spot_imgspot_img
spot_img

Álmaink titokzatos világa. Ezért fontos, hogy mit álmodunk

-

Article Top Ad (AdSense)

Életünk jelentős részét alvással, az álmaink dimenziójában, egy különleges világban töltjük. Álmainkban az agyunk és a lelkünk feldolgozza azokat a dolgokat is, amiket éber állapotban nem tudnánk. Rejtett vagy elfojtott vágyaink kerülnek a fantáziaképeinkbe, feszültségeket és félelmeket élünk ki az álomdimenzióban. Ezeken a szürreális területeken bármi megtörténhet. De vajon miért?

„Minden meg nem fejtett álom olyan, mint egy fel nem bontott levél.”
Nógrádi Csilla, az Álomnapló szerzője

Az álmokkal belépünk a lelkünk titkos területeibe

A napközbeni gátlások, elfojtások miatt felgyűlt lelki energia az álom egyik fontos rugója. A lélek valamiféleképpen tehermentesíteni akarja magát, így álomképekben vezeti ki a feszültséget. Ezeket az álmokkal foglalkozó filozófusok és pszichológusok is régóta hangoztatják.

Az álmokkal kapcsolatos gondolatok egyik mestere Sigmund Freud volt, akinek a neve megkerülhetetlen, ha a lélek titkos dimenzióinak megfejtéséről van szó. A személyiség és lélek elszánt kutatója az Álomfejtés című könyvében (amit bővítgetett, átdolgozott) azt állítja, hogy az álmok néha a csírájukban elfojtott gondolataink foszlányai, az álomképek titkos kaput nyitnak lelkünk ismeretlen területeire.

Az agyunk által kreált történetek olykor olyan ki nem mondott vágyaink levetülése, amiknek létezéséről nem szeretünk, nem merünk beszélni.

kép: pixabay.com

A ki nem mondott vágyaink történetekben mutatkoznak meg

Mindenkinek vannak titkos vágyai, amiket soha senkinek nem merne vagy nem akarna elárulni. Lehet ez egy új pozíció, egy nagy utazás, egy másik otthon, egy félrelépés. Az álmokban minden lehetséges, minden megtörténhet.

Ha valakire haragszol vagy buzog benned a bosszúállás, az álmok a dühöd kiélésében is segíthetnek.

 

Jelképes üzeneteket olvashatunk ki belőlük

Ha épp döntéshelyzet előtt állunk, vagy rettegünk egy új élethelyzettől, akkor az valamilyen formában az álmokban is megjelenik. Néha a tudatalattink jelképes eseménysorozatokon és szimbolikus tárgyakon keresztül üzen.

Nem kell túl spirituálisnak sem lenni ahhoz, hogy megfigyeld, az álomképeidben olyan helyekkel, tárgyakkal, személyekkel találkozol, amik és akik rejtetten segítenek egy döntéshelyzetben, dilemmában.

A saját fiktív sztorijaid hangulata is beszédes lehet. Ha túl lehangoló, sötét, kellemetlen az álomtörténet, már szinte rémálom, akkor az adott helyzettel kapcsolatos mély félelmeid kívánkoznak felszínre törni. A rossz előérzetedet erősíthetik egy adott szituációval, lehetőséggel kapcsolatban.

kép: pixabay.com

 

Elfojtott gyerekkori sérelmeket dolgozhatunk fel velük

Néha olyan régi problémák és félelmek jönnek ki éjszaka, amiket már belepett a feledés homálya. A tudatalatti azonban őrzi a régi kínos, kellemetlen, fájdalmas élethelyzeteket.

Egy közeli rokon halálát, egy barátság elromlását, egy csalódást sokszor csak évekkel később tudunk megemészteni. Egy elrontott vizsgát, egy megalázó szituációt, egy nagy összeveszést is sokszor évek múltán dolgozunk csak fel. Az álmaink olykor segítségként vannak jelen ezekben a folyamatokban.

Lehet, hogy nem is tudtál róla, hogy valami múltbéli sérelem akadályoz meg abban, hogy nyiss bizonyos dolgok felé. Blokkolhatja egy múltban megélt fájdalmas tapasztalat a párkapcsolati kiteljesedést is.

 

A személyiségünk teljes valója feltárulhat

A rejtegetett, nem kedvelt tulajdonságaink is előbukkanhatnak egy-egy álomsztoriban. Alvás közben kibukhat például az irigység, a rivalizálás, a kárörvendés is a tudatalattidból. A valóság egy-egy eseményének továbbgondolása, torzítása a személyiséged teljes valóját is felfedheti.

 

Az álomnapló vezetésével rengeteg felismerést tehetünk

Én gyerekkorom óta néha leírom a markánsabb, szimbolikusabb, erősebb álmaimat. Rengeteg érdekes felfedezést és felismerést tettem a saját agyam által kreált sztorikon keresztül.

Az álomnapló vezetése azért is hasznos, mert mélyebben el tudunk merülni azokban a képekben, amik a mi saját vizuális kreációink. Álmukban feldolgozzuk a nap impulzusait, megszelídítjük a félelmeinket, és aktuális létkérdéseinkre is reflektálunk. Nógrádi Csilla Álomnapló című könyve a segítségedre lehet abban, hogy még jobban megismerd önmagad.

Nógrádi Csilla: Álomnapló, HVG Kiadó

R. Szabó Zsuzsa

Ha lélek témában még szívesen olvasnál, ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Használd a saját belső mozid! Vizualizációs technikák a céljaid eléréséhez

A megtört szív szindróma – a szerelmi bánat és a veszteség miatti lelki fájdalom

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!