spot_imgspot_img
spot_img

Ezeket a gyümölcsöket ne hagyd ki a nyáron

-

Article Top Ad (AdSense)

Az étkezési szakemberek már régóta szajkózzák a gyümölcsfogyasztás fontosságát. A nyár olyan bőséges lehetőségeket ad ennek kapcsán, hogy mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Kis túlzással szinte mindegy is mikor fogyasztjuk, reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy csak úgy amikor kedvünk szottyan rá. Ha az egészséges étrendet szeretnénk követni, akkor pedig feltétlenül fogyasszuk, javasolt a naponta 3-4 alkalom.

Fotó: Pixabay

A gyümölcsök élettani hatásai

A gyümölcsök a táplálkozásunkban kiemelkedő szerepet töltenek be. Roppant egyszerűen egészséges. Alacsony a szénhidrát és zsír tartalmuk, viszont nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat, vitaminokat. Ezért fontos szerepet töltenek be. Jellemzően antioxidáns hatással, bírnak, elősegítik az emésztést, és az anyagcserét, a vitaminok jótékony hatásairól nem is beszélve. Ami a nyári időszakban pedig kifejezetten elengedhetetlen az a folyadékháztartásunk szinten tartása, hiszen a nyári hőség igencsak próbára teszi szervezetünket. A gyümölcsök 80–90 százalék vizet tartalmaznak, melyre kifejezetten szükségünk van!

Görögdinnye

Fotó: pixabay

A görögdinnye az, amit mindenki habzsol nyáron. Szerencsére hazánkban bőségesen termesztik, így a szezon elejétől egészen a végéig elérhető. Rendkívül gazdag antioxidánsokban magas az A-vitamin tartalma. A görögdinnye valószínűleg a trópusi Afrikából terjed el, és csak a középkorban kezdték el Európában fogyasztani. Lehet az gömbölyű vagy hosszúkás alakú, színe pedig az egészen sötét zöldtől a szinte már sárgásig terjed. Senki ne hagyja ki lehűtött, akár jégbehűtött görögdinnyét mert ennél istenibb, frissítőbb gyümölcs talán nem is létezik a nyári szezonra.

Sárgadinnye

Fotó: Pixabay

Sokan nem is tudják, hogy a sárgadinnye ugyan a görögdinnye tesója, de valójában rendszertanilag a zöldségfélék családjába tartozik. Ez persze ne zavarjon senkit! Termesztése visszavezethető egészen a XVI. századig. A sárgadinnyének is több fajtája ismeretes, különféle alakú lehet, a húsa pedig a sárgától egészen a zöldes árnyalatúig elmehet. Sok benne a vas, foszfor, kalcium, mangán, réz, nátrium és magnézium, kiváló C-vitamin-forrás. Magas a rost- és víztartalma! A sárgadinnyét érdemes húsok mellé, sajtfélék kísérőjének is használni, sőt a nyári koktélok egyik fontos alkotóeleme. Ha feldolgozzuk készíthetünk belőle szószt, pürét, levárt, és kiválóan alkalmas fagylatokhoz. Szóval a nyár egyik univerzálisan felhasználható gyümölcse.

Cseresznye

Fotó: Pixabay

Na ez ám a csodagyümölcs. Hazánkban a török időkben terjed igazán el, és azóta mindenki ismeri. Csemegézzük a fáról, befőzzük, lekvárt, süteményeket készítünk belőle. Lefagyasztva a melegben igazi ínyencség elszopogatni. Fajtától függően édes és kissé savanykás is lehet, de ne feledjük a nyári gyümölcsök királya. Rendkívül egészséges, lédús, kiemelkedő a vas és magnéziumtartalma. Valljuk be még jól is néz ki. Ha szárával együtt párban szedjük le kiváló fülbevaló 😊

Meggy

Fotó: Pixabay

Kicsit megosztó, hiszen savanykás, de csak úgy, mint a cseresznye, fantasztikusan egészséges. A teljesen világos pirostól egészen a sötét bordóig változhat a színe! Fontos, hogy mivel nagyon magas a víztartalma rövid ideig tartható frissen leszedés után még akkor is, ha hűtőben tároljuk. Ha pedig a cél a szörp vagy a sokak által ismert meggypálinka, akkor sokat szedjünk belőle. Bár mostanában az éghajlat nem barátja a meggynek, és kevesebb is terem, azért bőséges mennyiségben elérhető.

Kajszibarack

Fotó: Pixabay

Tudtad, hogy Kínából származik? Méghozzá a híres neves „Selyemúton” keresztül került Európába. Ahogy sok minden más, a török hódoltság alatt keveredett hazánkba. Jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánst, gazdag karotin forrás, és gazdag rostokban. Húsa roppant lédús, de ezt tapasztaljuk is mikor mohón beleharapunk és végigcsordul a szánk két oldalán. Szinte mindenki imádja édeskés íze miatt. Ehetjük magában, készíthetünk turmixot, gyümölcslevet, és gyümölcslevest is belőle. Kiváló desszertnek, és lekvárnak egyaránt.

Ribizli

Fotó: Pixabay

A ribizlinek is több fajtája ismeretes. Főleg színe alapján különböztetjük meg, ami a feketétől a vörösön át egészen a fehérig terjed. A nyár második felében, júniustól augusztus végéig élvezhetjük ezt a gyümölcsöt. Még felsorolni is sok- mennyi értéket tartalmaz. Rengeteg benne a C-vitamint, B-vitamint, kiemelkedően sok benne a kálium, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium. Bár savanykás íze miatt kevésbé kedvelt, egy kis tejszínhabbal, porcukorral máris isteni falatokhoz jutunk. Sokan szörpöt készítenek belőle, de lekvárnak is tökéletes. Érdekesség, hogy az ókorban gyógyszerként alkalmazták, méghozzá reuma ellen.

Földieper

Fotó: Pixabay

Más néven szamóca! Nagyon régi bogyós gyümölcs, hiszen már az őskorban is gyűjtögették. Az ókoriak felfedezték maguknak és már termesztették is. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és ásványi anyagokat, magnéziumot és vasat. Különleges édeskés íze mindenki szívét elvarázsolja. Természetesen leginkább frissen fogyasztva jó, de hűtőben tárolva is (néhány napig) nagyon finom. Lekvárnak, süteménybe, levesnek, szörpnek is megfelel. Lefagyasztva pedig bármikor előkaphatjuk a hűtőből. Ami az eper kapcsán fontos, mivel apró magvas gyümölcs, kétéves kor alatt nem javasolt gyermekeknek fogyasztani!

Csárdázzunk Pátyon!

 

Csúcstechnológiás grill, ami kis helyen is elfér

Juh- és bárányhús -lehet ez a jövő

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!