spot_imgspot_img
spot_img

Kataklizma –  már nem csak a hőhullám fenyeget

-

Article Top Ad (AdSense)

A hőhullámok összecsapnak a fejünk felett! Érezzük, észleljük! Megéljük mindazt, amit már régóta harsognak a tudósok és fittyet hánynak rá a politikai és gazdasági erők. Egyszerűen nem érdeke a hatalmaknak tenni ellene, sőt inkább ebben is az üzleti érdek nyilvánul meg.

Globális káosz várható

Ahogy egyre szürreálisabbá válik hazánkban is az élet, úgy a Föld legtöbb területén is. Az egyik katasztrófa érkezik a másik után, amit az embereknek muszáj elviselni. Nyilvánvalóan az érdekek vezérelte új kor – melynek történelmét most éljük – már eléggé elavult metódusokon nyugszik. Ennek pedig kétségtelenül az a végeredménye, hogy nem működik semmi. A globális káosz – a mértéktelenség és a kilátástalanság együttállásának összességéből tevődik – mely egymásba forr. A problémát a két ellentétes pólus okozza, pontosan úgy, mint a mágnesnél. Az ellentétes pólusok vonzzák, ez egyformák pedig taszítják egymást. Sajnos a szakemberek is megállapították már több ízben, hogy rohanunk a semmibe. Visszafordíthatatlan folyamatok szemtanújaként, belesüppedve a hétköznapok küzdéssel teli – mégis jelentéktelen – világába, csak nézzük saját magunk jövőjét. Néha kétségbeesünk, néha lázadunk, de alapvetően semmit nem teszünk… és már nem is tehetünk.

Fotó: Pixabay

Az élet csak az idő játszadozása

A kék bolygó – a Föld – a miénk. Miénk a táj, a természet, az élet minden apró része. Velünk vannak a bogarak, a felhők, és még milliárdnyi más, mely meghatározza életünket. Ez az a hely, amit meg kéne tartani, ez az az élet, amit meg kéne védeni. Mi gyarlók pedig 1670 kilométeres sebességgel forgunk rajta, sőt 107 247 kilométeres sebességgel száguldunk a Nap körül. Ha ez az eszeveszett tempó nem lenne elég – 792 ezer kilométeres sebességgel forgunk a Tejútrendszer (a mi galaxisunk) közepe körül, és a tudósok szerint az egész galaxis körülbelül 20 millió kilométer/órás sebességgel halad. Egy szóval az, ami itt a kis Földünkön történik – már nem is számít? Dehogynem!

Száguldunk keresztül az életen, és észre sem vesszük a múlását. Mindeközben pedig a mi kis apró életterünk, a mi kis szigetünk – darabjaira hullik! A galaktikus méretekben számított létezés – már csak a sebesség fogalmának levezetésén keresztül is – láthatóan elhanyagolható. Ettől még nem kéne figyelmen kívül hagyni a tényeket.

Fotó: Pixabay

Mi fogja várni a gyermekeink gyermekeit

Valójában egy ökológiai, és társadalmi KO! Képtelenek lesznek kezelni, megállítani, vagy visszafordítani. Az életük olyan lesz, mint a legborúsabban megírt science fiction regényekben, vagy filmeken. Özönvíz? Vízhiány? Túlnépesedés? Élelmiszerhiány? Járványok? A baj az, hogy szinte az összes rájuk vár! Már régóta tudjuk ezt, és a földanya egyfolytában szól nekünk. Egyfolytában küldi a jeleket, rákoppint a fejünkre, és kicsiben, de már megmutatja mi is vár ránk! Sajnos hiába! Az emberi bugyutaság mértéktelen bugyrában elsöpörjük a jeleket, viccet csinálunk belőle. Vannak persze humán erők, kik hangot adnak, kiállnak, és tenni próbálnak, de a tömegek sivár semmitmondó életükből nem hajlandóak áldozni.

Fotó: Pixabay

KLÍMAVÁLTOZÁS

Ez annyira nem is meglepő, hiszen saját bőrünkön érezzük – szó szerint! A következő évtizedekben még inkább emelkedni fog az átlaghőmérséklet, a Föld sorsa rossz úton halad. Ha csak a jelent nézzük, júliusban óriási hőhullám tombol, erdőtüzek ritkítják az oxigént termelő erdőket, és az eddig legmagasabb hőmérsékleteket mérik. Emberek százezrei lettek hontalanok, vagy elmenekültek otthonaikból. Sokak élete teljesen kilátástalanná vált. A globális felmelegedés viszonylag kismértékű növekedése is jelentős változásokat okoz. A szélsőséges időjárási viszonyokra globálisan sem vagyunk felkészülve.

Fotó: Pixabay

Az ivóvízkészletek kritikusak

Még hogy kritikusak… katasztrófálisak! Attól még, hogy nem veszünk tudomást róla, létező probléma. A Föld vízkészletének 16%-a alkalmas emberi fogyasztásra. A katasztrófa a jelenlegi állás szerint elkerülhetetlen. A jelen mérlege valóságos tény, hogy ha a szűkebb régiókat nézzük, a több mint tíz Pest megyei települést érintő vízkorlátozási intézkedések vannak érvényben. Solymár, Pilisszentiván, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Üröm, Pest-megye, és Csobánka és az alföldi régió. Másodfokú vízkorlátozása van érvényben. Gondoljuk végig! –  ez csak a kezdet. Itt a Kárpát-medencében, ahol elméletileg bővelkedünk a vízben – ez van. Mi lehet a világ olyan pontjain, ahol amúgy is keveset teremtett a természet?!…

Most úgy néz ki a reális helyzet, hogy híján vagyunk a megélhetés alapjait megteremtő erőforrásoknak.

Fotó: Pixabay

A megoldás utópia

Küzdenek a növények, küzdenek az állatok, és küzd az ember is. A mértéktelen gazdaságilag igazolt, és törvényszerű megoldások nem követik azokat a kritériumokat, amelyek mentén élhetővé válik a világunk. Sanyarú, kétségbeejtő, ha ebbe belegondolva próbáljuk fürkészni a jövőnket. Áhítattal szemlélhetjük, megértéssel vallhatjuk mindazt, ami körülöttünk történik.  A megoldásra váró problémák orvoslása kétségtelenül várat magára. Ember! Vedd észre magad, s védd, amid még van! Eszmék, elmék áldozatában megfürösztve tenni kell – mert a jövő sanyarúsága rányomja bélyegét a létezés minden formájára.

Hihetetlen gyorsasággal olvad a jég Grönlandon

Ezért fontosak az esőerdők az ember számára

Így kezeljük a biohulladékot

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!