Liza Minnelli csak egy van – A kortalan díva hullámvölgyekkel teli élete

-

Liza Minnelli ikonikus szereplője a popkultúrának, sikeres karrierjét azonban beárnyékolták magánéletének nehézségei – beleértve édesanyja korai halálát, boldogtalan házasságok sorát és alkoholproblémáit. Mindezek ellenére a sztárnak mindig sikerült visszakerülni a csúcsra, és még ma is fáradhatatlan ha színpadra lépésről, vagy szórakoztatásról van szó. 

Korán került a showbiniszbe

Liza Minnelli 1946. március 12-én született Judy Garland színésznő, valamint Vincente Minnelli rendező gyermekeként. Édesanyja minden idők egyik leghíresebb hollywoodi sztárja, legendás filmjei közé tartozik az Óz, a csodák csodája és a Csillag születik. A kis Liza mindössze 3 éves volt, amikor szülei elváltak.

Híres szülei miatt már egészen korán belecsöppent a showbiznisz világába – első filmes szereplésére már csecsemőként (!) sor került, az 1949-es In the Good Old Summertime című filmben. Mivel a hírnév és csillogás már kiskora óta az élete része volt, teljesen természetesen viselkedett szereplés közben. Ahogy nőtt, természetesen rájött arra, hogy ez a világ minden, csak nem normális. Átlagos életre vágyott, kislányként még jégkorcsolyázónak készült. Végül a zeneszeretetete felülírta ezt, és a zenés színház útjára vezette.

Édesanyja öngyilkossága

Miközben karrierjét sikerek kísérték, édesanyja mindvégig magánéleti problémákkal küzdött. Többször került szanatóriumba gyógyszerfüggőség miatt, egyszer öngyilkosságot is megkísérelt. A családban teljes szerepcsere történt emiatt, Minnelli inkább volt édesanyja gondviselője, mint a lánya. Később azt nyilatkozta, nem érezte tehernek ezt a nagy felelősséget, inkább úgy emlékszik vissza, hogy édesanyja legjobb barátja és bizalmasa volt a nehéz időkben.

Judy Garland
Édesanyja szuipersztárnak számított Hollywoodban | Fotó: Picryl

Anyja halálát nyugtató-túladagolás okozta 1969-ben. Míg sokan azt gondolhatták, Judy Garland tragikus élete miatt gyermekeinek nehéz gyerekkora volt, Liza Minnelli világossá tette, hogy semmi sem állhat távolabb az igazságtól.

“Az egyik legnagyobb tévhit a mamámmal kapcsolatban az, hogy nem biztosított számomra boldog gyermekkort. Bizonyára voltak jobb és rosszabb időszakok, de összességében szeretettel tekintek vissza a gyerekkoromra” – mondta Minnelli a Vogue-nak.

Karrierje szárnyalt

Gyerekkorától színészmesterséget tanult, és a sok befektetett energia meghozta a gyümölcsét. Sorra kapta a filmszerepeket, különleges és energikus kisugárzása miatt pedig a Broadway-en is szívesen foglalkoztatták. A nagy áttörést Sally Bowles szerepe hozta el neki az 1972-es Kabaré c. filmben, amiért megkapta az Oscar-díjat is. Pletykák szerint az apja tanácsára csináltatta meg a a jellegzetes koromfekete pixie frizurát, amelyet a filmben is láthatunk, azóta pedig a védjegyévé vált.

Liza Minelli a Kabaréban
A legendás szerep | Fotó: Wikimedia

Sokan azt feltételezik, a színésznő minden eredményét csak híres családjának köszönheti, de ha egyszer megnézzük egy előadását, nyilvánvalóvá válik, hogy sikere abszolút saját lényéből fakad. Tehetségét az évek során számos díjjal jutalmazták, azon kevesek közé tartozik, akik megkapták az EGOT-ot, amit az Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjjal is rendelkezők nyerhetnek el.  Csak néhányan kapták meg Minnellin kívül Hollywood legvágyottabb díját, például Audrey Hepburn.

Alkoholfüggősége megnehezítette az életét

Édesanyjához hasonlóan Liza Minnelli is szenvedélybetegséggel küzdött – és mindig meglepően őszintén beszélt az alkoholizmus elleni harcáról és drogroblémáiról. Anyja halála után Valiumot írtak fel neki, hogy megbirkózzon a gyászával. Minnelli ezután inni kezdett és különböző drogokat is kipróbált, mígnem 1985-ben azt mondta elég, és rehabilitációra ment.

“Megtanulom, hogyan legyek a barátja önmagamnak.” – nyilatkozta ekkor.

Szerelmi élete kísértetiesen hasonlít édesanyjáéhoz

Sajnálatos módon életének alakulása többféleképpen is kapcsolódik édesanyja sorsához, mindkettőjüknek viharos szerelmi élete volt. Garland ötször házasodott meg, és ezek közül négy házasság válással végződött. Minnelli négyszer volt férjnél, és mind a négyszer elvált. Mindkét nő olyan férfiakhoz ment feleségül, akikről a környezetük azt hitte, hogy meleg – állítólag Minnelli egyik férje megcsalta őt a mostohaapjával. Legutóbbi házassága, David Gesttel, mindössze 16 hónap után keserű válással végződött. Ezután kijelentette, többé nem szándékozik férjhez menni. Többé nem megy férjhez.

Örök szerelme a színház

Filmsztár édesanyjával ellentétben Liza Minnelli a szíve mélyen mindig is színpadi előadó volt. Nem volt elég neki a sorok felolvasása és a dalok éneklése, a filmet túlságosan személytelen műfajnak tartotta, elmondása szerint jobban szereti a zsúfolásig megtelt nézőtereket és a színházi előadások életszerűségét. Számos filmben cameo szerepet játszott – azaz önmagát alakította. Ilyen volt a Muppet-show New Yorkban vagy a Szex és New York második része is.

Viszontagságos élete ellenére Liza Minnelli még mindig virágzik. Ugyan már túl van a hetedik X-en is, mentálisan és érzelmileg még mindig az a csillagó szemű lány, aki letarolja a színpadot és meghódítja a Broadwayt és Hollywoodot is.

Forrás: The List

Zseniális az új Elvis film előzetese – Tom Hanks is játszik benne

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!