spot_imgspot_img
spot_img

Covid – a beoltottak aránya emelkedik, a helyzet mégsem javul

-

Article Top Ad (AdSense)

Nyakunkon az ötödik hullám, és a helyzet nem javul olyan mértékben, hogy hátradőlhetnénk…

Újra oltási akció

Január 6-tól (csütörtöktől), egészen  8-ig (szombatig) újabb rendkívüli oltási hetet jelentettek be a Koronavírus.gov.hu oldalán! Ahogy eddig is- lehetőség van az internetes előfoglalásra. Ezen akció keretein belül lehetőség van a 12-17 évesek is harmadik oltására való regisztrációra.

oltás
Fotó: Pixabay Oltási akció

Az eddigi oltási akciók sikerére és az omikron vírus variáns magyarországi megjelenésére tekintettel- januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást. Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl, a hétvégi oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.

Ezen kívül januárban- minden csütörtökön és pénteken a délutáni órákban, illetve szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és járásközponti szakrendelőkben oltópontokon.

Oltási akció a kórházi és járásközponti oltópontokon:

2022. január 6-7. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között

január 8. (szombat) 10-18 óra között

január 13-14. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között

január 15. (szombat) 10-18 óra között,

január 20-21. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között,

január 22. (szombat) 10-18 óra között,

január 27-28. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között.

január 29. (szombat) 10-18 óra között

Az oltatlan pedagógusok nem dolgozhatnak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megerősítette, hogy azok a pedagógusok, akik eddig nem oltatták be magukat, nem dolgozhatnak. Kötelező jelleggel fizetés nélküli szabadságon lesznek. Hangsúlyozták, hogy ez azért fontos, mert egyrészt saját egészségüket védi, másrészt pedig a diákokat. A fiatalok körében egyre jobban terjedő járványt le kell lassítani, és minden erővel megakadályozni a terjedését.

fiatal
Fotó: Pixabay A fiataloknál is lehet regisztrálni a harmadik oltásra.

A tanárok 94 százaléka már felvette az oltást, 3 százalék szakorvosi ellenjavallattal, 1 százalék miniszteri mentesítéssel rendelkezik, további 1 százalék van betegállományban, illetve vár mentesítési kérelme elbírálására, mely napokon belül lezárul.

Egyáltalán nem dőlhetünk még hátra, a nagyja még előttünk áll

Dr. Zacher Gábor főorvos, toxikológus, honvéd- és katasztrófa orvostan szakorvos szerint rengeteg feladat áll még előttünk a Covid kapcsán. Hangot adott azon félelmeinek, miszerint komoly esély van rá, hogy olyan mutációk bukkannak fel, melyekre nem lesznek hatással az oltások. Ez főleg azért történhet meg, mivel még mindig vannak olyan országok, ahol a beoltottsági arány rendkívül alacsony. A fejlett országokban 80-90%-os az arány, hazánkban 70% körül mozog, de vannak olyan fejletlen országok, ahol éppen, hogy súrolja az 1-2%-ot.

Ennek következménye pedig az új mutációk létrejötte, csak úgy, mint az omikron esetében is. Ha ez bekövetkezik, akkor a világ egészségügyi szervezeteinek, kormányainak, sokkal súlyosabb helyzettel kell szembenéznie mint ami eddig volt. 2022-vel kapcsolatban hozzátette, nagy félelme az, hogy a korona vírusnak újabb és újabb mutációi bukkannak majd fel, amik ki tudják cselezni az védőoltásokat, így egyre durvább járvány hullámok jöhetnek.

omikron
Fotó: Pixabay Az omikron jobban fertőz.

„Kifejezetten félek attól, hogy egy igen rossz forgatókönyv megvalósulása esetén nem 5, hanem 50 millió halottja lehet a járványnak világszerte.”

A legfontosabb természetesen a globális és elégséges átoltottsági arány, ez által kiküszöbölve az óriási különbségeket, és megakadályozva a további mutációk létrejöttét. A vírus helyzet enyhítésére azért is nagy szükség lenne, mert az általa kialakult stresszből következően, a társadalomnak már elég komoly pszichés terhelést is viselnie kell egy ideje. Felmérések azt is bebizonyították, hogy a járvány miatt, rendkívüli arányban 15%-ot emelkedtek a depressziós megbetegedések. Ez bizony komolyan rányomja a bélyegét a társadalom teljesítőképességére, nem beszélve arról, hogy egyéb betegségek és komoly függőségek alakulnak ki ez által. A legtöbb esetben pedig a függőségeket, nem lehet csak hosszú távon kezelni.

Minél fertőzőbb a vírus- annál magasabb átoltottság kell

Boldogkői Zsolt biológus, egyetemi tanár az mondta RTL Híradónak, hogy a beoltottság és a nyájimmunitás növelése, egyértelműen lassítja a járványt és ami fontos, hogy csökkenteni tudja a komolyabb egészségügyi kockázatot.

Ezzel az a probléma, hogy minél fertőzőbb a vírus, annál nagyobb átoltottsági arányra van szükség. Mivel a globális átoltottság közel sem olyan magas, mint kéne, viszont egyre fertőzőbb mutációk jöhetnek létre. Az omikron esetében a nyájimmunitáshoz 90 százalék feletti védettség kell – emelte ki.

Talán ez „ördögi kör” mindaddig, míg nem találnak a virológusok, orvosok és világszervezetek, egy hatékony gyors megoldást a vírus ellen.

Fotó: Pixabay Az oltás idő

Felmerül a kérdés ezek után, hogy még hány oltás, és hány hullám áll előttünk, mire lecseng a vírushelyzet? Meddig lesz életünk része a Covid, ebben a formában? Mikor szelidülhet meg annyira, hogy ne jelentsen világ szintű problémát?

Boldogkői Zsolt emlékeztetett arra, hogy a kanyaró esetében 98 százalék körüli a nyájimmunitási küszöb, de mivel gyerekkorban majdnem a teljes népesség megkapja a védőoltást, ez nem jelent gondot. Erre lenne szükség a koronavírus esetében is – vélekedett, hozzátéve, hogy mindezt csak a kötelező védőoltással lehetne elérni a koronavírussal szemben.

vírus
Fotó: Pixabay Koronavírus

Nyakunkon az ötödik hullám

Wikonkál Norbert Miklós, a Honvéd Kórház főigazgatója elmondta, a helyzethez képest nyugodtabb karácsonya volt az egészségügynek. Az esetszámok nem növekedtek nagyon komoly százalékkal. Viszont mivel az omikron variáns jóval fertőzőképesebb mint az elődei, sajnos várható az ötödik hullám megérkezése. A főigazgató szerint viszont  az omikronnak- bár sok embert tud megfertőzni viszont kevésbé okoz tüneteket és súlyos betegséget- kisebb kockázata van annak, hogy a világ lakossága átfertőződjön. Talán ez az egy esélye lehet a pandémia lecsengésének.

Forrás: infostart, MTI

Fotó: Pixabay

Az okosmaszk felismeri a közeledben lévő fertőzötteket

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!