Oscar Isaac lenyűgöző karrierútja a filmes sikerig

-

Klasszikusan képzett színész, aki tud énekelni és táncolni, ugyanolyan könnyedséggel és tekintéllyel tud vígjátékot, akciót no és persze drámát is játszani. Láthattuk őt a Star Wars széri 7. és 8. részében, valamint az X-men: Apokalipszis igazi fő gonoszaként is. Legutóbb pedig a Dűne első részében Paul herceg apjaként, ahol igazi félistenként nézett ki a mozivásznon. Lássuk, honnan is indult a szuper szexi Oscar Isaac karrierje. 

Guatemalából Miamiba

Óscar Isaac Hernández Estrada néven látta meg a napvilágot 1979. március 9-én Guatemala Cityben a kubai tüdőgyógyász, Óscar Gonzalo Hernández-Cano és a guatemalai származású María Eugenia Estrada Nicolle második gyermekeként. Isaac mindössze öt hónapos volt, mikor a családja az Egyesült Államokba emigrált. A család gyakran költözött országon belül is, Baltimore-ban, New Orleansban és Miamiban éltek, ahol végül le is telepedtek. Isaac a dél-floridai Westminster katolikus magániskolába járt. Fiatal kora óta vonzotta a zenei és filmes tartalmak alkotása. Sajnálatos módon Miamiban meglehetősen konzervatív jellege miatt nem volt éppen egy virágzó hely a művészetek számára.

Földnélküli János szerepében a Robin Hood c. filmben (Fotó: Mafab)

Mindezek ellenére négy éves korában Isaac a nővérével színdarabokat rendezett és játszott a családi házuk hátsó udvarában. 10 éves korában készítette első házi gyártású filmjét The Avenger címmel, amelyben ő maga kettős karaktert alakított, miközben iskolai színdarabokban is részt vett. Első drámáját ötödik osztályban írta, mely a Noé bárkájának bibliai történetén alapult, és egy álszent kacsacsőrű emlős is szerepelt benne.

Botrányos kamaszkor

Bár vallásos neveltetést kapott, Isaac lázadó gyerek volt, és igazi bajkeverőnek számított az iskolában. Volt rá példa, hogy beindította a tűzoltó berendezést a tornateremben, összefirkált egy falfestményt pusztán poénból. Egyszer pedig a tanára választotta el egy kartonpapírral a padját az osztály többi tagjától. A fiút végül ki is utasították az iskolából.

Örmény menekültként az Ígéret c. filmben (Fotó: Mafab)

1992-ben az Andrew hurrikán elpusztította családja otthonát Miamiban. Ez idő tájt a szülei elváltak, ő pedig az anyjával Palm Beachbe költözött, ahol egy állami középiskolába járt. Isaacnek megtetszett az új iskolája, és zenekart alapított a helyi fiúkkal. Zenélni tanult, gitározott, és továbbra is házi filmeket készített, melyeket Quentin Tarantino munkái ihlettek. Isaac és társai 14 évesen előadták a Nirvana “Rape Me” című művét egy tehetségkutatón, ám nem nyertek vele.

Mi lesz belőled fiam, ha nagy leszel?

Érettségi után Isaac csatlakozott a The Blinking Underdogs nevű ska punk bandához, ám valódi sikert ezzel sem ért el. Egy véletlen találkozás John Rodaz művészeti igazgatóval a Miami Beach-i Area Stage Companynál segítette hozzá, hogy több szerepet kaphatott a színpadon. Azért, hogy elkerülje a „latin gengszter” megbélyegzést, az Isaac vezetéknevet használta a meghallgatásokon.

Jól áll neki a rosszfiús imázs a Svindler c. filmben (Fotó: Mafab)

Isaac, aki bizonytalan volt a pályaválasztásában, így jelentkezett a tengerészgyalogsághoz. Apja ezt kezdetben helytelenítette, de a fiú végül meggyőzte. Miután letette a vizsgát, Isaac hadi fotóriporterként akart dolgozni a hadseregben, amit elutasítottak. Ezután előadó művészetet tanult a Miami Dade College-ban, és továbbra is színdarabokban játszott. A new york-i Juilliard egyetemre, sikeres felvételit nyert a a fiatal Fidel Castro megformálásával az „Amikor koktél partyt tartanak Kubában” c. színdarabból. Isaac 2005-ben szerzett diplomát a Juilliard-nál képzőművészeti alapképzésen.

A színészi tehetség végül utat tört magának

Karrierútja rögösen épült a diploma megszerzése után, ám a kisebb-nagyobb filmes és színházi szerepek végül meghozták a várt sikert. Isaac a 2010-es éveket a gazember Földnélküli János herceg szerepével kezdte a Robin Hood című filmben. A felkészülés során utána olvasott a karakternek, és saját ötleteket osztott meg Ridley Scott rendezővel, hogyan ábrázolja majd Oroszlánszívű Richárd trónbitórlóját. Oscar elmondása szerint kifejezetten szerette a gazembert játszani. Alakítás olyannyira jól sikerült, hogy megkérdőjelezte a címszerepet játszó Russel Crowe színészi teljesítményét.

Létó királyként a Dűne 2021-es változatában (Fotó: Mafab)

Egy évvel később már olyan produkciókban láthattuk, mint a video játékok világát idéző Álomháború, majd a Driveban Ryan Gosling főszereplésével, ahol a féltékeny férjet alakította. 2016-ban főszerepet kapott az Ígéret című történelmi drámában, melynek középpontjában az 1915-ös örmény mészárlás állt. Az ezt követő években a sci-fi műfaja felé orientálódott a filmvásznon. Láthattuk az X-men: Apokalipszisben, a Star Wars 7. és 8. részében, az új generációs Pókember filmekben, majd 2021-ben egy volt háborús bűnös iraki katonát alakít a Svindler c. filmben, és nem utolsósorban a Dűne remake-jében Létó király karakterét formálja meg.

A szülinapos Christian Bale 5 legjobb filmje

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!