Így figyelj a bőrödre nyáron! Dr. Kaszab Csilla tanácsai

-

Mindenkit érint, mindenkinek fontos tudni, hogy hogyan tartózkodhat biztonságosan a napon a nyári melegben és hogyan védje a bőrét a napsugárzás káros hatásaitól. Ugyanakkor azt is észben kell tartani, hogy  a bőrünk nem felejt, és egész évben oda kell rá figyelni.

Dr. Kaszab Csilla bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvossal beszélgettünk a nyári bőrápolásról és bőrvédelemről, valamint a rendszeres szűrések fontosságáról.

Névjegy: Dr. Kaszab Csilla a diploma megszerzését követően a Semmelweis Egyetem Bőr-Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján dolgozott, ahol az immunológiai, onkológiai és általános bőrgyógyászati osztályokon, a klinika általános és STD ambulanciáján szerzett szakmai gyakorlatot. A klinikán általános bőrgyógyászati ismeretekből oktatta az orvostanhallgatókat. 2009-ben kiváló minősítéssel szerzett szakvizsgát bőr- és nemigyógyászatból. Ezután indította el magánorvosi tevékenységét.

– Mire figyeljünk a nyári melegben, a napon tartózkodva?

– Napozáskor, valamint a nyári melegben kiemelten fontos a megfelelő folyadékbevitel, mivel a napon gyorsabban kiszáradhatunk és túlmelegedhetünk. Elengedhetetlen a megfelelő fényvédelem. Fontos, hogy napozás előtt a sminket távolítsuk el, hogy a festékanyagokat ne “égessük” bele a bőrünkbe. Lehetőleg hordjunk kalapot, kendőt a túlhevülés elkerülése céljából.

– Mit kell szem előtt tartani egy fényvédő készítmény kiválasztása esetén?

– Érdemes magasabb faktorszámú készítményt vásárolni, főleg a nyári szezon kezdetén, hiszen a magasabb faktorszám mellett hosszabb időt tartózkodhatunk biztonságosan a napon. Fontos megjegyezni, hogy fényvédő használata mellett sem tanácsos 11.00-15.00 óra között direkt napsugárzásnak kitenni a bőrünket. Nyár vége felé közeledve, ha már barnább a bőrünk, a szarurétegünk is vastagszik, aminek eleve van egy kis “fényvédő” hatása, így akkor már használhatunk alacsonyabb faktorszámú termékeket is biztonsággal.

– Az UV sugarakkal kapcsolatban is sok a téves információ. Milyen UV sugarak vannak?

– Megkülönböztetünk  UV-A, UV-B és UV-C sugárzást. AZ UV-A sugárzás felelős a bőr tartós barnulásáért, ezért is tartalmaznak a szoláriumok főként ilyen típusú csöveket. Sajnos ismert a bőrdaganatokat kiváltó hatása is, illetve tönkreteszi a bőr rugalmas rostjait, ezért aki egészséges, fiatalos bőrt szeretne, kerülje a túlzott napozást és a szolárium használatot.

Az UV-B sugarak azonnali bőrpírt váltanak ki, ezek a sugarak felelősek az azonnali napégés kialakulásáért főként, így a bőrdaganatok kialakulásában is jelentős szerepük van.

Az UV-C sugarak normál esetben elnyelődnek ózonrétegben, azonban az elvékonyodott ózonréteg területén elérheti a földfelszínt. Így számolni kell biológiai hatásaival, mely a bőr irritációjával, gyulladásával jár.

– A szoláriummal kapcsolatban él az a közhiedelem, hogy kevésbé káros, mint a napsugár, ez igaz?

– Ez a közhiedelem sajnos nem igaz, én úgy szoktam kifejezni, hogy évente összesen 6 perc szolárium az, ami nem káros a bőrünknek. Tehát sok értelme nincs, orvosilag nem javasolt. A szolárium használatakor mindent megteszünk, hogy tönkre tegyük bőrünk kollagén rostjait, ráncosabb, pigmentfoltosabb lesz a bőrünk, tehát a szoláriumozott bőr egy idő után öregíti a megjelenésünket. A bőr sejtjeire kifejtett DNS károsító hatások révén pedig a bőrdaganatok kialakulását segíti elő.

– Hogyan vehető észre, ha valaki napallergiás és mit tehet ellene?

– Erősebb UV sugárzás esetén viszkető, vörös, gyulladt foltok jelennek meg a bőrön. Sajnos ez vagy óvatos “hozzászoktatással” kerülhető el, vagy, ha már megjelentek a tünetek, antihisztamin tablettákkal és gyulladáscsökkentő krémekkel enyhíthetők.

bőrvédelem interjú
kép:pixabay.com

– A napallergián kívül melyek még azok a panaszok, amelyekkel nyáron legtöbben bőrgyógyászhoz fordulnak?

– Megváltozott, esetleg újonnan kialakult anyajegyek, foltok megjelenésével jelentkeznek leginkább nyári szezon kezdetén a páciensek. Nagyon fontos az éves rendszeres szakorvosi vizsgálat, hiszen a bőrdaganatok időben történő felismerése sok esetben életet ment. Fontos hangsúlyozni, hogy a bőrdaganatok túlnyomó része “újonnan”jelenik meg a bőrön, tehát nem egy régi, meglévő anyajegy alakul át daganattá. Ezért nagyon fontos, hogy az új dolgokra jobban figyeljünk, főleg, ha máshol nem észlelünk hasonló elváltozást a bőrünkön.

– Hogyan zajlik egy anyajegyvizsgálat?

– Gyakorlatilag teljesen fájdalommentes a vizsgálat, megkérjük a pácienst, hogy alsóneműig  vetkőzzön le, majd egy kézi nagyítóval nézzük át az anyajegyeket, foltokat. Végül a fehérnemű alatti bőrt is megvizsgáljuk, ha szükséges, ha van bármilyen elváltozás, hisz az UV sugárzásnak DNS károsító hatása van. Tehát nemcsak a napnak kitett területeken jelentkezhet bőrdaganat sajnos, hanem azon a bőrfelületen is, amit a páciens nem napoztat feltétlenül.

– Szinte mindenkit foglalkoztat, hogy hogyan tudná bőre fiatalságát megőrizni. Milyen módon lehet a bőr öregedésének folyamatát, ha nem is visszafordítani, de feltartóztatni?

– Legfontosabb az UV fény okozta károsodások kivédése lenne, a folyamatos fényvédelem. Nem véletlen, hogy azokban a kultúrákban, ahol a fehér bőr a “divat”, kortalanabbak is a hölgyek, hisz a fehér bőr kevésbé ráncos is.

Ha sminkről van szó, milyen termékeket kell elkerülni annak érdekében, hogy ne ártsunk a bőrünknek?

Gyakori tartósítószerként használt veszélyes anyag a szervezetünkre a parábén. Ez egy hormonhatású vegyület, amit számos alkalommal hoztak összefüggésbe emlődaganat kialakulásával. Gyakori a különböző festékanyagokra kialakuló allergiás reakció.  Az illatanyagoknak is erős allergizáló hatása lehet az arra érzékenyeknél így bőrgyógyászati  szempontból inkább illatanyag mentes termékeket válasszunk az esetleges allergiás reakciók elkerülése céljából.

– Napra lehet egyáltalán sminkkel menni?

Nem javasolt, hisz az intenzív napsugárzás és a bőrünkön lévő festékanyag kombinációja akár allergiás reakciót is előidézhet. Illetve a smink, ha nem fed egyenletesen, foltos barnulást is okozhat, bár ez csak egy átmeneti szépséghiba.

– Miért fontos a bőrre fokozottan odafigyelni minden életkorban? A bőr nem felejt, szoktuk hallani.

– Így van, sajnos nagyszüleink mondása tényleg igaz, minél több fénykárosodás érte a bőrünket, minél többször égtünk le életünk során, sajnos annál jobban öregszik a bőrünk, lesz ráncosabb. A gyermekkori leégések duplán számítanak! Illetve a bőrdaganatok kialakulásának esélye is sokkal nagyobb.

 

Ez is érdekelhet:

Mérgező szépségtippek hatása a fiatalokra

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!