A 10 legjobb Hugh Jackman-film

-

Hugh Jackman. A hölgyek kedvence, a férfiasság megtestesítője, akit hosszú évek óta a legnagyobb sztárok között emlegetnek, aki nem mellesleg egy kiváló színész. Az ausztrál tehetség nemrég múlt 54 éves, ez pedig csak egyet jelenthet: listázzuk a színész legjobb filmjeit, ahogy azt nemrégiben Adam Sandler esetében is tettük.

Kép: Mafab

10. Van Helsing

A Van Helsing tipikus példája annak, amikor a kritikusok utálnak egy filmet, a közönség viszont piedesztálra emeli. A 2004-es fantasy költségvetése akkoriban gigászinak számító 160 millió dollárt kóstált, ami meglehetősen gyengén nyitott a mozipénztáraknál. A szájhagyomány útján terjedő sikerfilm azonban elindult felfelé, Jackman pedig brillírozott a címszerepben. A Van Helsing noha nem öregedett túl jól, hiszen effektjei, trükkjei elavultnak tűnhetnek a mai szemnek, a vámpíros filmek között viszont így is népszerű darabnak számít. 

Kép: 20th Century Fox/Mafab

9. Ausztrália

Ebben az eposzi hosszúságú háborús-romantikus drámában Jackman oldalán egy másik ausztrál ikon, Nicole Kidman is feltűnik. Kettejük románcát követhetjük nyomon a II. világháború környékén játszódó történetben. Annak ellenére, hogy a film majd’ 3 órás hossza leterhelően hathat, szerencsére így is akadnak emlékezetes momentumok az Ausztráliában.

Kép: Walt Disney/Mafab

8. Vasököl

Listánk 8. helyezettje egy olyan közeli jövőben játszódik, ahol a valódi, hús-vér ökölvívókat futurisztikus robotok váltották fel. Az ex-boxolót alakító Jackman saját robotját küldi ringbe, a siker reményében, miközben fiával is próbálja rendezni viharos kapcsolatát. Ugyan a Vasököl csupa sablonból építkezik, látványát és akcióit tekintve eléggé rendben van. Arról nem is beszélve, hogy a robotos jövőkép mítoszát mennyire pazarul teremtették meg a készítők.

Kép: Chernin Entertainment/Mafab

7. A legnagyobb showman

Jackman nem csak filmekben, hanem színdarabokban, musicalekben is gyakran szerepel. Utóbbi műfaj egyik legsikeresebb letéteményese a színész szempontjából A legnagyobb showman lett, amit 2017-es évjárata ellenére hatalmas közimádat övez. A filmben hallható dalok meghódították a slágerlistákat, videós trendek születtek a filmzenére táncoló, tátogó, vagy éppen azokat eléneklő emberekről. Ennél nagyobb elismerés pedig aligha kell egy musicalnek.

Kép: Universal Pictures/Mafab

6. A nyomorultak

Victor Hugo kortalan regényét megszámlálhatatlan alkalommal feldolgozták már. Az egyik legnagyobb szabású adaptációt 2012-ben Tom Hooper rendező követte el, aki egy valóságos sztárparádét trombitált össze, hiszen nem csupán Jackman alakít és énekel benne hatalmasat, de olyan nevek remekelnek benne, mint Russell Crowe, Amanda Seyfried, Sacha Baron Cohen, Helena Bonham Carter, Eddie Redmayne, vagy az itt nyújtott, lehengerlő erejű alakításáért Oscart nyerő Anne Hathaway. Úgy fest, hogy a musical és Hugh Jackman párosa garancia a minőségre.

Kép: Mafab

5. A forrás

Vitán felül a lista legmegosztóbb és legnehezebben befogadható darabja. A film egy több évszázadon átívelő, egymással ilyen-olyan módon összefüggésben lévő, ám különálló történetfolyam, melynek központi figurája a Jackman által alakított Tom Verde. A forrás nem riad vissza a művészfilmes eszközöktől, viszont ha az ember ki tudja belőle hámozni a mögöttes mondanivalót és szimbólumrendszert, akkor egészen katartikus élményben lehet része.

Kép: Twentieth Century Fox Film/Mafab

4. Eddie, a sas

A film, amit a depresszió ellenszereként is fel lehetne írni! Ebben a hihetetlenül kedves és szerethető moziban Eddie Edwards igaz történetét láthatjuk, kinek gyerekkori álma, hogy egyszer egy olimpián versenyezhessen Nagy-Britannia színeiben, mint síugró. A fiatal srácnak nem sok tehetsége van azonban a sporthoz, ám egy mindenre elszánt edző (Hugh Jackman) a szárnyai alá veszi őt. Ez a felemelő történet rendkívül szellemes és szívhez szóló módon mesél az álmaink hajszolásáról és a soha fel nem adás motivációjáról.

Kép: 20th Century Fox/Mafab

3. Logan – Farkas

Kétségkívül a X-Men univerzumból ismert Logan vált Jackman legismertebb karakterévé. A legtöbben ezzel azonosítják a színészt, és nem véletlenül. Mintha ráöntötték volna ezt a szerepet. A film pedig nem csak a karakter szempontjából számít a legkiemelkedőbbnek, hanem a rajongók zöme is a legjobb X-Men mozinak tartja. A film egy olyan poszt-apokaliptikus világban játszódik, ahol a hősök kora lejárt. Ehhez a kiábrándító világképhez pedig Jackman frenetikusan jól asszisztált. Érzelmek bámulatosan széles spektrumát játszotta el, Logan hattyúdalához pedig egy ilyen erős alakítás dukált.

Kép: Warner Bros./Mafab

2. A tökéletes trükk

Milyen ironikus, hogy az egyik legjobb, bűvészekről szóló filmet pont a filmipar egyik legnagyobb bűvésze Christopher Nolan hozta tető alá. Ebben a lehengerlő és lélegzetelállító thrillerben Christian Bale és Hugh Jackman párosa két, egymással rivalizáló illuzionistát alakít. A film pedig témájához illően olyan, mint egy profi bűvészmutatvány. Tele van izgalommal, kiszámíthatatlan eseményekkel, pompás díszletekkel, végül, de nem utolsó sorban a történelem egyik legnagyobb filmvégi fordulatával.

Kép: Mafab

1. Fogságban

Denis Villenueve brutálisan nyomasztó thrillerében Jackman figurája egy kétségbeesett családapa, kinek szeretett kislánya nyomtalanul eltűnik, annak előkerítésére pedig bármire képes lenne. Jackman számos kiváló alakítással örvendeztetett már meg bennünket, de a Fogságban során olyan zsigeri és csontig hatoló alakítást tett le az asztalra, amit azóta is a filmvilág legremekebb teljesítményei közt tartanak számon. A Fogságban nem csak műfaján belül az egyik legridegebb, legkiválóbb alkotás, de Jackman színészpalettáján is a legfényesebben ragyogó ékkő.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!