Elvis Presley ma ünnepelné 86. születésnapját

-

Ma töltené 86. életévét a 20. század egyik legtehetségesebb zenésze, Elvis Presley. A rock’n’roll királyaként emlegetett énekes számos maradandó alkotással írta be magát a történelembe.

Elvis Presley slágerei a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek, legismertebb dalai a Love Me Tender, Can’t Help Falling In Love, Jailhouse Rock, Heartbreak Hotel, Don’t Be Cruel és A Little Less Conversation. Az énekest 14 alkalommal jelölték Grammyre, amiből háromszor meg is nyerte a díjat. Karrierje hamar véget ért, 1977. augusztus 16-án csupán 42 évesen örök nyugovóra tért.

Elvis Presley zene iránti szenvedélye már gyerekkora óta kísérte az énekest, első gitárját 11 évesen kapta, amin önszántából és segítség nélkül tanult meg játszani. Már ekkor felfigyeltek tehetségére, hisz pusztán hallás alapján sajátította el a hangszert, így nem meglepő, hogy 1954-ben megjelent első kislemeze. Elvis Presley ekkor 19 éves volt, majd  két évvel később debütáló albuma is megjelent, valamint a Heartbreak Hotel kislemeze is, amely elindította a népszerűség ranglistáján.

Elvis Presley kiállt a magyarok mellett az 1956-os forradalom miatt. 1957-ben egy tévés adásban arra kérte a nézőket, hogy segítsék a hátrányos helyzetbe kerülő magyarokat.  Az énekes karrierje előre haladott, viszont 1958-ban behívták katonának, ahol a függőség rabjává vált. Az amfetaminra szokott rá, amely egész életében jelen volt. 1960-ban leszerelt és ezt követően zenés filmekben kezdett el szerepelni. Törekvései ellenére számos negatív kritikai érte őt, ezért visszatért a színpadi élethez. 1969-től kezdte el koncertezéseit, ennek köszönhetően megnyerte a Golden Globe-díjat és koncertfilmet is készítettek róla Elvis on Tour címmel. Népszerűsége ellenére drogfüggősége súlyosbodott, valamint egészségügyi állapota is egyre rosszabb lett. A magas vérnyomás mellett hatalmas mértékű zöld hályog alakult ki nála, valamint veséi is elfogathatatlan állapotban voltak. Ilyen tünetek mellett nem csoda, hogy az énekes pár kilóval súlyosabb lett, amely aggasztotta rajongóit.

Forrás: Flickr / Fotó: Jovens Gileade

Elvis Presley még sok turnén szeretett volna részt venni, de sajnos utolsó koncertje 1977 júniusában volt, ezt követően 1977. augusztus 16-án meghalt. Eszméletlen testét fürdőszobájában találták meg, próbálták megmenteni, de már késő volt. Temetésén rengetegen voltak, több mint 80 ezren jelentek meg, a hír az egész világot megrázta. Halálát követően számos összeesküvés-elmélet született, sokan úgy gondolták, hogy halálát csak megjátszotta, hogy nyugodt életet tudjon élni tovább. A teóriákat nem sikerült bebizonyítani és valószínűleg súlyos egészségügyi állapota, valamint függősége okozta tragikus halálát.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!