spot_imgspot_img
spot_img

Beszélj úgy, mint egy kalóz – mert ez is világnap

-

Article Top Ad (AdSense)

Egész évben fel vannak címkézve a napok, és szinte mindig van ünnepelnivaló, vagy éppen megemlékezés. Ezek között sok évfordulót, találmányt, eszmei- és szociális értéket találhatunk, melyek fontos tartalommal bírnak. Azonban léteznek furcsa, és vicces világnapok is melyek mulatságosnak hangzanak, mégis minden évben megtartjuk őket. Vajon mi lehet a „Beszélj úgy, mint egy kalóz” nap hátterében? Nem is gondoltad volna mennyi minden!

Fotó: Pixabay

A kalóz beszéd nem hivatalos napja

Ez a világnap még nem jutott el odáig, hogy az ENSZ hivatalosnak nyilvánítsa. Viszont ennek ellenére egyre többen tartják, és mivel – valljuk be! – jópofa, szeretik is. Minden évben, szeptember 19-e a Nemzetközi Kalóz beszéd napja.

Fotó: Pixabay

A világnap furcsa kezdete

Az egész két jóbarát egymás közötti folyamatos évődéséből alakult ki. John Baur alias „Ol’ Chumbucket”   és Mark Summers „Cap’n Slappy” teljesen átlagos amerikaiként élték az életüket. Hobbijukká vált, hogy mikor találkoztak, meglepték egymás egy – egy kalózos viccel. Felvettek egy kalózsapkát, vagy éppen szemfedőt, kampós kezet, kardot hordtak, és nagy szakállakat ragasztottak fel maguknak. Mikor pedig telefonon beszéltek, szokásukká vált kalózos beszólásokkal, morgásokkal, poénokkal tarkítani a társalgást. Tehát az egész egy viccelődéssel kezdődött. Aztán gondoltak egyet és elhatározták, ez bizony megérdemelne egy világnapot. 1995-ben történ, hogy megtartották az elsőt. A dátum teljesen bagatell indokból lett szeptember 19-e, mivel Summer ex felesége ekkor ünnepli a születésnapját. Csaptak is egy jó kis bulit, beöltöztek és így múlatták az időt, viszont mindezt teljesen szűk baráti körben.

A világnap áttörése tulajdonképpen a sajtónak köszönhető. 2002-ben úgy döntöttek szintet kell lépni a világnappal, és megkerestek egy újságírót. Mivel ő is viccesnek találta a dolgot, készített is róluk egy anyagot. Erre a sztorira persze rákapott több média, és a világhálónak köszönhetően szinte robbanásszerűen megnövekedett, a „Beszélj úgy, mint egy kalóz” világnap. Az persze kétségtelen tény, hogy a világsikert aratott A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka egy 2003-as kalandvígjáték sikere is rengeteget dobott rajta.

Fotó: Pixabay

A kalózos napból bővülő mozgalom

Talk Like a Pirate Day (Beszélj úgy, mint egy kalóz nap). Mára ott tart a dolog, hogy a két jóbarátnak saját kalózos weboldala lett, ( www.talklikeapirate.com ) amit éves szinten milliók látogatnak. Gyűjtik a szlengeket, a mondásokat, a viselkedésmintákat és mára már ebből is élnek. Rengeteg helyre hívták már őket fellépni, és humorukkal mindig lehengerlik a közönséget. A tengeri rablós nyelv mozgalomnak mára saját himnusza is van, bár főleg angol kifejezéseket gyűjtenek, már német nyelven is alakul a dolog. Hogy hazánkban mikor fog kiadásra kerülni egy kalóz beszédet tanító könyv, azt nem tudni.

Fotó: Pixabay

Kalóz nyelven egyelőre csak angolul lehet igazán megtanulni, de akit ez érdekel, felkeresheti a Facebook oldalukat, és YouTube csatornájukon követheti őket.

A kalóz szokások és nyelv rengeteg igazságot tartalmaz

A kalózzsargon leginkább a matrózok szóhasználatából alakult ki, ami elég nyers megfogalmazásokat tartalmaz. Ettől függetlenül elgondolkodtató pontossággal jellemzik az élet dolgait.  Egyes kifejezések és hívószavak a tengerész szakma leggyakoribb sajátos kifejezései. Például a „beszállás” a tengeri harc.

  • “ El kell veszned, hogy rátalálj a helyre, amire nem lehet. Különben mindenki tudná, hol van.” (Karib-tenger kalózai)
  • “ A világ nem lett kisebb, csak egyre kevesebb.” (Karib-tenger kalózai)
  • “ Nincs veszett ügy, míg akad csak egy bolond is, aki küzd érte.” (Karib-tenger kalózai)
  • “ Először Isten után – a kapitány.”
  • “ És tengerész nedves lesz.”
Fotó: Pixabay

A Világnap alkalmából néhány kihagyhatatlan igazán kalandos kalózos film

Blood kapitány / Captain Blood (1935), Hét tenger ördöge / The Sea Hawk (1940), A fekete kalóz / Il corsaro nero (1971) Blackie kalózkapitány (Terence Hill), A tigris még él – Sandokan, 1977    Kincsvadászok / The Goonies (1985), Kalózok / Pirates (1986), Kincses sziget az űrben / L’isola del tesoro (1987), A herceg menyasszonya / The Princess Bride (1987), Hook (1991) A kincses bolygó (2002), és természetesen A Karib-tenger kalózai (Johnny Depp)

Még nincs vége a szeptembernek! Különleges programok várnak ránk!

Izgalmas előadásokkal indítja az évadot a Vígszínház

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!