spot_imgspot_img
spot_img

Mit sportolj? Segítek választani!

-

Article Top Ad (AdSense)

Nem tudod rávenni magadat a sportolásra? Nem tudsz kitartóan járni edzésekre? Ha van is kezdeti lelkesedés, idővel mindig elillan a motiváció és a mozgás egyenlő lesz a nyűggel és macerával? Ha magadra ismertél, akkor valószínűleg még nem találtad meg a számodra tökéletes sportágat. Én segíthetek!

Sok tényezőt figyelembe kell venni sportválasztáskor, hogy mennyi időt és pénzt tudsz rá fordítani, hogy milyen az egészségügyi állapotod, de van még egy fontos tényező, amire sokan nem is gondolnának, az a személyiség. Ha ismered magad, máris könnyebb lesz megtalálod a számodra tökéletes sportot.

Mindenekelőtt fontos megemlítenem, hogy bátran próbálkozz és kísérletezz több sportággal is, hiszen a gyakorlatban látod igazán, hogy mi az, ami tetszik! Emellett ne feledd, hogy nem kell szégyenlősködni! Ha nem élsportolásról beszélünk, hanem arról, hogy csak szeretnéd jól érezni magad a bőrödben, akkor egy cseppet sem számít, hogy hivatalosan milyen sportokhoz milyen alkat illik. Bárki bármilyen sportot űzhet, nem kell a veleszületett vékonyság és hajlékonyság ahhoz, hogy balettre járj, és nem kell eleve erős testalkatúnak lenned ahhoz, hogy kipróbáld magad a küzdősportokban. Csak az számít, hogy élvezd!

Magányos farkas

Ha szeretsz egyedül lenni, mi több, számodra az egyedüllét a kikapcsolódással egyenlő, akkor egyértelműen kizárhatjuk a csapatsportokat. Ha fontos számodra az én-idő, hogy harmóniába kerülj magaddal, el tudj mélyülni a gondolataidban, akkor érdemes kipróbálnod a lassú, de annál hatásosabb mozgásformákat, ilyen például a jóga vagy az intenzívebb pilates. Ezek otthon is végezhetőek, de ha több iránymutatásra van szükséged, mint amiket az internetről össze tudsz gyűjteni, akkor nyugodtan próbáld ki a csoportos órákat, hiszen aközben is mindenki magára összpontosít.

Társasági lény

Ha nem szeretsz egyedül lenni, igazán csak társaságban érzed jól magad, akkor a magányos sportokhoz nem igen lesz elég motivációd. Már nagy segítség lehet, ha edzőteremben sportolsz, ahol körülvesznek mások is, van lehetőség az ismerkedésre, de hozzád a csapatsportok passzolnak igazán. Legyen az kosárlabda, röplabda, squash vagy tánc, a lényeg, hogy egy csapat tagja lehess. Még jobb, ha a barátaiddal együtt mész edzésekre.

Fotó: unsplash

Öntörvényű

Ha szereted a dolgokat a saját elképzeléseidnek megfelelően csinálni, akkor neked kifejezetten az egyedül végezhető sportokat ajánlom. A csoportos órák sem neked valóak, hiszen akkor másokhoz és az időpontokhoz is igazodnod kell. Számodra jó sport lehet a futás, de valljuk be, hogy ez sokak számára unalmas és élvezhetetlen sport. Alternatívái a séta vagy a már sokkal izgalmasabb túrázás, de ha vágysz a sebességre és egy kis több izgalomra, akkor a rendszeres biciklizés, görkorcsolyázás, de még az úszás is kedvedre való lehet.

Energiabomba

Egész nap folyton pörögsz, nem tudod lefárasztani magadat, ami miatt sokszor rosszul alszol? Akkor ideje bedurvulni! Nem csak olyan sportot keresünk neked, ami minden porcikádat megmozgatja, de emellett kellő kihívást kell jelentenie az agyadnak is! A harcművészetek, küzdősportok óriási koncentrációt igényelnek, ahogy a csapatjátékok is. Fontos számodra a változatosság, hogy minden edzés kicsit más legyen, ezért a különböző meccsek is neked valóak, ahol át kell látni a lehetséges kimeneteleket egy-egy passznál és az izgalom egészen a játék végéig fennáll. A falmászást is érdemes kipróbálnod, mert ott is legalább annyi múlik a logikán, mint az erőnléten.

Versengő

Ha ég benned a versenyszellem, szeretnéd megmutatni, hogy mit tudsz, akkor nem kérdés, hogy olyan sportágat kell választanod, ahol van lehetőséged versenyekre járni. Szerencsére szinte minden területen tárt karokkal várják a lelkes versenyezőket. Már csak rajtad múlik, hogy egyedül szeretnél megküzdeni az ellenféllel (pl.: biciklizés, úszás, küzdősport) vagy csapatban (pl.: szinkronúszás, labdajátékok, tánc)? Mindkét esetben olyan kihívások elé állítod magadat, amik kielégítő adrenalinlöketet adnak.

Fotó: unsplash

Művészlélek

Jobban vonz a művészet és kreativitás, mint maga a sport? Beledöglesz a monotonitásba? Szerencsére nagyon sok kreativitást és nyitottságot igénykő sport van, ami közül választhatsz. Ide tartoznak a tánc különböző fajtái, például a társastánc, hastánc, balett, zumba, de még a tánc és harcművészet keveréke, a capoeira is. Ha pedig a kultúra iránt is érdeklődsz, akkor a néptánc is érdekes lehet számodra.

+ TIPP

Ha továbbra is úgy érzed, hogy bizonytalan vagy a sportválasztást illetően, akkor gondold át, hogy a hétköznapokban mi okoz örömöt! Amikor végre egyedül vagy, társaságban vagy, esetleg reggel amikor egy jó nagyot nyújtózkodsz? Amikor a családoddal, barátaiddal kirándulsz, vízpartnál nyaraltok, együtt úsztok vagy labdáztok? Amikor meghallod a kedvenc zenédet, önkénytelenül dobolni kezdesz a lábaddal vagy mozgatod a fejed? Ezek mind apró jelek, amik segíthetnek megtalálni a számodra tökéletes sportágat! Sok sikert kívánok!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!