spot_imgspot_img
spot_img

A nagy túlélő – egy legendás fa Budán

-

Article Top Ad (AdSense)

A Nagy Fa, azaz a Várban élő körülbelül 250 éves japánakác elképesztően sok dolgot túlélt. A budai várlejtőn, a Déli rondella tövéből szemlélhette és szemlélheti a főváros életét. A gazdag múltú, legendás fában még Sisi is gyönyörködhetett.

 

Matuzsálem csodás panorámával

Számtalanszor elmentem már én is a Várkert Bazáros sétáim során a japánakác mellett, s nem is sejtettem, hogy mennyi emléket tudhat magáénak ez a több száz éves fa. Mikor megtudtam, hogy Budapest egyik matuzsáleme, elkezdett érdekelni a története. Most ugyan nem a legesztétikusabb a környezete a Várban zajló felújítási munkák miatt, de a fa kényelmesen éli mindennapjait a csodás panorámájú helyen.

Nagy Fa Budán
kép: bcoolmagazin/R.Sz.Zs.

Kilátás a fától

Japánakác Budán
kép: bcoolmagazin/R.Sz.Zs.

Sokszor megújult körülötte a város

Nem lehet pontosan rekonstruálni, hogy a Nagy Fát mikor ültethették, de valószínűsíthetően az 1790-es évek végén. József nádor hozta Budára a bécsi udvar kertészét, Tost Antalt, s vélhetőleg ő hozta el hazánkba  – a nevével ellentétben kínai – japánakácot. Divatos és egzotikus fafajta volt ez akkor. Túlélte az 1848-as forradalmat, nem vágta ki senki a harcok alatt sem, ahogyan később is megúszta a világháborúk alatti pusztításokat is. Csodaként tartják számon, hogy a második világháborúban nem érte bombatalálat, holott a Várat letarolták.

Nagy Fa Budán
kép: bcoolmagazin/R.Sz.Zs.

Gondoljunk bele, hogy ez a fa láthatta ahogyan kiépül a pesti oldal, elkészül az Országház, a Halászbástya, a Lánchíd, a Szent István Bazilika. A budai dombok szőlőtőkéiről is lehetnek emlékei.

Érdekes módon a fa még bírósági iratokba is bekerült. Mikor még Ifiparkként működött a Várkert Bazár, sok fiatal gyűlt össze a fánál egy-egy koncert alkalmával. A Nagy Fa tövében és ágain iszogató lázadókat az állambiztonság veszélyes elemeknek tartotta. A Nagyfa Galeri társaságával az állambiztonság leszámolt. Több fiatalt is elkaptak és börtönbüntetésre ítéltek.

A közösségi médiában is jelen van 

A fa ma is szépséges, noha kicsit odvas. Felmászni már nem lehet rá, de sokan fotózkodnak vele. A közösségi médiában is találkozhatunk a legendás akáccal.

Kordos Szabolcs Egy város titkai című könyvében láttam meg a Vár oldalában gyökeret eresztett fát, ha érdekel, itt megnézheted a könyvet, amiben egyéb, fővárosról szóló érdekességekre lelhetsz : Egy város titkai

Ezeket is nézd meg:

Pesti fiatalok – Válogatás Mácsai István képeiből

Budapest 2050-ben:egy elképzelt jövő

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!