spot_imgspot_img
spot_img

Nagyon fura sportok, amikről még biztosan nem hallottál

-

Article Top Ad (AdSense)

Felejtsük el a klasszikus kézilabda vagy futás fogalmát, a sportágak között kutatva rendkívül mókás és meghökkentő „példányokat” találhatunk. Ha már fura sportok, mit szólnánk egy kis lábujj-birkózáshoz? És kedves férfiak, egy kis közös edzéssel akár a feleséghordozás világbajnokai is lehettek! Íme a legőrültebb sportok listája.

1. Feleséghordozás

Néhány férfi panaszkodik, hogy nehezen veszi le a feleségét a lábáról – de nem ebben a sportban. A feleséghordozás a finnországi Sonkajarvi városából származik és nagyon népszerű sportágnak számít a skandináv területen. Pontosan úgy kell érteni, ahogy gondolnánk: férfi versenyzők indulnak és a cél, hogy egy akadálypályán keresztül átvigyék feleségüket anélkül, hogy a kedves nej földet érne. Az évente megrendezett Észak-amerikai Feleséghordó Bajnokságon (igen, létezik ilyen) nem kicsit a tét, a nyertesek megkapják a cipelt feleség súlyának ötszörösét készpénzben, és egy belépőt a finnországi világbajnokságra.

Feleség-hordozás élesben
Feleség-hordozás élesben | Fotó:: Huffpost

2. Sakkboksz

A sakkboksz pontosan az, aminek hangzik – az ellenfelek kiütésének és mattolásának hibridje. Minden csata 11 fordulóból áll, amelyekben a versenyzők felváltva gyakorolják a hagyományos sakkot és az ökölvívást. A versenyzők egyszerre tortáztatják az agyukat és a testüket a sport űzése közben. Elég abszurd belegondolni, hogy miután véget ért a sakk-csata, az asztalt szépen elpakolják középről és az ellenfelek elkezdik püfölni egymást…

Sakkboksz mérkőzés zajlik
Sakkboksz mérkőzés zajlik | Fotó: Huffpost

3. Sajtgurító verseny

A sport szerelmesei részt vehetnek az Egyesült Királyságban – egészen pontosan a Gloucestershire-ben található Cooper’s Hillnél  . megrendezett éves Sajtgurító Rendezvényen. Így működik: egy nagy, kerek sajtot indítanak le egy meredek dombról, és a versenyzők követik annak útját. Aki először eljut a domb aljára, elnyeri a sajtot. Egyszerűen hangzik a képlet, de a domb meredeksége több sérülést is okozott már az indulóknál. Ennyit azért nem ér meg egy darabka sajt…

Sajtgurító verseny
Megy a sajtgurítás | Fotó: Huffpost

4. Extrém vasalás

A személyes kedvencem az extrém vasalás, számomra elképzelhetetlen, hogy milyen körülmények között és kinek pattanhatott ki az agyából az ötlet. Az extrém sportok közé sorolják, de többen kész előadóművészetként tekintenek a furcsaságra. A magukat „ironistának” (magyarra fordítva vasalista…) nevező versenyzők kiválasztanak egy házimunkára teljesen alkalmatlan és indokolatlan helyet és igen, nekiállnak vasalni. Van, amikor a víz alatt, vagy egy sziklákról lógva, síelés vagy snowboardozás közben, sőt akár mozgó járművek tetején is.

Extrém vasalás
Vasalás extrém körülmények között | Fotó: Huffpost

5. Tojásdobálás

Létezik egy bizonyos Tojásdobó Világszövetség, vezetője szerint emberek milliói űzik ezt a „sportot” és népszerűsége több száz évvel ezelőttre nyúlik vissza. Ekkor az emberek felfedezték annak örömét, ha a másik félnek nem sikerül elkapnia a felé repülő tojást és ebből alakult ki a sportág. A tojásdobálás fanoknak lehetőségük van részt venni a Tojásdobó Világbajnokságon is az angliai Swatonban, amely különböző tojásos játékok és kihívások variációjával jár.

Tojásdobáló sport
Tojásdobálás | Fotó: Huffpost

6. Víz alatti korongjáték

Teremhoki, jéghoki és akkor … víz alatti hoki? Igen, ilyen is van. A vízihokit más néven octopush-nak nevezik és szintén egy világszerte népszerű sportról beszélünk. A mérkőzésben két csapat vesz részt és lényege ugyanaz, mint a hagyományos korongjátékoknak – a korongot egy bottal az ellenfél kapujába vezetni – csak a meccs éppenséggel egy uszoda alján történik. A sportnak megvan a maga világbajnoksága, amelyet először 1980-ban rendeztek meg.

Víz alatti hoki
Víz alatt is megy a játék | Fotó: Huffpost

7. Sípcsontrúgási verseny

A küzdősportok egy új értelmezésének tekinthető a sípcsontrúgási verseny, ami teljesen új szintre emeli a férfiasságot. Meglepő módon már a 17. század elejétől találkozhatunk néhány feljegyzéssel, amiben említik az Angliából származó harci sportot.  A játékszabály nem túl bonyolult: a versenyzők megcélozzák egymás sípcsontját és addig rugdossák azt, amíg az egyik fél földet nem ér. Természetesen világbajnokságot is kapott, ami minden évben a Cotswold Olimpick Games keretein belül kerül megrendezésre az angol Dover-hegyen.

Sípcsontrúgó bajnokság
Sípcsont-csata élőben | Fotó: Huffpost

8. Lábujjbirkózás

A sportág lényegét tökéletesen összefoglalja az elnevezés és a lentebb látható fényképes illusztráció. A lábujjbirkózás története 1976-ra nyúlik vissza, amikor is a britek megszervezték az első világbajnokságot a területen. A szabályok egyszerűek: zokni és cipő le, és az erősebb lábujj nyer! Abszolút dobogós helyet érdemel a fura sportok között.

Lábujjbirkózás
Lábujjbirkózó bajnokok sportolás közben | Fotó: Huffpost

9. Sepak takraw

A sepak takraw egy közel 500 éves múltra visszatekintő maláj csapatjáték, melyet régen bambuszból font labdával játszottak. Az 1984-es bemutatkozó torna óta műanyagból készült labdát használnak. A csavar a történetben, hogy a labdát bármely testrészünkkel érinthetjük – a kéz kivételével. Az akrobatikus mozdulatokat igénylő sportág Délkelet-Ázsiában őshonos, de akár itthon is kipróbálhatjuk.

Sepak Takraw verseny
Sepak Takraw verseny | Fotó: Inside the Games

10. Musical Kutyatánc

A végére jöjjön a leginkább imádnivaló díj tulajdonosa a fura sportok között: a Musical-Kutyatánc bajnokság. Ehhez nem elég a kép, a lenti videó mindent megmutat, amit tudnunk kell erről a tündéri tevékenységről. A trükköket, a táncot és az engedelmességi edzést is ötvöző előadások során a kutyusok és az emberek együtt teljesítenek, igazi csapatmunka figyelhető meg. A sport viszonylag új, de egyre növekszik a népszerűsége világszerte zajló versenyekkel.

Forrás: Huffpost

6 kivételes magyar női sportoló, akikre büszkék lehetünk

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!