Eltűnése a 20. század egyik legnagyobb rejtélye: Amelia Earhart, a leghíresebb pilótanő

-

Amelia Earhart a történelem egyik leghíresebb pilótája. Tudtad, hogy az első nő volt, aki egyedül repült át az Atlanti-óceánon? Több mindenben is úttörőnek bizonyult és a mai napig motiválja a nőket.

Jöhet néhány izgalmas tény Amelia Earhartról, aki nők úttörője volt a repülésben, és sok fiatal lányt inspirált álmaik megvalósítására?

16 évesen már repülőt vezetett

Amelia Earhart Atchisonban (Kansas, Egyesült Államok) született 1897. július 24-én. Arthur és Amy Otis Earhart lányaként. Meelie-nek becézték, és volt egy húga, Grace. Amelia szülei tanárok voltak, és arra biztatták lányukat, hogy tanuljon meg repülni. Édesanyja különösen bátorította, mivel nem értett egyet az akkori társadalmi szokásokkal. Amelia 16 évesen kezdett repülni, és hamarosan képzett pilóta lett.

Készített egy saját hullámvasutat

Kiváló pilóta volt, de egyben izgalmakra is vágyott, ezért egyszer megépítette saját hullámvasútját! Amelia szeretett új dolgokkal kísérletezni, és mindig újabb meg újabb  kihívásokat keresett. Bátor és rettenthetetlen nő volt, és nem engedte, hogy bárki megakadályozza céljai elérésében.

Többször is kimaradt az iskolából

Többször is nekifutott az iskolának, de sosem sikerült végeznie vele. Először azért hagyta ott az iskolát, hogy ápolónő legyen, ám hamar rájött: nem neki való ez a munka. Ezután visszatért a főiskolára, de ismét abbahagyta. Ez így ment éveken keresztül, és a kudarcok ellenére Earhart figyelemre méltó pilóta karriert futott be.

Fotó: flickr

Az első nő, aki pilótaengedélyt kapott a Nemzeti Repülési Szövetségtől

A National Aeronautic Association (NAA) az Egyesült Államok nonprofit szervezete, amelyet 1907-ben alapítottak. Az NAA a repülés népszerűsítésével foglalkozik, és az Egyesült Államok legnagyobb légiközlekedési szervezete. 1923-ban Amelia Earhart lett az első nő, aki pilótaengedélyt kapott a National Aeronautic Association-tól.

Az első nő, aki repülővel átszelte az Atlanti-óceánt

Amelia Earhart úttörő volt a repülés világában. 1928. június 17-én ő volt az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. Ez történelmi jelentőségű volt, és ez tette Amelia Earhart ismertté. Később könyvet írt utazásáról „20 óra, 40 perc” címmel.

Próbaházasságot kért

George Putnam kiadó, szerző és felfedező 1928-ban vette fel a kapcsolatot Earharttal az Atlanti-óceánon való átrepülés miatt. Eleinte munkakapcsolatban álltak, de miután házassága véget ért, Earhart arra kérte Putnamot, egyezzen bele egy próbaházasságba. Egy évet adtak maguknak, hogy kiderüljön, mennyire passzolnak egymáshoz, végül boldogan éltek egészen addig, amíg Amelia el nem tűnt.

Fotó: flickr

Repülőszolgálati Érdemkeresztet kapott

A Repülőszolgálati Érdemkereszt egy érem, amelyet az Egyesült Államok fegyveres erőinek azon tagjai kapnak, akik hősiességükkel vagy rendkívüli teljesítményükkel kitűntek a légi harcok során. Az érmet az Egyesült Államok elnöke ítéli oda, és ez a legmagasabb kitüntetés, amelyet a katonaság tagja kaphat repülés közbeni hősiességért. Amelia átrepülése az Atlanti-óceánon jelentős eredmény volt, és bátorságáért megkapta ezt a kitüntetést, ráadásul ő volt az első nő, akinek odaítélték.

Egyedi ruhákat tervezett

A pilótaként elért eredményei mellett üzletasszony is volt. Az 1930-as években egyedi stílusú ruházatot dobott a piacra. Fiatal lányként érdeklődést mutatott a varrás iránt, és gyakran készített saját mintákat. Az általa tervezett ruhák stílusosak és praktikusak voltak. Az Amelia Earhart Fashionst kizárólag a Macy’s és a Marshall Field’s forgalmazta.

Nem szerette a kávét, sem a teát

Earhart nem rajongott a kávéért vagy a teáért. Ehelyett inkább a forró csokoládét választotta. Annyira szerette a forró csokoládét, hogy még egy termoszt is vitt magával, amikor repülni indult. Earhart úgy gondolta, segít megőrizni éberségét és koncentráltságát a levegőben töltött hosszú órákon keresztül.

Fotó: flickr

Eltűnt a Csendes-óceán felett

1937-ben megkísérelte, hogy ő legyen az első, aki körberepüli a világot az Egyenlítő mentén. Fred Noonan navigátorral  végül csak az út kétharmadát tette meg, mielőtt eltűnt a Csendes-óceán felett. 1937. június 1-jén indultak el Miamiből. Másnap már nem jelentkeztek be a következő megállójuk helyszínéről, a  Howland-szigetről.

Noha sok elmélet létezik arról, mi történt Earharttal, eltűnése továbbra is a 20. század egyik legnagyobb rejtélye. Egyesek úgy vélik, kifogyott az üzemanyag és a Csendes-óceánba csapódott. Mások szerint sikerült leszállnia a szigeten, és ott halt éhen vagy szomjan. Megint mások úgy vélik, elfogták a japánok és Saipanon halt meg.

2017 július elején előkerült egy fénykép, amely látszólag megerősítette azt az elméletet, hogy lezuhantak és japán katonák fogták el őket, de igazából semmit sem lehet biztosan tudni.

Van Amelia Earhart-nap

Az Egyesült Államokban minden év július 24-én ünneplik Amelia Earhartot. Ezen a nap a figyelemre méltó eredményei előtt tisztelegnek. Az iskolák és más szervezetek országszerte rendezvényeket és különböző programokat tartanak, hogy megemlékezzenek az ikonikus pilótanő teljesítményéről.

Earhart a szó minden értelmében úttörő volt, és eltűnése csak tovább erősíti legendáját. A mai napig inspirálja az embereket szerte a világon.

forrás: historycolored.com/

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!