő (1871-1872)

Székely Bertalan rendszeresen látogatta a japán metszeteket és tárgyakat forgalmazó kereskedőket. Valószínűleg ott láthatta a toalettjét végző japán nő gyakori ábrázolását is. Ám a kortársaihoz hasonlóan ő is egy európai nőt örökített meg egzotikus környezetben.

Székely Bertalan: Japán nő
Székely Bertalan: Japán nő kép: Magyar Nemzeti Galéria

Szinyei Merse Pál: Lilaruhás nő (1874)

A festő áldott állapotban lévő feleségét jernyei kastélyuk kertjében örökítette meg, s Probstner Zsófia a saját keze által készített ruhájában ül. Szinyei később még többször is megörökítette szeretett felesége arcképét. A pár végül elvált. Zsófiának még további öt gyermeke született, s 101 évesen hunyt el.

Szinyei Lilaruhás nő
Szinyei Merse Pál: Lilaruhás nő kép: Magyar Nemzeti Galéria

Ide kattintva elérhető az összes kép a virtuális kiállításon: Nők a művészetben

Érdemes a Magyar Nemzeti Galéria honlapját rendszeresen látogatni, mert különböző tematikában megannyi érdekes válogatást láthatunk a gyűjteményekből.

 

Cikkeink hasonló témában

A derűlátó festő, aki a női test bűvöletében alkotott-Renoir csodálatos világa

Szépnek tűnnek, pedig ijesztőek-elképesztő felvételek egy magyar fotóstól

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!