spot_imgspot_img
spot_img

Nick Nolte ma ünnepli születésnapját, ezért mi is

-

Article Top Ad (AdSense)
Nick pályája során számos karaktert formázott meg, de markáns megjelenésének köszönhetően, mind a rosszfiú, mind pedig a menő hős szerep jól állt neki. Egy korszak mérvadó figurájaként, nemzedékek nőttek fel az általa fémjelzett filmeken és éltük át szerepei által a néha durva, néha elgondolkodtató, néha pedig vicces történeteket.
Fotó: Flickr Nick Nolte Na mizu?

Sokan nem tudják róla

Nolte jó néhány mára ikonikussá vált film szerepére jelentkezett, és volt is meghallgatáson, próbafelvételen. Ezek közé tartozik az 1978-as Superman főszerepe, sőt majdnem elcsaklizta Harrison Ford elől az 1977-es klasszikus Csillagok háborújában Han Solo karakterét! Majdnem övé lett John Rambo szerepe, amit Sylvester Stallone halászott el előle, majdnem ő lett Indiana Jones, John McClane a Die Hardból és Rick Deckard. Bármelyik szerepet megkapta volna, a karrierje gyorsabban kivirágzik. De így sem kell panaszkodnia, hiszen ikonikus szerepeket kapott karrierje során.
Fotó: Flickr Nick Nolte fiatalon.
Nolte jó magas, 186 centis volt, de nem véletlen- hiszen apja 198 centis, nővére pedig 185 cm volt. Az egész családot átjárta az „erő” és a magasság.

Nick Nolte a modell

Az sem túlzottan ismert tény az életéből, hogy jó kiállásának, sármjának köszönhetően majdnem a modell karrier felé vette az útját. Az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején modellkedett. Egy 1972-es nemzeti magazin hirdetésben szinte a nők bálványa lett, mikor egy farmernadrágban és egy nyitott farmeringben pózolt Clairol Summer Blonde hair stílusban. Nem mellesleg egy farönkön ücsörögve történt és a szőke Sigourney Weaver is domborított a képen. Plakátokon, lapokban szerepelt. Ennek a karriernek köszönhetően 1992-ben a People Magazine’s megválasztotta a legszexisebb élő férfinak, nők milliói borultak a lába elé, és áhítattal nézték férfiasan szexi képeit.
Fotó: Flickr

Nick Nolte született

Nolte a nebraskai Omahában született. Anyja Helen- áruházi árubeszerző, apja, pedig Franklin egyszerű öntöző szivattyú-eladóként dolgozott. Viszont a tengerészgyalogság elit egységének tagjaként harcolt a második világháború csendes-óceáni frontján. A háborúból visszatérve teljesen megváltozott csendes szemlélődő emberré vált. Amikor Nolte háborús veteránt játszott a Pokolról pokolra című filmben, édesapja rengeteget segített neki a felkészülésben, mikor elmesélte fiának a háború poklát.
Fotó: Flickr A gengszter
Nolte az Omaha Benson High Schoolba járt, ahol már akkor is termetes testalkata miatt gyorsan felvették a helyi futballcsapatba. Lázadó természete gyorsan kiütközött, mivel az edzések helyett, sörözni járt, így elég gyorsan vége szakadt futball karrierjének. Ez sem véletlen, mert a tandíját egy sörgyárban kereste meg. Szerencséjére a következő iskolájában, a Westside High Schoolban már komolyabban vette a sportot, így az Arizona State Universityre vették fel- méghozzá labdarúgó-ösztöndíjjal. A főiskola mellett a Falstaff Brewery-nél dolgozott. Ekkor már kacsingatott a színészi pálya felé is, és tudatosan kezdett színjátszó körökben forgolódni, illetve munkaidő után a Pasadena Playhouse és Stella Adler Academy-nél Los Angelesben azzal töltött több évet, hogy beutazta az országot és a területi színházakban dolgozott.
Fotó: Flickr Nick Nolte

Nick Nolte színészi karrierje

Mivel egyre többet szerepelt, és rengeteget járt meghallgatásokra, próbafelvételekre, végül kisebb nagyobb szerepeket kapott, nem csak színházakban, hanem tv sorozatokban is. A lázadó akkor is megmaradt benne, de a tehetsége is gyorsan nyilvánvalóvá vált. Noltera a kritikusok az 1976-os tévésorozatban, a Gazdag ember, szegény emberben figyeltek fel. Nolte első jelentős filmszerepe 1977-ben A mélységben volt, ahol olyan nagy csillagokkal szerepelt együtt, mint Jacqueline Bisset és Robert Shaw. Ezt követték a Ki állítja meg az esőt? (1978) és a Peter Gent regénye alapján készült Futball cirkuszban szerepelt (1979) ami nem véletlenül jól is állt neki! Karrierje az 1982-ben bemutatott A 48 óra című film által felfedezte őt a közönség is, csak úgy, mint főszereplő társát- Eddie Murphy-t. Igazán testhezálló szerep volt a magányos farkas nyomozó, akit nem lehet megállítani. Nolte az 1980-as évek folyamán több főszerepet is kapott, a Tűzvonalban (1983) Gene Hackman-nel, Koldusbottal Beverly Hillsben (1986) Richard Dreyfuss-szal és Bette Midler-rel játszott, valamint a Különös kegyetlenséggel (1987) és a New York-i történetek (1989) című filmekben.
Fotó: Flickr
Az 1990-es évek elején újra Murphyvel dolgozott a Megint 48 órában, ahol megint bravúrosan hozta a menő nyomozó szerepét. A legnagyobb filmsikert az 1991-ben bemutatott Hullámok herceg hozta meg neki, melyben Barbra Streisanddal játszott. Alakításáért Golden Globe-díjat kapott és első alkalommal jelölték Oscar-díjra a legjobb főszereplő kategóriában. Majd újra Martin Scorsesével dolgozott együtt a Cape Fear – A rettegés fokában Robert De Niróval és Jessica Lange-gal. Ezután olyan filmekben játszott, mint a Lorenzo olaja, Mulholland – Gyilkos negyed (1996), és az Afterglow (1997). Noltet ismét a legjobb főszereplő kategóriában jelölték Oscar-díjra a Kisvárosi gyilkosság című filmért. A következő években inkább, a mellékszerepekben volt látható: Az őrület határán (1999) Hulk (2003) és a Hotel Ruanda (2004). Komikus oldalát is megmutatta, amikor szerepelt a Trópusi viharban és az Arthur, a legjobb parti című filmekben.

Szerző: Budafoki Tamás 

Fotó: Flickr

Salvador Dalí- a szürrealista

Híres női kémek a történelemben

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!