Ezért fontosak az esőerdők az ember számára

-

Az esőerdők elengedhetetlenek a földi élethez. Nemcsak levegőt, vizet, gyógyszert, élelmet és menedéket biztosítanak élőlények sokaságának, hanem az egyik legjobb természetes védekezőeszköz a klímaváltozás ellen is, azáltal, hogy képesek elnyelni az üvegházhatású gázokat a légkörből.

Esőerdők nem csak a trópusokon, hanem a szubtrópusi és mérsékelt égövi övezetekben is megtalálhatók. Például az Egyesült Államokban a Csendes-óceán északnyugati részén és Japán egyes részein olyan sűrű erdők találhatók, amelyekben annyi csapadék esik, mint az Amazonas, Borneó vagy Kongó egyes részein.

Bár az esőerdők a bolygó területének kevesebb, mint három százalékát borítják, ezek az ökológiai erőművek a bolygó egészségének szinte minden aspektusa szempontjából nagyon fontosak. Íme, amit mindenkinek tudnia kell az esőerdőkről:

A bolygó legnagyobb esőerdője…

…az Amazonas-medencében található, és csaknem kétharmada Brazília határain belül található. Dél-Amerika körülbelül 40 százalékát fedi le, és nagyjából akkora, mint az Egyesült Államok szárazföldi területe.  A második legnagyobb esőerdő Közép-Afrika Kongói-medencében található, míg a harmadik legnagyobb Új-Guinea esőerdője. Az országok között Brazília áll az első helyen az esőerdők kiterjedése tekintetében, őt követi a Kongói Demokratikus Köztársaság, Indonézia, Peru és Kolumbia.

Az esőerdők hatékony természetes klímamegoldást jelentenek.

Nemcsak a globális hőmérsékletet szabályozzák, hanem hűtik és szabályozzák a helyi mikroklímát és korlátozzák a Föld visszaverő képességét, ami stabilizálja az óceáni áramlatokat, a szelet és a csapadékviszonyokat. Egy 2017-es elemzésben a klímakutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a természetes éghajlati megoldások, beleértve az erdők megőrzését/helyreállítását és a fenntartható mezőgazdaságot, több mint egyharmadát biztosíthatják a globális éghajlatmérséklésnek, amely ahhoz szükséges, hogy a felmelegedést 2 °C alatt stabilizáljuk.

A trópusi esőerdők a bolygó területének kevesebb, mint 3%-át borítják, mégis bolygónk szárazföldi állatfajainak több mint felének adnak otthont.

A bengáli tigrisek, a hegyi gorillák, az orangutánok, a jaguárok és a kék mérgező békák csak néhány az esőerdőkben található számtalan csodálatos állat közül. Sajnos sok ilyen faj a kihalás szélén áll, és fennmaradásuk kulcsfontosságú a fantasztikusan hatékony, ám de annál kényesebb esőerdői ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásához.

esőerdő-majom
Fotó: envato.elements.com

Az esőerdők alapvető szerepet játszanak a Föld korlátozott édesvízkészletének fenntartásában.

Az esőerdők a párolgási folyamaton keresztül vizet adnak a légkörbe, amely során a növények a fotoszintézis következtében vizet bocsátanak leveleikről a levegőbe. Az erdőirtás csökkenti a légkörbe kerülő nedvesség mennyiségét, így csökken a csapadék mennyisége is. Ez az oka annak, hogy az erdők pusztulása gyakran aszályhoz vezet. Az erdők természetes vízszűrők, megakadályozzák a szennyeződés és a törmelékek vízkészletekbe való beáramlását és lelassítják az esővíz mozgását, így az a föld alatti tartalékokba áramlik. A tudósok becslése szerint a világ édesvízének körülbelül 15%-a egyedül az Amazonas-medencéből folyik.

Számos, napi rendszerességgel használt termékünk esőerdői növényekből származik.

Sok élelmiszer, amelyet napi rendszerességgel fogyasztunk a trópusi erdőkből származik, mint például a banán, avokádó, mangó, kakaó, kávé és papaya. Ugyanez igaz a gyógyszerekre is: a bennszülött sámánok generációk óta használnak növényeket betegségek diagnosztizálására és kezelésére.

Az esőerdők növényeit a világ legfontosabb, életmentő gyógyszerei között használják fel.

Mivel az esőerdők nagyon gazdagok a biológiai sokféleségben, óriási lehetőségek rejlenek bennük a jövőbeli felfedezések számára. Az esőerdők növényeiben található vegyületeket már használják malária, szívbetegségek, hörghurut, magas vérnyomás, reuma, cukorbetegség, izomfeszülés, ízületi gyulladás, zöldhályog, vérhas és tuberkulózis kezelésére, sok más egyéb egészségügyi probléma mellett. De ezek mellett számos kereskedelmi forgalomban kapható érzéstelenítő, enzim, hormon, hashajtó, köhögés elleni készítmény, antibiotikum és antiszeptikum szintén esőerdői növényekből és gyógynövényekből származik.

esőerdők-vízesés
Fotó: Nate Johnston/unsplash.com

Percenként 40 futballpálya méretű esőerdő tűnik el.

A Global Forest Watch szerint bolygónk minden évben Banglades méretének megfelelő trópusi erdőterületeket veszít el. Csak 2017-ben 15,8 millió hektár trópusi erdőt veszítettünk el! Mindent összevetve az ember a Föld eredeti erdőtakarójának csaknem felét elpusztította már.

Az esőerdőkben több növény- és állatfaj él, mint bármely más szárazföldi ökoszisztéma.

Míg a trópusi esőerdők a Föld szárazföldi tömegének kevesebb, mint tíz százalékát fedik le, a világ szárazföldi fajainak több, mint fele bennük található. Számos oka van annak, hogy az esőerdők olyan változatosak, beleértve az éghajlatot, a növényzet szerkezetét és a fajok közötti versenyt. Az esőerdők megdöbbentően fajgazdagabbak lehetnek, mint a mérsékelt égövi erdők. Például míg a mérsékelt égövi erdőket fél tucat fafaj uralhatja, egy trópusi esőerdőben több mint 480 fafaj is előfordulhat egyetlen hektáron. Egy perui parkban több, mint 1300 lepkefajt dokumentáltak, míg az egész európai kontinensen mindössze kevesebb, mint 400 faj található.

Az esőerdőket fogyasztási szokásainkkal pusztítjuk el.

Gyakorlatilag minden erdőirtás emberi tevékenységre vezethető vissza. Az erdőirtás legnagyobb mozgatórugója a mezőgazdaság – mind az ipari, mind az önellátó – és a szarvasmarha-tenyésztés. Ennek a termelésnek a nagy részét nem helyben fogyasztják el, hanem városokba vagy tengerentúlra küldik. Ez azt jelenti, hogy az esőerdőktől távol élő fogyasztók általában legalább részben felelősek e gyönyörű és fontos tájak elpusztulásáért.

Napjainkban minden eddiginél jobban értjük, mi történik az erdőkkel. A műholdaknak, a tudósok, természetvédők és környezetvédők folyamatos munkájának köszönhetően sokkal hatékonyabban tudnánk megmenteni az erdőket, mint néhány évvel ezelőtt. És ha tudjuk, mi történik, az felhatalmaz bennünket arra, hogy tegyünk is ellene.

Olvasd el ezt is:

7 ötlet, amivel Te is visszaadhatsz valamit a természetnek

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!