spot_imgspot_img
spot_img

Omikron- a vírus lázadása

-

Article Top Ad (AdSense)

A negyedik hullám összeért az ötödikkel- végtelen történet?

Bár azt mondják, ami elkezdődött az véget is ér, de valahogy nem tudunk pozitívan hozzáállni a témához. Egyik lesújtó hír jön a másik után, a társadalom meg félve figyeli a híreket. Sajnos kétségtelenül bebizonyosodott, hogy az omikron felforgatja a vírus helyzetet, mivel sokkal jobban fertőz mint gondoltuk volna. Az eredeti SARS-CoV-2 vírustól minden variáns különbözik, de az omikron még inkább. Ami biztos, hogy sokkal gyorsabban terjed, mint a többi variáns és sokkal fertőzőbb.

Az elmúlt időszakban, a covid beköszönte óta, mindig nehézséget okozott a betegség felismerése, mivel a tünetegyüttes eleinte hasonló egy sima influenzához. Persze a komolyabb lefolyásoknál sokkal veszélyesebb lehet, akár végletes is. A Covid-19 általános tünetei nagyjából hasonlóak, viszont a világ más-más pontján más tüneteket emelnek ki jellegzetességnek.

A tünetegyüttes a következő: mint az influenzánál is jellemző az orrfolyás, a levertség, a rossz közérzet és a fáradtság. Ehhez már hozzá jöhet a fejfájás, a torokfájás és vele együtt a száraz köhögés. A Delta variáns esetében emelik ki az izomfájdalom megjelenését, és a végtagfájdalmakat. Ezek összessége jelenik meg annál, aki elkapja a vírust. Azt, hogy kinél melyik tünet jelentkezik erősebben, az egyénfüggő és teljesen változó.

omikron
Fotó: Pixabay

A vírus terjedése

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) már a vírushelyzet elején kijelentette, hogy a világ leg fertőző képesebb vírusával állunk szemben, ami minden eddiginél hatékonyabban támadja meg az emberi szervezetet. Az eddig tapasztalt leg fertőzőképesebb vírus. Miután elindult a harc ellene és elkezdődtek az oltások, a vírus- mint minden ilyen- elkezdett mutálódni és egyre újabb variánsok terjedtek el a világban. A Delta variáns megjelenése után már azt mondták ez sokkal jobban fertőz, mint az előző. Most mikor már az omikron nevű mutáció tombol a világban, újra felül kell bírálni ezt a kijelentést, mivel a deltánál is jobban fertőz és gyorsabban terjed. Az omikron már a megjelenése után néhány hónappal túlszárnyalta a napi fertőzési rekordokat. Szakemberek szerint elképzelhető, hogy minden egyes új variáns egyre jobban fertőz és egyre gyorsabban terjed.

A vírus lappangási ideje roppant rövid. A tünetek megjelenése a megfertőződéstől számítva, sokkal kevesebb mint az eddigi vírusoknál. A legújabb kutatások szerint a ugyancsak rekordnak számít az eddig ismert vírusok között. Általánosan három-négy nap lappangási idővel kell számolni. Ez komolyan befolyásolja a vírus terjedési sebességét, ami ugyebár az eddig ismert leggyorsabb. Ezen tényezők ismeretében nem csoda, hogy a védekezést komolyan megnehezíti a vírus gyorsasága, és szinte teljesen lehetetlen lokálisan megfékezni. A Covid vírust ezért nem is lehet kordában tartani, bármikor bárhol megtörténhet a továbbfertőzés.

Fotó: Pixabay

Az omikron Magyarországon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata alapján el lehet mondani, hogy hazánkban az omikron terjedése nem annyira intenzív, mint általánosan. Bár a fertőzőképessége erősebb és gyorsabban is tud terjedni, az ismert megbetegedések adatai alapján a Covid ezen variánsa nálunk 11-14 százalékban felelős a megbetegedésekért.

A tesztekkel felismerhető az omikron vírus

A PCR-tesztek teljes biztonsággal ki tudják mutatni az omikron jelenlétét a szervezetben. Megnyugtató az a tény is, hogy az egyszerű gyógyszertárban hozzáférhető gyorstesztek is nagyrészt ki tudják mutatni. A gyorstesztek esetében azért nem lehet 100%-os biztonsággal megállapítani az omikron jelenlétét, sok esetben tapasztaltak már irreleváns információt. A különbség annyi, míg a PCR tesztek már kis mennyiségű vírus jelenlétét is ki tudják mutatni a szervezetben, a gyorstesztek esetében, csak akkor mutatja meg teljes biztonsággal, ha már a megfertőződés 2-4 napjában vagyunk.

Megfigyelések alapján kijelenthető, hogy az omikron nagyobb mennyiségben van jelen a nyálban, mint az orrüregben. Ezért azok a gyorsteszt típusok, amik nyálminta alapján történnek, sokkal gyakrabban tudnak kimutatni pozitív eredményt, illetve már a fertőzés 1-2 napján.

Fotó: Pixabay

Az oltás eredményessége az omikronnal szemben

Ebben elég sok eltérő hírt lehet hallani. Az viszont biztonsággal kijelenthető, hogy az oltások igenis védettséget adnak az omikronnal szemben. Sok esetben el sem kapjuk a fertőzést, de ha mégis, akkor a betegség lefolyása kifejezettebben enyhébb. Ez azt jelenti, hogy az oltottak sokkal minimálisabb eséllyel kerülnek kórházba, szorulnak komolyabb kórházi kezelésre és kerülik el a legrosszabb forgatókönyvet.

Ugyan az omikron variánssal szemben kevésbé adnak védettséget az előző oltások és még egy oltott személy is elkaphatja a vírust, mégis a betegség sokkal enyhébben jelenik meg nála. Továbbra is azt lehet mondani, hogy a legveszélyeztetettebbek az oltatlanok. Aki három oltással rendelkezik sokkal kevésbé kaphatja el és alig fertőz tovább, a két, vagy egy oltással rendelkezőknél természetesen emelkednek az adatok.

Egy brit kutatás megállapította, hogy a súlyosabb, kórházi kezelés igénylő megbetegedések milyen arányban fordulnak elő az oltottaknál. A megbetegedések esélye tehát, egy adag után 52 százalék, két adag után- maximum 24 héttel 72 százalék, 25 héttel vagy később 52 százalék, és három adag után viszont már 88 százalék.

Az omikron kevésbé veszélyes

Több kutató csoport is megállapította egymástól függetlenül, illetve a megbetegedett személyek száma és a betegség lefolyása is erre utalt. Az omikron, bár gyorsabban fertőz és gyorsabban is terjed, kisebb százalékban okoz súlyos következményekkel járó megbetegedést. Ez annak köszönhető, hogy az omikron kevésbé támadja meg a tüdőt, mint az előző variánsok, inkább a felső légutakat támadja meg.

Egy amerikai és egy brit kutatás alapján azt is megtudhatjuk, hogy az omikron esetében a kórházba kerülések száma nagyjából fele akkora, mint az előző variánsoknál.

Omikron és a fiatal korosztály

A koronavírus elterjedésekor komoly erőfeszítéseket tettek az országok és a szervezetek. A oltóanyagok rekord sebességgel készültek el, és lettek „kiosztva” világszerte. Viszont mivel ezeknek az oltóanyagoknak rövid volt a tesztelési időszaka, mindenki óvatosan bánt vele, így elsősorban a felnőtt korosztályok lettek beoltva. Minden térségben, minden országban és régióban a fiatalok oltakozását hagyták a legvégére a fent említett okok miatt. Ennek eredményeképp eljött az az időszak, hogy egyre több gyerek betegedett, betegszik meg és közöttük tombol leginkább a vírus. Már a delta variáns esetében is emelkedő számot mutatott a fiatalok megbetegedése és egyre többen kerültek kórházba a corona vírus által. Ez sajnos az omikronra is érvényes, és a statisztikai adatok szerint egyre gyorsabban emelkedik a fiatal koronavírusosok száma. A felmérések alapján kiderült, bár a fiatal korosztályokban gyorsabban terjed a vírus, a megbetegedésekhez képes kevesebben szorulnak kórházi kezelésre, mint az eddigi variánsoknál.

 

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Covid – a beoltottak aránya emelkedik, a helyzet mégsem javul

Innovatív megoldásokra kényszerítette a járvány a cégeket

 

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!