spot_imgspot_img
spot_img

A 10 legjobb Adam Sandler-film

-

Article Top Ad (AdSense)

Keresve sem lehetne találni Adam Sandlernél megosztóbb figurát Hollywoodban. Az altesti humorra épülő vígjátékok koronázatlan királyának még ma is óriási rajongótábora van, ugyanakkor filmjei gyakran ostromolják az év végi, legrosszabb filmeket összesítő toplistákat. Pedig tud ő, ha akar, tehetségét és rátermettségét már több ízben bizonyította. Születésnapja apropóján most ebből a pozitív tartományból válogattunk, vagyis következzék a 10 legjobb Adam Sandler-film.

10. Távkapcs

Kép: Mafab

Listánk 10. helyezettje feljebb is kerülhetett volna a listán. A Távkapcs azonban tipikus példája annak, hogy egy gagyi, kockázatkerülő és megalkuvó befejezéssel hogyan lehet szinte teljesen tönkretenni egy addig egészen jól működő filmet. A filmnek van egy felépített, szép ívű drámaisága, elgondolkodtató története és a néző számára sugallott mondanivalója, és ehhez Sandler is remekül asszisztál. A filmben lévő drámai csúcspontnál gyorsan fogynak a zsebkendők, és ha ott zárták volna le a Távkapcsot, akkor egy sokkal maradandóbb, zsigeribb élmény lehetett volna. A 10. helyre azért így is befért.

9. Csontdaráló

Kép: Paramount/Mafab

Sandler mindig is jó kapcsolatot ápolt a különböző sportágakkal. A Vizesnyolcas után a Csontdarálóban ismét az amerikai focis tematikához nyúlt a színész. Ebben a sportos vígjátékban Sandler egy ex-focistát alakít, akit sittre vágnak, és az a dolga, hogy rabtársaival létrehozzon egy ütőképes csapatot. Ahogy a cím is elárulja, itt az ütőképes jelző szó szerint értendő, ugyanis rendkívül vad és őrült karaktereket kapunk. A film sportszakmai szempontból finoman szólva is megkérdőjelezhető, de humorvilágát tekintve mindenképpen a jobb Sandler-mozik közé sorolható.

8. Happy, a flúgos golfos

Kép: Universal Pictures/Mafab

Sandler aranykorszakának mindenképpen a ’90-es éveket lehet tartani. A színész itt kapta ugyanis azokat a szerepeket, amelyek elindították őt a sztárrá válás útján. Fontos állomás volt számára ebben az időszakban a Happy, a flúgos golfos, amely kifejezetten tahó, politikailag teljesen inkorrekt humorával hívta fel magára a figyelmet. Ebben a vígjátékban Sandler egy egykori hokijátékost alakít, aki a jégkorongütőt golfütőre cseréli le, a vehemenciája azonban maradt a régi. A győzelemért pedig mindenkin képes átgázolni. Érdekesség, hogy a film relatíve nagy siker volt a kritikusok és a közönség köreiben is egyaránt, Sandler mégsem maradt meg a szókimondó humorú alkotásoknál, hanem ezután jóval inkább családbarát mozikhoz adta a nevét.

7. Ki nevel a végén?

Kép: 2003 Columbia Pictures/Mafab

A színész gyakran alakít olyan karaktereket, akiknek valamilyen viselkedésbeli problémáik vannak, nehezen illeszkednek be. Ez pedig listánk 8. helyezettje esetében sincs másképp. Ebben a filmben Sandler karakterére alaposan rájár a rúd. Egy incidenst követően dühterápiára ítélik, melynek keretében a meglehetősen sajátos módszereket alkalmazó szakember (Jack Nicholson) lesz a segítségére. A két színész között remekül működik a kémia, a poénok nagy része is ül, az pedig csak hab a tortán, hogy fordulatokban sem szűkölködik a történet. Ez pedig máris több, mint amennyit egy tucatvígjátéktól elvárhat az ember.

6. Nászok ásza

Kép: Mafab

A Nászok ászában Sandler egy esküvőkön haknizó énekest kelt életre, aki a saját boldogtalanságából fakadó frusztrációi miatt próbálja az összes esküvőt elszúrni, amire meghívják. Elege van abból, hogy mások életre szóló összefonódását kell néznie hétről-hétre. Amikor igazán mélypontra kerül, felbukkan az életében Julia, a fiatal pincérlány, akit az übercuki Drew Barrymore alakít. Ez pedig fenekestől felforgatja a zenész életét. A film nem kínál többet, mint az átlagos romantikus komédiák, de amire vállalkozik, azt maximálisan képes teljesíteni. Annak ellenére, hogy 1998-ban került bemutatásra, a film abszolút a ’80-as évek felejthetetlen miliőjét idézi fel. A karakterek között izzik a levegő, ez pedig elegendő ahhoz, hogy egy szórakoztató, csupaszív filmet kapjunk.

5. Az 50 első randi

Kép: Mafab

A Nászok ásza után ismét összeállt a Sandler-Barrymore páros, ha lehet, ezúttal egy még inkább szívhez szóló alkotásban. A történet szerint a Sandler által alakított főhős egy olyan lányba szeret bele, akinek egy baleset következtében az emlékei csak rövid ideig maradnak meg, így a férfinak újra és újra meg kell őt hódítania. Ebben a hihetetlenül kedves és bájos moziban a hangulat viszi a prímet, plusz nem csak Sandler, hanem a sokat kritizált Rob Schneider is a jobbik arcát mutatja ebben a filmben.

4. Mindent egy lapra

Kép: Mafab

Sandler az elmúlt években a Netflixhez kötelezte el magát, ebből a kapcsolatból pedig hol jobb, hol rosszabb alkotások születtek. A Mindent egy lapra abszolút a pozitív tartományba esik, noha rendkívül egyszerű receptet követ, és mint sportfilm sem tud sok újdonságot mutatni. A történet szerint Sandler karaktere egy profi kosárlabdacsapatnál dolgozó játékosmegfigyelő, akinek kezd meginogni a renoméja. Ekkor felfedez egy óriási tehetséggel megáldott spanyol fiatalt, és feltett szándékává válik, hogy a szárnyai alatt profi kosarast faragjon a srácból. A film annak ellenére, hogy magában hordozza a sportfilmek szinte összes kliséjét, nagyon szórakoztató módon van előadva, ráadásul a készítők elérték azt is, hogy a film azok számára is élvezhető és befogadható legyen, akik kissé laikusan mozognak a kosárlabda világában. Sandler pedig egészen remek alakítást hoz a végletekig kitartó, ám jószívű mentor szerepében.

3. Kótyagos szerelem

Kép: Columbia Pictures/Mafab

Az egyik legelismertebb drámai rendező, Paul Thomas Anderson 2002-ben gondolt egy merészet, és soron következő filmjének főszerepére Adam Sandlert szerződtette le. Sandlert itt láthatta a közönség először drámaibb szerepben, ez pedig már-már zavarba ejtően jól állt neki. Ebben a meglehetősen elvont világú filmben két olyan karakter bimbózó románcát követhetjük nyomon, akik a társadalom perifériájára szorultak, és a maguk módján próbálnak boldogulni. Nem egy könnyű darab, a rendező hajlamos művészies tónusokat is megvillantani a Kótyagos szerelemben, de ha az ember rá tud hangolódni, akkor maradandó élményben lehet része. Az egyik legerősebb Sandler-alakításról nem is beszélve, aki a csodálatos Emily Watson oldalán brillírozik.

2. Üres város

Kép: Columbia Pictures/Mafab

Ebben a sötét és megrázó drámában Sandler egy megkeseredett, teljesen magába fordult férfit hoz, aki az egész családját elveszítette a szeptember 11.-i terrortámadásban. A férfi azonban újra elkezd nyitni a világ felé, amikor véletlenül összefut egy rég nem látott osztálytársával, aki nincs is tisztában a férfi tragédiájával. Ez egy kimondottan lassú és csendes film, óriási megfejtések nélkül, de pont az egyszerűségében rejlik az ereje. Amit pedig színészi alakítás terén Sandler itt letesz az asztalra, az egészen bámulatos. Megterhelő darab, nem könnyű néznivaló, de Sandler-utálóknak kifejezetten ajánlott.

1. Csiszolatlan gyémánt

Kép: A24/Mafab

A Mindent egy lapra után egy újabb gyümölcsöző Netflix-Sandler koprodukcióhoz érkeztünk. A Csiszolatlan gyémánt nem csak Sandler életművében, hanem általában véve az egyetemes filmtörténelemben is egy egészen kivételes alkotás. A színész ebben a műben egy nagymenőkkel üzletelő, zsidó ékszerészt alakít, aki folyamatosan a lehető legrosszabb döntéseket hozza meg, így indulva meg teljesen a lejtőn. Az egy dolog, hogy Sandler valósággal fürdőzik ebben a szerepben, de mellé a Csiszolatlan gyémánt hihetetlen élményt ad. A film során a tempó szélsebes, a feszültség szinte már elviselhetetlenül magas, a történet pedig nem rest fordulatokkal és váratlan helyzetekkel kiszolgálni a nézőközönséget. Nem jó élmény nézni, de elképesztően magával ragadó és figyelemfelkeltő. Egy amerikai kritikában úgy jellemezték ezt a filmet, hogy olyan, mint egy szívroham, ez pedig tökéletes jellemzése a látottaknak. Egyrészt bámulatos, hogy egy ilyen hatású filmet el tudtak készíteni, másrészt viszont mégis csak egy olyan élményről van szó, ami a szívrohamra emlékezteti az embert. A film megjelenése után egyébként őrületes kampányt folytattak a rajongók azért, hogy Sandlert nevezzék a soron következő Oscar-gálára a legjobb színészek közé, ez azonban nem történt meg. Listánk első helyére azonban így is elegendő volt az itteni teljesítménye.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!