spot_imgspot_img
spot_img

Az elbűvölő Audrey Hepburn maga volt a megtestesült elegancia

-

Article Top Ad (AdSense)

Audrey Hepburn színésznőt időtlen stílusa és kecsessége a 20. század legendás ikonjává tette. A képernyőn és azon kívül Hepburn az eleganciát, a kifinomultságot és a nőiességet testesítette meg. Az Oscar-díjas színésznő mai napig stílusikonnak számít az egész világon.

Édesapja elhagyta a családot

Audrey Hepburn Brüsszelben, Belgiumban született 1929. május 4-én J. A. Hepburn-Ruston és Ella van Heemstra bárónő lányaként. Apja elhagyta a családot, ekkor a kis Audrey még csak nyolc éves volt. Későbbi interjúiban kifejtette, hogy ez volt az első hatalmas törés az életében. Hepburn Angliában járt iskolába, amikor a németek megtámadták Lengyelországot a második világháború kezdetén. Anglia megígérte, hogy segít Lengyelországnak, amit meg is tettek azzal, hogy hadat üzentek Németországnak.

Audrey Hepburn
Fiatal éveiben balett karrierje vágyott | Fotó: Flickr

Ekkor édesanyja úgy döntött, hogy Hollandiába költöznek – azt gondolta, hogy ott nagyobb biztonságban lesznek. A németek azonban hamarosan megszállták Hollandiát is, ami Hepburn sok rokonának halálához vezetett, és arra kényszerítette őt és anyját, hogy küzdjenek az életben maradásért. Rengeteget nélkülözött ebben az időszakban, néha a liszten kívül semmi más ennivalóra nem futotta.

Audrey Hepburn és a II. világháború

A színésznő nagy szerepet vállalt a náciellenes műveletekben a háború során. Önkéntes ápolónőként szolgált egy kórházban, ahol sebesült szövetséges katonákat kezeltek. Baletthallgatóként táncelőadásokat tartott, hogy segítsen pénzt gyűjteni a holland ellenállás számára, és időnként futárként szállított üzeneteket a náciellenes ellenállás tagjainak.

Közben próbálta segíteni édesanyját is pénzügyileg, fiatal balett-táncosként fellépett előadásokon, ebből volt némi bevétele. A háborús során átélt traumák – az éhezés, a nélkülözés, a veszély – élete végéig hatással voltak a személyiségére. Anne Frank naplóját saját életének történetéhez hasonlította.

Audrey Hepburn felfedezése és karrierje

Hepburn és édesanyja a háború után visszaköltözött Angliába, és a színésznő folytatta táncos karrierjét. Ekkor színpadon és filmekben már egyaránt kapott szerepeket, de a nagy áttörés 1952-ben történt, amikor a francia regényíró, Colette találkozott vele. Colette ragaszkodott hozzá, hogy Hepburn játssza a főszerepet Gigi című regényének Broadway adaptációjában. Bár Hepburn tapasztalatlansága eleinte probléma volt, folyamatosan fejlődött, és a műsorról szóló kritikák dicsérték teljesítményét.

Audrey Hepburn
Nem gondolta volna, hogy színésznő lesz | Fotó: Stockvault

Hepburn a szerep után országos ismertségre tett szert, ez Hollywood figyelmét is felkeltette. Főszerepet kapott a Paramount Studios Római Vakáció című filmjében, ami az egyik leghíresebb szerepe. Ann hercegnőt alakította, aki egy rövid időre megszökött királyi kötelességei elől. A filmben Gregory Peck volt a férfi főszereplő, aki riporterként a lány nyomába ered és meggyőzi őt, hogy folytassa nemesi feladatait. A szerepért Hepburn huszonnégy évesen megkapta a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. Innen már egyenes volt az út Hollywood A-listás ligájába, huszonhét filmje közül jó néhány klasszikus lett.

Saját pályájáról így nyilatkozott: „A karrierem teljes rejtély számomra. Az első nap óta csak csodálkozom. Sosem hittem volna, hogy valaha színésznő leszek. Soha nem gondoltam volna, hogy filmekben fogok szerepelni. Sohasem gondoltam volna, hogy mindez meg fog velem történni.”

Forgatáson talált rá a szerelem

Hepburn alakította a címszereplőt az 1954-es „Sabrina” c. romantikus vígjátékban, amelyben Humphrey Bogart és William Holden is szerepelt. A színésznőt ezért is jelölték Oscar-díjra, emelett a szerelem is rátalált a munkálatok közben.

Hepburn és Holden viszonyt kezdett a forgatás alatt, amely mindkét sztárt annyira felemésztette, hogy Holden elhagyta családját a színésznőért. Már az esküvőt tervezték, amikor kiderült, hogy a férfi évekkel azelőtt felesége kérésére vazektómián esett át. Hepburn szeretett volna gyereket, a lángoló szerelem nem volt elég, a kapcsolatnak vége szakadt.

Audrey Hepburn
Színesben | Fotó: Flickr

A csalódás után annyira rögeszméjévé vált a gyerek kérdés, hogy a partner személye másodlagossá vált, beszámolók szerint első férjével sem illettek össze. 1954-ben ment hozzá Mel Ferrerhez. Három vetélés után 1960-ban megszületett első fia, Sean. Miután 1968-ban elvált Ferrertől, Hepburn 1969-ben feleségül ment Andrea Dotti olasz pszichiáterhez, akitől megszülett második fia Luca Dotti. Sajnos ez a kapcsolat is válással végződött. Társa 1980-tól haláláig Robert Wolders holland színész volt.

Karrierje szárnyalt

Hepburn egyik legikonikusabb filmszerepe Holly Golightly eljátszása volt az 1961-es Álom luxuskivitelben című filmben, mely Truman Capote története alapján íródott. Ezzel a szereppel Hepburn negyedik Oscar-jelölését is megkapta. Szintén híres a 1964-es „My Fair Lady” ebben Eliza Doolittle-t elevenítette meg.

Audrey Hepburn
Különleges szépsége világhírű volt | Fotó: Stockvault

Több, mint stílusikon

Givenchy francia tervező múzsájának választotta, így Hepburn a 20. század egyik legnagyobb stílusikonjává vált. Jellegzetes megjelenését az Álom luxuskivitelben c. filmben – kis fekete ruha, túlméretezett napszemüveg, gyöngyök – is Givenchy tervezte, ez a mai napig klasszikusnak számít. A kis fekete ruhát, amit a filmben viselt 2006-ban a Christie’s aukcióján több mint 920 000 dollárért – majdnem 300 millió forint! – adták el.

Audrey Hepburn
A híres szett | Fotó: Pixabay

Audrey Hepburn sokkal több volt, mint tehetséges színésznő, mint stílusikon. Nagy figyelmet fordított a humanitárius segítségnyújtásra, élete második felében az UNICEF elkötelezett jószolgálati nagykövete volt, ezáltal beutazta a világ szegény országait. 1992-ben Elnöki Szabadság-érdemrendet is kapott a tevékenységéért. Egy évvel később a vastagbélrák elragadta az élők sorából, a Genfi-tónál lévő otthonában érte a halál.

Források: Stacker, History, Wikipedia

Ötvenéves A keresztapa! Öt kulisszatitok a legendás moziról

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!