spot_imgspot_img
spot_img

A kalcium nem használ allergiás reakció esetén – Adrenalinos „tollra” van szükség

-

Article Top Ad (AdSense)

Két napja tragédia történt egy budapesti benzinkúton. Egy hétéves kisfiú életét vesztette, sajtóértesülések szerint mogyoróallergiája ellenére mogyorót fogyasztott, ez okozta rosszullétét és végül halálát is.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány az eset kapcsán posztolt Facebook oldalán. Az alapítvány munkatársai felhívták a figyelmet arra, hogy a mogyoróallergia során fellépő anafilaxiás túlérzékenységi reakció akár percek alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet. Általános vélekedés, hogy a kalciummal menthető a helyzet, ám sajnos ez tévhit, nem használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén.

„Fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalin tartalmú önadagoló toll (Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni” – olvasható a gyermekmentők Facebook-bejegyzésében.

Az emberi szervezet számára a kalcium létfontosságú, de számos betegség – például torokgyulladás, nátha, kiütések vagy allergiás reakciók – kezelésére nem alkalmas. Fontos, hogy a köztudatból kikopjon ez a téves információ, mert akár emberéletekbe is kerülhet, ha egy allergiás nem a megfelelő kezelést kapja anafilaxiás sokk után.

Forrás: Telex

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!