spot_imgspot_img
spot_img

Itt egykor a csillárról is táncoslányok lógtak

-

Article Top Ad (AdSense)

Budapesten a Nagymező utca 20. szám alatt egy roppant érdekes, színes épület áll. A Mai Manó Háznak nemcsak a kinézete, hanem a múltja is izgalmas. Arcpirító show-műsorok,revük titkait őrzi a hely. Repüljünk vissza abba az időbe, amikor itt az Arizona mulató állt, Európa egyik legexkluzívabb szórakozóhelye.

 

„Díszes fényképészeti műterem”

A Mai Manó Ház Budapest belvárosában található, „a pesti Broadway” egyik impozáns épülete. A Nagymező utca 20-as szám alatti épület a Magyar Fotográfusok Házaként megannyi remek kiállítással várja az érdeklődőket. A ház múltja sok érdekes történetet rejt. Kiállítások rendszeres látogatójaként érdekelt a hely múltja.

A 19. századi műteremház európai viszonylatban is párját ritkítja. A nyolcszintes épület 1894-ben készült el Mai Manó fotográfus megrendelésére. Ekkoriban a fényképezés ünnep, alkalom volt. Maga a hely is afféle szentélyként üzemelt. Mai Manó császári és udvari fényképész volt, tehetséges, hosszú várólistával rendelkező, meglehetősen drága művész. Itt berendezett műtermébe a legjobb fényviszonyokat keresve végezte munkáját. Mai Manó halála után az épület egy időre más arculatot kapott.

 

Mici, a díva

1931-ben a fényképész fiától Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége, Rozsnyai Mici vásárolta meg a helyet. Mici (született Senger Mária) művésznevén Miss Arizona a budapesti éjszakák egyik koronázatlan királynője lett. Ő és a férje építették az addig üres udvarba a háromszintes Arizona mulatót, ami 1944-ig működött.  Velük együtt beköltözött ide a tivornyázás és a mulatás zaja, a showműsorok és táncos-zenés produkciók bódító hangja. Mici, azaz az Arizona mulató lelke egyszerre volt főnök, madám. Ő választotta ki a táncoslányokat, és egyfajta menedzserként irányította a helyet.

Az Arizona mulatóban minden káprázatos volt, hiszen a lépcsők világítottak, zenéltek. Volt forgószínpad, mozgatható páholy.  A fiatal, csinos lányok még a plafonról is lógtak, a csillárokról. Nem tréfa, beülőbetéteket készítettek a csillárra a produkciót szolgáltató hölgyeknek. A táncosokat teljes stáb szépítette, csinosította.

A revütáncosok mellett említsünk meg néhány ismert művészt is, akik itt kezdték pályájukat: Rátonyi Róbert, Alfonzó, Rodolfo.

Budapesti mulató
kép: Mai Manó Ház blog-oldala. Fotó: Danassy Károly, 1939 körül forrás: https://maimanohaz.blog.hu/2014/01/26/mesel_az_arizona_egykori_tancosnoje

Egzotikus állatok és méregdrága szendvicsek

Európa egyik legexkluzívabb mulatója lett az Arizona, ahova még Indiából is jöttek maharadzsák. Járt itt többek közt a Wales-i herceg,  Batthyányi Gyula gróf, Horthy István is. Gyakori vendég volt Karinthy Frigyes is annak ellenére, hogy nem kifejezetten írók, költők pénztárcájához voltak hangolva az árak. Egy szendvics állítólag egy átlag polgár havi fizetésébe került. Minden ámulatba ejtő volt Miciék földi paradicsomában. Egzotikus állatok is megfordultak itt, párduc, elefánt, teve, majom.

Budapesti mulató
kép: Az Arizona mulató programfüzete, 1940 (a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár tulajdona) forrás: mai Manó Ház blog-oldala
Budapesti mulató
kép. mai Manó Ház forrás: https://www.maimano.hu/galeriak/arizona-mulato-1932-1944

Tündöklés, bukás, legendává válás 

Rozsnyai Sándor zsidó származása miatt a negyvenes években üldözötté vált. Mici és Sándor közös gyermeke, Lajos 1943-ban öngyilkos lett az Arizona falai közt. Munkaszolgálatos behívója ott volt a földön mellette. A mulató 1944 decemberében zárt be. Miss Arizona sorsáról nem lehet pontosat tudni, férje koncentrációs táborban halt meg.

Az Arizona legendája tovább él. Sándor Pál 1988-ban filmet készített róla Miss Arizona címmel.

A háború után az épület funkcionált iskolaként, bemutatóteremként is, majd a Magyar Autóklub budapesti szervezete használta több évtizeden át. A Magyar Fotográfiai Alapítvány 1996-tól kezdve tudta kivásárolni a bérleti jogokat a bent lakó bérlőktől. A félemeleti Mai Manó Galéria 1995-ben, a Magyar Fotográfusok Háza az I. és II. emeleten 1999. március 18-án nyílt meg benne.

Ebben a videóban az Arizona mulató egyik táncosnője idézi fel a múltat:

Ezeket is nézd meg:

A nagy túlélő – egy legendás fa Budán

Legendák, titkok, érdekességek Újlipótvárosról

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!