Főszerepben a Balaton

-

A magyar tenger nemcsak a gyermekkori emlékeink, hanem számos film főszereplője is. Lássuk, hogy tudunk-e újat mutatni, vagy segíteni a vakációra hangolódásban!

Szezon (2004)

Török Ferenc vígjátékában három karcagi srác megunja az alföldi várost és miután egyikőjüket kirúgják a diszkóból, ahol pultoznak, nekivágnak az országnak. A sivár város után semmi másra nem vágynak, csak hogy történjen valami. Hogy ez pontosan mi is legyen, arról fogalmuk sincs. Mindenesetre

a Balaton izgalmasabb helyszínnek tűnik a kereséshez, így vendéglátós – és csajozási – tapasztalataikat ott kamatoztatják tovább.

A filmben a főszereplők, Nagy Ervin és Nagy Zsolt mellett feltűnik többek közt Rezes Judit, Hámori Gabriella, de Hegedűs D. Géza, Anger Zsolt és egy nyúlfarknyi szerep erejéig Péterfy Bori is látható. Az előzetesért kattints ide

három férfi a Balatonba ugrik
Török Ferenc: Szezon

Zimmer Feri (1998)

Tímár Péter a legrosszabb vendéglátós rémálmokat viszi filmre ebben a szatírában.

A gyors meggazdagodás reményében balatoni nyaraltatásba kezdő vállalkozó mindent elkövet, amiről még a bulvárlapok is csak rettegéssel írnak: méregdrágán adja ki a szobákat, vizezi a sört, romlott húsból főz, földet kever a kávéhoz. A Reviczky Gábor alakította főhős személyzetét főleg saját családja alkotja, nem kivétel ez alól a frissen érkezett unokaöcs sem, akit hamarosan szintén befognak a munkába. A fiú szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket, amelyek groteszkségére Tímár még rá is játszik sajátos technikai megoldásaival, például, hogy a színészek eredetileg visszafelé mozogtak.

 

Ötvös Csöpi-filmek

A Pogány Madonna (1980)
Csak semmi pánik (1982)
Az elvarázsolt dollár (1985)
Hamis a baba (1991)
Zsaruvér Csigavér 2001-2008

Bujtor István számára egy idő után olyan természetessé vált a magyar Bud Spencer-szerepe, hogy létrehozta az olasz pofonosztó magyar alteregóját, Ötvös Csöpit, aki mellé Terence Hill helyett egy inkább Watson-szerű Kern András – Kardos doktor került.

A duó földön vízen és levegőben üldözi a bűnt: Ladával, helikopterrel és – Bujtor hobbiját ismerve kihagyhatatlanul – vitorlással.

Így jól megkomponált és hangos verekedési jelenetek árán sikerül elfogni a műkincstolvajokat épp úgy, mint a drogkereskedőket vagy a pénzhamisítókat. A 2009-ben elhunyt színész tiszteletére már 11. éve megrendezik a nevét viselő filmfesztivált. A filmes versenyprogram mellett koncertek, színházi előadások, hajózás, veterán autós felvonulás, kiállítások és gasztro-programok is várja a rajongókat Balatonszemesen augusztus 17. és 21. között, majd augusztus 22-én a Bujtor István vitorlás Emlékverseny Kenesén, Aligán és Almádiban.

 

A fantasztikus nagynéni (1985)

Ruttkai Éva egyik utolsó legendás alakítását nyújtja a Nemere István (!) azonos című könyvéből készült film hóbortos hősnőjeként.

Máli néni Argentínából látogat haza a családjához, nem mellesleg egykori szerelmét is szeretné felkeresni. Utóbbit némileg nehezíti, hogy két rosszcsont unokaöccse, Huba és Csaba is vele tart a Balatonra, majd egy kislánnyal együtt nyomuk vész. A gyerekek utáni kutatásba Máli néni mellé beszáll a kislány nagypapája, Zenthe Ferenc is. Mire a gyerekek megkerülnek és leleplezik a bűnbandát, a fantasztikus nagynéni is megtalálja a jövendőbeli férjét. (Egy rövid filmrészletért kattints ide)

Ruttkai Éva integet
Ruttkai Éva egyik utolsó szerepében, a hóbortos nagynéniként

 

Tüskevár (1967)

Természetesen nem hagyhattuk ki Fekete István klasszikusának korábbi feldolgozását sem – már csak azért sem, mert sokakat valószínűleg a vakáció alatt olvasták a kötelező olvasmánynak kiadott regényt. A két tizenéves fiú,

Tutajos és Bütyök az öreg Matula gondjaira bízva tanulják meg a Kis-Balaton törvényeit,

az evezés és a vadászat fortélyait, az állatok viselkedését – azt, hogyan gondoskodjanak magukról. Az otthon a széltől is óvott fővárosi fiúk a nyár – és a nyolcadik epizód – végére egészen megemberesednek.

 

Liliomfi (1954)

Petőfi és Arany valószínűleg épp ilyennek képzelte a vándorszínészek életét, amikor maguk is ezzel a pályával próbálkoztak: országos hírnév, az irodalom nyújtotta megélhetés és a szép lányok szerelme. Az említett költők korában játszódó filmben a Balatonfüreden nyaraló Szilvay professzor gyámleánya, Mariska (Krencsey Marianne) és az ünnepelt színész, Liliomfi (Darvas Iván) egymásba szeretnek. Ezután jöhet ájtatos nevelőnő (Dayka Margit), szigorú gyám (Balázs Samu), csinos pincér (Soós Imre) vagy cserfes fogadóslány (Ruttkai Éva) – a szerelmesek egymáséi lesznek, hiszen ebben a tündéri világban a szerelem mindent legyőz.

 

Dokumentumfilmek

Vad Balaton (2018)

A természetfilmben a tó ismeretlen arcát tárja fel. Mosonyi Szabolcs korábban már bemutatta a Vad Kunságban a magyar pusztát, a Vad Szigetközben pedig az Európában egyedülállónak számító deltát és ő volt a Vad Magyarország operatőre is. Mosonyi és a producer-forgatókönyvíró, Bagladi Erika három éven át, 150 napig forgattak a Balaton környékén.

A strandoktól nem messze feltárul, hogy mi zajlik tavasszal a sekélyebb medrekben és a nád között vagy télen a jég alatt.

Az ötvenperces tablóban az alkotók az állatvilág mellett a táj földtani történetével is megismertetik a nézőket.

 

Balaton retró (2007)

Akár ráhangolódásnak, akár levezetésnek tökéletes Papp Gábor Zsigmond archív filmhíradók, reklámok vagy épp zenei klipek anyagokból összeállított montázsa. A Budapest retró I. és II. után a filmes most a Balaton kapcsán vizsgálja meg, hogy tényleg olyan szépek voltak-e azok a régi idők.

A ’60-’70-es évek bezzeg-nyaralásait öt fejezetben mutatja be a nyaralók építésén át a divatos gumimatracokig

vagy a strandon kapható ételekig, de megtudhatjuk azt is, mennyit költött egy család, beutalóval vagy anélkül.

 

Külföld

Bel Ami (2012)

A Balatont nemcsak a hazai, hanem a külföldi filmesek is felfedezték maguknak. Itt forgott például a Guy de Maupassant azonos című, 1885-ös regénye alapján készült Bel Ami is 2012-ben. A Robert Pattison főszereplésével készült film az 1890-es évek Párizsában játszódik. A főszereplő Georges Duroy a katonaságtól való leszerelése után

gyorsan rájön, hogy előnyös külseje és az ellenállhatatlan sármja segítségével a nők révén sikeresebben érvényesülhet,

mint a szerény megélhetést biztosító állásokban.

 

A kém (2015)

Melissa McCarthy miután Budapest utcáin száguldozott robogóval, végül a Balatonban adta meg a kegyelemdöfést a rosszfiúknak. Az amerikai akció-vígjátékban a CIA-elemző, aki korábban a számítógép képernyője mögül, távolról támogatta az ügynököket kénytelen beugrani egy bevetésre a partnere, Jude Law és az ügynökség legjobb ügynöke, Jason Statham helyére, hogy életében először, a terepen is próbára tegye magát. Az eredmény a katasztrofális és a vicces között ingadozik, de végül természetesen rendőrkézre kerülnek a bűnözők.

Érdekelne még egy néhány balatoni tipp? 

Meríts ötletet a szálláshoz!

Kóstold meg a helyi borokat!

Vagy meríts ötletet, milyen könyvet vigyél magaddal!

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!