spot_imgspot_img
spot_img

A szülinapos Christian Bale 5 legjobb filmje

-

Article Top Ad (AdSense)

Christian Bale neve többnyire garanciát jelent a minőségre. A ma 49 éves színész általában alaposan megválogatja, hogy miben szerepel, és ez meg is szokott látszódni a végeredményen. A markáns kiállású, egyedi és utánozhatatlan mimikájú brit sztár filmográfiája dúskál a jobbnál jobb alkotásokban. Most ezek közül vesszük górcső alá az 5 legminőségibb darabot.

5. Hajnali mentőakció (2006)

Kép: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)/Mafab

Ebben a háborús drámában a vietnami összecsapások világába kapunk bepillantást. Bale egy hadifoglyot alakít, aki többedmagával próbál megszökni a vietkongok fogságából, azonban hamar rá kell jönniük, hogy a dzsungel legalább annyira veszélyes és kiszámíthatatlan, mint az ellenség. Ebben a pattanásig feszült filmben egyaránt helyet kap a személyes dráma és a háború borzalmait ábrázoló nyers stílus. Nem könnyű néznivaló, viszont ha az ember képes rávenni magát, akkor egy olyan élményben lehet része, amit jó ideig nem fog elfelejteni. Nem mellékesen Bale itt nyújtja karrierje egyik legjobb, legkomplexebb alakítását.

4. A gépész (2004)

Kép: Paramount Classics/Mafab

A pszichológiai thrillerek egyik legmagasabb polcon kezelt alappilére a 2004-es A gépész. Ebben a nyomasztó és csavaros filmben Bale egy alvászavarral küzdő masinisztát hoz, akinek az élete tele lesz rémképekkel és képzelgésekkel, amik egy idő után fenyegetően hatnak a mindennapjaira. A film nem csak amiatt emlékezetes, mert Bale drasztikusan soványra fogyott a szerep kedvéért. Hanem azért is, mert hemzseg az emlékezetesebbnél emlékezetesebb fordulatokban. Ezzel egy olyan mozit eredményezve, ami megdolgozza az ember agytekervényeit. Kiszámíthatatlan és őrült rohanás A gépész, melynek megtekintése után még biztos pár napig a látottakon fogunk agyalni.

3. Amerikai pszichó (2000)

Kép: Lions Gate Films/Mafab

Szakemberek és kutatók a 2000-es Amerikai pszichót tartják az egyik leghitelesebb, pszichopatát ábrázoló filmnek. A történetben a Bale által alakított fiatal sorozatgyilkos üzletember, Patrick Bateman incidenseit figyelhetjük. Az Amerikai pszichó amellett, hogy megismertette a színészt a világgal, thrillerként is elképesztően funkcionál. Pátoszok és mítoszok nélkül mutatja be a rendező a pszichopátia lélektanát és működését, amihez Bale elemi erejű játéka asszisztál. Hasonlóan A gépészhez, az Amerikai pszichó története sem egy egyszerű menet, hiszen amellett, hogy brutálisan nyers és kendőzetlen, itt sem leszünk híján a meglepetéseknek.

2. A tökéletes trükk (2006)

Kép: Warner Bros./Mafab

Christopher Nolan rendezővel legendásan jó kapcsolatot ápol a színész, ez pedig a lista ezüstérmesénél tökéletesen megmutatkozik. A Hugh Jackman toplistában már foglalkoztunk ezzel a filmmel, így röviden csak annyit lehet erről elmondani, hogy a legjobb bűvész tematikájú film, ami valaha készült. Elképesztően megírt forgatókönyv, remekül működő színészkémia és körömrágóan izgalmas cselekmény jellemző A tökéletes trükkre, amit nem véletlenül tartanak Bale életművének egyik legjobbjának.

1. A sötét lovag (2008)

Kép: Mafab

Minőségét tekintve akármelyik Bale-féle Batman bekerülhetett volna a listába, az első helyet azonban nem lehetett másnak ítélni, mint A sötét lovagnak. Nolan és Bale munkájának legkifizetőtöbb gyümölcse, a legjobb képregényfilmek egyike. A film elsősorban a tragikus sorsú Heath Ledger parádés Joker-alakítása miatt marad emlékezetes, de Bale is csúcsformában volt a forgatás alatt. A film pedig éjsötét hangulattal, komplex cselekménnyel és monumentális megoldásokkal vált a műfaj legnagyobbjainak egyikévé. A sötét lovag bőven ajánlható azoknak is, akik kevésbé fogékonyak a képregényfilmek iránt. Hiszen elsősorban akcióthrillerként működik kiválóan. Az, hogy ez történetesen egy Batman-film is, az már csak mellékes.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!