spot_imgspot_img
spot_img

Izgalmas és meglepő sztorik Budapestről

-

Article Top Ad (AdSense)

150 éve hívjuk Budapestnek, mégsem ismerjük igazán. Házai mellett nap mint nap úgy megyünk el, hogy valódi történetük rejtve marad, pedig a fővárosnak szinte minden sarkához izgalmas anekdota tartozikKordos Szabolcs olyan történelmi képeskönyvet hozott létre, mely egy-egy épület, közterület múltjának leírásával számos legendás figuráját mutatja be a városnak. Az Egy város újabb titkai történelmi kukucskáló könyv, mely bepillantást nyújt a múlt kulisszái mögé.

 

Lelkesen olvastam Kordos Szabolcs Egy város titkai című könyvét, mely olyan épületek, helyek, terek, fák legendás múltjáról mesélt, amelyek mellett naponta elmegyek. Megtudtam, hogy Buda legöregebb fája alatt szoktam ücsörögni, és hogy az egyik kedvenc kiállítóterem (Mai Manó Ház) egykor Európa egyik leghíresebb és legexkluzívabb mulatója volt, ahol még a csillárról is táncoslányok lógtak.

Kordos könyv
kép: R. Szabó Zsuzsa

Újabb budapesti legendák

A friss, Egy város újabb titkai Kordos-könyvből megtudhatjuk:

 • miért hevertek a földön Csontváry festményei, amelyek ma milliárdokat érnek,
 • milyen volt a szocializmus legmenőbb helye, a Körszálló, ahol a tetőn Coca-Colát, a földszinten Hofit kaptak a vendégek,
 • miért indult Hopp Ferenc nyolcvanévesen utolsó föld körüli útjára,
 • melyik volt egyetlen hely, amit az állandóan vándorló Rejtő Jenő otthonnak nevezhetett,
 • megismerhetjük az orbánhegyi Bajor Gizi-villa titkait, melyhez egy gyilkosság is kötődik,
 • kiderül, hogy egy ősi, elfeledett nép központja volt a Gellért-hegy, és hogy az eraviszkuszok ma is köztünk élnek,
 • megtudjuk, hogy létezett egy budai Disneyland, a Konstantinápoly városrész,
 • olvashatunk a New Yorkban is ismertté vált magyar keserűvíz történetéről,
 • izgalmas részletek bukkannak fel a Rákosi-rezidenciával kapcsolatban, ahol az államférfi tyúkokkal a kertben irányította az országot,
 • remek leírás található az első telefon történetéről,
 • a Normafa tornyának sötét múltjáról, ahol Rajk Lászlót is őrizték,

és még sorolhatnánk az észbontó történeteket, melyek közelebb visznek az idén 150. születésnapját ünneplő város megismeréséhez.

Budapest 150 éves
kép: 21. Század Kiadó

 

A szerzőről

Kordos Szabolcs(42) tíz riportkönyv, az Egy város titkai című kötet és több ezer cikk szerzője. Dolgozott a repülőtéren, újságíróként és lapszerkesztőként, jótékonysági szervezetnél, élt Észak- és Dél-Amerikában, jelenleg pedig egy kommunikációs ügynökség társtulajdonosa.

R. Szabó Zsuzsa

Ezeket is nézd meg:

Legendák, titkok, érdekességek Újlipótvárosról

A nagy túlélő – egy legendás fa Budán

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!