spot_imgspot_img
spot_img

Bringázz biztonságosan, gondolj a környezetre

-

Article Top Ad (AdSense)

A kerékpározás mára jóval többet jelent, mint sport, vagy szórakozás. A fejlett társadalmakban, országokban egyre többen használják, mint közlekedési eszköz. Főleg a nagyvárosokban van egyre nagyobb jelentősége ennek a közlekedési formának, hiszen egyszerű, gyors helyváltoztatást tesz lehetővé.

Fotó: Envato elements

A városi bringázás

Vannak olyan városok, amik élen járnak a kerékpározási szokásokban. A leginkább kerékpárbarát településeken, ahol már komoly infrastruktúrát (kerékpár utakat) építettek ki, roppant biztonságosan lehet közlekedni. Ilyenek például Koppenhága, Antwerpen, Amszterdam, Bern vagy éppen Hannover. Hazánkban is előrelépések történtek ezen a területen, és komoly célként tűzték ki a kerékpáros közlekedés arányának növelését. Budapest hosszú távú városfejlesztési stratégiájában 2030 -ig tervezetten integrálják be a város úthálózatába a kerékpárutakat. Kerékpárút kereső Bikemap: Biciklis térkép & GPS

Fotó: Envato elements

A biztonságos közlekedés a legfontosabb

Elsődleges, hogy csakis olyan kerékpárral közlekedjünk, aminek műszaki állapota kifogástalan. A második fontos tényező, hogy megfeleljen a KRESZ által előírt követelményeknek. Ezek után jön az emberi tényező, tehát tisztában kell lennünk a KRESZ – biciklisekre vonatkozó közlekedési szabályaival. Ha ezek mind megfelelőek, még akkor sem lehetünk biztosak mindenben.

Fotó: Envato elements

A biztonságos közlekedést nagymértékben befolyásolja a közlekedési morál, a közlekedési stílus, ami hazánkban hagy némi kívánnivalót maga után. A városban való kerékpározás sokszor veszélyes lehet, mivel az autósok többnyire nem figyelnek oda sem a biciklisekre, sem a motorosokra. Sajnos ez a figyelmetlen közlekedés fordítva is igaz. Valahogy úgy lehetne ezt jellemezni, hogy az autósok, a motorosok, és a kerékpárosok mintha teljesen más nyelven beszélnének. Nem értik egymás jeleit, nem figyelik egymás mozgását, ütemét. Ezért a legnagyobb veszély nem más, mint a közlekedés résztvevői közötti együttműködés hiánya.

Fotó: Envato elements

Sokoldalú közlekedési eszköz…

A kerékpározás óriási előnye az egészséges életmód. Javítja a kondíciót, az állóképességet, karban tartja a vérnyomást. Mindezek mellett a legolcsóbb városi közlekedési alternatíva. Elkerülhetők vele a dugók, a feleslegesen várakozással töltött percek, vagy éppen órák, így időt lehet vele spórolni. Kétségtelen az is, hogy elkerülhető vele a tömegközlekedésben való szorongás. Gyors és folyamatos közlekedést tesz lehetővé. Ám a kerékpáros közlekedés veszélyeket is rejt magában. A kerékpárosok egészségét tekintve annyi hátulütője azért van, hogy a városi szennyezett levegő és az autók által kibocsátott szennyeződések bizony nem tesznek jót a tüdőnek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a nyári kánikulában az emberek figyelmetlenebbé válnak, kevésbé működnek a reflexek, nem beszélve arról, hogy sokkal türelmetlenebbek is lehetnek. Ez minden közlekedési eszközt használóra igaz, ezért fokozottabban kell figyelni egymásra.

Fotó: Envato elements

Zöld közlekedés

A kerékpározási szokások fejlesztése, a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra kialakítása közös érdekünk, a fenntarthatóság szempontjából is. A közlekedés zöldítése nagymértékben befolyásolhatja az üvegházhatást, a globális felmelegedést. Ha a közlekedési ágazat ebbe az irányba mozdul el, csökkenthető a globális szén-dioxid kibocsátás. Minél többen választják a városokban ezt a közlekedési formát, a gépjárművek okozta légszennyezést is vissza lehet szorítani. Ezzel együtt kevesen beszélnek róla, de a zajszennyezés visszaszorítása is fontos tényező. Ha Budapest is elérné a kerékpározásban vezető nagyvárosok szintjét, sokkal zöldebb, élhetőbb, és vonzóbb várost alkothatunk.

Mit sportolj? Segítek választani!

Miért és hogyan érdemes a szabadban sportolni?

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!