Így néznének ki a Disney-hercegnők smink nélkül

-

Walt Disney univerzumában gyönyörű hercegnők élik át kalandjaikat, találják meg a szerelmet csodás bőrrel, káprázatosan szép hajzuhataggal, légiesen könnyed testtel. A karcsú lányok hatalmas szemekkel és sminkkel csodálkoznak rá a világra, várják a herceget, vagy veszik át sorsuk felett az irányítást. Hogyan néznének ki naturálisabban, smink nélkül?

 

A Disney-hercegnők hatása a kislányok önbecsülésére

Sok pszichológus és médiaszociológus elemezte már a Disney-hercegnők karaktereit többféle szempontból is. Egyrészt az foglalkoztatta és foglalkoztatja a szakembereket, hogy hogyan hat ezeknek az irreálisan vékony derekú, dús hajú, mindig csinos hercegnőknek a látványa a kislányokra. Az anatómiát teljesen figyelmen kívül hagyó megrajzolt, animált mesehősök megjelenésükben nagyon távol vannak a hús-vér nőktől. A mintavétel, a hasonlítani vágyás, az identifikálódás pedig tudattalun zajlik, és már nagyon fiatal korban elkezdődik. Sok kislány sajnos emiatt úgy érzi, nem tudja felvenni a versenyt ezekkel a tökéletes lányokkal.

Másik probléma, amit sokat hangoztatnak a kisgyermekekkel foglalkozó szakemberek, hogy a Disney- mesékben a szépség a moralitás legfőbb valutája. A hősök és a jók általában szebbek, mint a rossz karakterek, ez pedig nem igazán jó üzenet. A gyermekeket félrevezetheti mások megítélésben.

Ahogyan az sem a legszerencsésebb, hogy a Disney hercegnők legtöbbje passzív, egy herceget, megmentőt vár. Ezen a téren azonban van változás. Míg Hófehérke az 1937-es mesében afféle kis ártatlan, naiva, Hamupipőke és Csipkerózsika is meglehetősen kiszolgáltatott a körülményeknek, addig a kétezres évek hősnői, például Aranyhaj és a Jégvarázs Elzája is már a hangjukat erőteljesebben hallató, akaratosabb figurák. S ahogyan a bevezetőben is írtuk, már többen átveszik a sorsuk felett az irányítást.

 

Szépítés nélkül

A sztereotipizálás tekintetében sok kritika éri a Disney világát. A fentebb említett dolgokon túl, sokan azt is nehezményezik, hogy a hercegnők sosem csapzottak, mindig a lehető legelőnyösebb az arcukon a szemfény és a rúzs, amit egyébként nem is így: sminkként definiál és értelmez egy kisgyermek.  A gyermekek nem fogalmazzák meg konkrétan magukban, hogy a make up miatt hatalmas Ariel vagy Elza szeme, csak érzékelnek egy összhatást.

Disney-hercegnők hatása
Disney-hercegnők smink nélkül kép: BuzzFeed

Azért nehéz kérdés mindez, mert mesékről van szó, s így az is a feladatuk, hogy egy bűvös-bájos világba repítsék a kicsiket, ahol minden esztétikus, minden megoldódik és minden jóra jön.

De ne moralizáljunk tovább, lássuk a smink nélküli hősnőket!

A BuzzFeed videójára már majdnem 20 millióan voltak kíváncsiak…

Ezek is érdekelhetnek:

Igazi embernek tűnik, de nem az

Manipulált képek miatti testképzavar – Snapchat-diszmorfia

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!