Kutyaházasság: divat lesz esküvőt szervezni a kedvenceinknek?

-

Lehet gratulálni, mert Jelly és Tommy hivatalosan is egybekeltek. Igaz, már majdnem három hónapja boldog párt alkotnak, miután a gazdáik esküvőt szerveztek nekik.

Bármennyire is annak tűnik: nem vicc. Egyre több állattulajdonos szervez esküvőt a kutyájának Indiában. Ez történt a közelmúltban is, amikor a hét hónapos szuka kutyát, Jellyt Tommyhoz adták az Uttar Pradesh-i Aligarhban egy hagyományos indiai esküvő szertartás keretei között. Tommy, Dinesh Chaudhary, a Sukhravali falu egykori vezetőjének kutyája, míg Jelly Dr. Ramprakash Singhé, az atrauli Tikri Raipur lakója.

A kutyusok esküvőjét 2023. január 14-én tartották. A család nagyszabású körmenetet szervezett az egyedülálló esküvőre, ami végül egy hatalmas táncmulatságba torkollott pont úgy, ahogy az embereknél is szokás. Mi több, a jeles nap alkalmából ételt osztottak a környékbeli kutyák között. „Körülbelül 40-45 ezer rúpiát (kb. 200.000 Ft) költöttünk rá” – mondta Dinesh Chaudhary, a Tommy gazdija.

Nem ez az egyetlen „kutyaesküvő”, amely a címlapokra került. Tavaly novemberben egy hasonló eseményre került sor Gurugramban, amikor egy házaspár összeházasította kedvenc kutyájukat egy környékbelivel. Az állattartók elmondása szerint a házasságra 100 meghívót küldtek ki, és a hindu hagyományoknak megfelelően ünnepelték meg az esküvőt, vagyis volt nagy dínomdánom és tánc.

Új divat van születőben?

Lehetséges, hogy ezt az új indiai szokást látva, még több kutyának szerveznek esküvőt, amire egy komplett iparág nőhet ki? Igazság szerint: könnyen lehet. Hiszen ma már szinte minden is van kutyáknak. Kutyabutik ruhákkal, ékszerekkel, kiegészítőkkel. Ott van a kutyakozmetika, sőt, kutyacukrászda is, hogy a születésnapos kedvenc ebhez méltó finomsággal legyen felköszöntve. Egyáltalán nem elképzelhetetlen, és talán csak idő kérdése, amíg valaki meglátja benne az üzleti lehetőséget, és elkezd akár kutya esküvőt szervezni, mert úgy látja: van erre igény.

A kutya is családtag

Tény, a legtöbb ember életében a kutya családtag. Sőt, néha kifejezetten gyerekként tekintenek rá. A Psychology Today cikkéből kiderül, hogy ennek oka az: sok az egyedülálló, elvált, özvegy, gyermektelen, akinek a kisállat jelenti az elsődleges társaságot és akár szeretetforrást.

Nyilvánvaló: minden felelős állattartó, és értelmileg, érzelmileg intelligens ember szeretné, ha a kiskedvence boldog, egészséges és kiegyensúlyozott lenne. Ahhoz, hogy ez teljesüljön, arra van szükség, hogy a gazdi azt nézze: mi a kutya igénye. Azzal, hogy ruháztatja, cipőt ad rá, festi a bundáját, az valójában az ő vágya, nem a kutyáé. Ahogy az állandó kunyerálását is könnyen félre lehet érteni: egyszerűbb egy finom falattal elintézni, mintsem kimenni sétálni és játszani vele, holott a kutya sokszor csak figyelemre vágyik. De sokszor hajlamosak a gazdák emberként tekinteni rá, vagy a saját elképzeléseiket kivetíteni a kedvencükre. Szóval, ennél a pontnál felmerül a kérdés…

A kutyus is esküvőre vágyik?

A kutya alapvető szükségletei közé tartozik az evés, az alvás, az ürítés, a mozgás, és a figyelem (habár vannak fajok, amelyek minimálisan igényelnek törődést) és a párzás (amennyiben nincs kasztrálva). Nem valószínű, hogy az esküvő is a szerepel a listájukon, mivel a Foltos szeretné összekötni az életét a szomszéd Fifivel.

Akkor mégis miről szól a kutyaházasság? A két jóhiszemű gazdiról, akik csakugyan gyerekként tekintenek a kedves kis szőrcsomójukra? Vagy azt gondolják, ettől boldog lesz a kutyájuk? Talán ők maguk vágynak esküvőre vagy legalábbis: figyelemre? Elvégre jelenleg még nem egy szokványos dolog, és mindenki felkapja a fejét Bozont és Hercegnő esküvőjének hallatára, ami lehetőséget teremt a figyelem középpontjába kerülni, és egy jót partizni a családdal, az ismerősökkel. Legalábbis a gazdik és a kétlábú vendégek biztosan jól érzik magukat, de hogy mi van a négylábúakkal, az már más kérdés, hiszen nem tudják elmondani, akarnak-e házasodni vagy sem.

Ám legyen…

Jó, hogy az ember gondoskodni kíván a szőrös szeretetcsomagjáról, mindaddig, amíg figyelembe veszi az igényeit. Egy esküvő nem hangzik tragikusnak, mindaddig, amíg nem erőszakolják szó szerint őket egymásra valamilyen formában, hogy például kötelezően hálják el a nászéjszakát vagy lakjanak együtt, mikor azelőtt csak köszönőviszonyban voltak. De ha valaki boldoggá szeretné tenni a kedvencét, akkor az elsősorban olyanokról gondoskodjon, mint a megfelelő étkeztetés, a szükséges oltások beadása, a rendszeres állatorvosi vizsgálatok, az elegendő mozgás, játék és szeretet. Lehetnek “barátai” a kutyasuliban, a kutyasétáltatásnál, otthon is, ha egynél többen vannak, de ennyi éppen elég ahhoz, hogy boldog legyen, és nem feltétlenül kell ezt megfejelni egy kutyaesküvővel.

forrás: ndtv.com

6 kávézó, ahol állatok között sütizhetsz

Megbüntethetik azokat, akik túletetik a kedvencüket

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!