Plüssmackós nap – teddy bear szívszorító története

-

Szinte mindenkinek van gyerekkorából egy szívének kedves plüssmackója. A szőrös kis kabaláknak saját világnapjuk is van. Szeptember 9-én a barátságos macik történetét elevenítjük fel. Néhány ismertebb plüssmackóról is megemlékezünk ezen a napon.

 

Teddy bear és Roosevelt elnök

Van egy megható történet arról, hogy miként mentette meg Theodore “Teddy” Roosevelt amerikai elnök egy fekete medvebocs életét. Az USA 26. elnöke ugyanis szeretett vadászni, egy vadászat során azonban egyetlen állatot sem sikerült lelőnie. a szervező ezért egy fekete medvebocsot kikötött egy fához, hogy az elnök könnyen lelőhesse a szegény kis macit. Ám Roosevelt felháborodott a sportszerűtlen eljáráson, megsajnálta a mackót és azonnal kiszabadíttatta. Az esetről sok hír jelent meg, gyorsan bejárta az országot.  Egy karikatúra is megjelent a Washington Postban, ami egy kölyökmacit ábrázolt, amint kötéllel a nyakában rémülten néz, és a könyörületes elnök lehajolva hozzá, leereszt fegyverét. A jelenet szimbólummá lett: Theodore Roosevelt elnök védelmet nyújt a rászorulóknak,  segít az elesetteken.

A maci sztorija, diadalútja folytatódott. Egy brooklyni cukorkaboltos a karikatúra alapján textilből készített egy kitömött mackót, amit kitett a kirakatba. Azt írta a maci nyakába, hogy Teddy’s bear, azaz Teddy medvéje. A játékmedve hamar nagy népszerűségre tett szert. Még maga Roosevelt is macit választott kabalaállatként újraválasztásáért folytatott kampányában. Gyermekkönyvek is születtek Roosevelt medvéjének kalandjairól. Különféle méretű, színű, anyagú plüssmedvék lepték el a boltokat, mackólázban égett Amerika, s később Európa is.

plüssmaci
kép:pixabay.com

 

Micimackó, a hatalmas szívű, Csekélyértelmű Medvebocs

Sokak nagy kedvencét, a csupaszív macit, Alan Alexander Milne Micimackóját a kisfia plüssállata ihlette. A történetben szintén szerepel egy fekete medvebocs.  1914 augusztus 24-én a kanadai hadsereg kapitánya, Harry Colebourn 20 dollárért vett egy medvét. Colebourn állatorvos volt, és a kanadai hadsereg állatorvosi alakulatánál szolgált, ezért is esett meg a szíve egy elárvult fekete medvebocson. Colebourn Winnipegről, azaz a szülővárosáról nevezte el a macit, és Winnie-nek becézte. Bár Winnie hónapokat töltött együtt katonákkal mint kabalaállat, a háború miatt mégis egy londoni állatkertbe került. Itttöbb mint 20 évig az állatkert fő attrakciója volt. Az állatkertet látogató gyermekek imádták a barátságos medvét. A.A. Milne fia, Christopher Robin is. A kisfiú Winnie-re keresztelte plüssmedvéjét.

Micimackó bájos világa
A. A. Milne: Micimackó , Móra Könyvkiadó

 

Füles Mackó

Nálunk, Magyarországon is népszerű lengyel mese-bábfilmsorozat és mesekönyvsorozat főhőse Füles Mackó. “Lekonyuló szép fülével” és aranyos hangjával az erőszakmentes mesék egyik kedvenc alakja volt. Ha nosztalgiáznál, kattints ide:

 

TV Maci

A TV Maci évtizedek óta az Esti mesék része. Először 1963. április 15-én jelent meg az MTV-n. Itt egy kisfilm arról, hogyan készült az egyik legismertebb és legtöbbet látott magyar maci:

Micimackóról ebben a cikkünkben is olvashatsz:

Micimackó bájos világa – Ezért szeretjük felnőttként is

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!