spot_imgspot_img
spot_img

Ha ősz, akkor bicikli! Íme 5 túratipp pestközelben

-

Article Top Ad (AdSense)

„Napjainkban a legrosszabb dolog ami történhet, hogy reggel felkelsz, és nincs ott a bringád, ahol hagytad.” – 50 Cent. Nos, talán a MI napjainkban jópáran vitába szállnának ezzel a kijelentéssel, habár vitathatatlanul kellemetlen, ha a ’cangánk köddé válik. Még kellemetlenebb, ha olajra lépnek vele. Azonban, ha történetesen rendelkezünk egy legalábbis épkézláb biciklivel, máris új távlatok nyílnak meg előttünk. Az ember felpattan a nyeregre, és seperc alatt maga mögött hagyja a járványhelyzet és a mindennapok gondjait-bajait. Összegyűjtöttünk nektek néhány tippet, hogy Budapest környékén merrefelé érdemes nekivágni egy lélektisztító biciklitúrának.

Csepel-sziget

Előfordulhat, hogy csak egy délutánt tudunk bringázásra szánni. Ebben az esetben érdemes közelebbi helyszínekben gondolkodni. Pestieknek ideális opció lehet a Csepel-sziget meghódítása. Ez a hévvel könnyedén megközelíthető úti cél közel nem tartozik a legnépszerűbb kerékpárútvonalak közé, így nem kell tumultustól tartanunk. Remekül kiépített bicikliúthálózata megengedi, hogy személyre/családra szabjuk a túránkat, éppúgy alkalmas 1-2 óra könnyed csavargásra, mint kemény teljesítménytúrákra. Gyerekekkel is érdemes nekiindulni, igazán vadregényes útszakaszokba is belefuthat az ember.

Naplás-tó

A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, épp ezért minden fővárosinak érdemes testközelből szemügyre vennie, legalább életében egyszer.  Szerencsére a XVI. kerületben elterülő tó nincs messze a belvárostól, és biciklisáv/út vezet hozzá. De azt is megtehetjük, hogy itt pattanunk nyeregbe, és felfedezzük a Szilas-patak környékét.

Fotó: Unsplash

Velencei-tó

Klasszikusnak mondható úti cél a Velencei-tó, hiszen a tavat megkerülő kerékpárútvonal változatos, néhol vadregényes, néhol retro épületek szegélyezik, ráadásul a táv teljesítése a család ifjabb tagjainak sem okozhat gondot. Erre a túrára érdemes egy teljes napot rászánni, esetleg szétnézni a környéken, vagy bedobni egy hambit valamelyik tóparti büfében.

Völgy-vidék

Gasztronómiai élményekkel összekötött sportlehetőség egy völgy-vidéki bringamóka. Az Etyek-Biatorbágy körtúra autentikus magyar tájakon halad át, megspékelve az etyeki-borvidék szőlőültetvényeivel. Számos látnivaló akad a környéken, úgy, mint a biatorbágyi vasúti völgyhíd, vagy az etyeki körpincék. Utóbbiakban kötelező megkóstolni a helyi borkülönlegességeket!

Fotó: Unsplash

Tisza-tó

A Tisza-tó kerülés egy egész hétvégés, kalandokkal, kihívásokkal, vadregényes tájakkal és életre szóló élményekkel kecsegtető családi program. A teljes táv 70 kilométer, vagy 90, ha teljes mértékben el akarjuk kerülni a gépjárműforgalmat. Természetesen számos alternatív útvonal közül választhatunk, ha lecsípnénk néhány kilométert, vagy ha egy környékbéli látnivalóhoz igazodnánk. Ilyenenből pedig bőségesen akad, ízelítőnek megemlítjük az erdőteleki arborétumot és a karcagi szélmalmot.

Nyeregbe!

Reméljük meghoztuk a kedveteket, hogy bicajra pattanjatok, és felfedezzétek a filmbeillő őszi magyar tájat! Ha neadjisten’ ránk nem is hallgattok, hallgassatok a Nobel béke-díjas Desmond Tutura, aki a kerékpározás szerelmeseként így fogalmazott: “Adj egy embernek egy halat, és enni adsz egy napra. Taníts meg egy embert halászni, és enni adsz egy egész életre. Adj egy embernek egy biciklit, és rájön, hogy halászni rém unalmas.”

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!