COOL programok balatoni nyaraláshoz – könyvek

-

Olvasnivaló

A nyaralás remek alkalom arra, hogy végre hozzájussunk a zsúfolt munkahetek alatt halogatott olvasnivalókhoz. A teljes nyugalom biztosításához a kicsiknek és a kamaszoknak is ajánlunk a nyaralás tematikájához igazodó könyveket.

Ungváry Rudolf: Balatoni nyaraló

Ungváry regényében egy nyaraló évszázados történetén keresztül mutatja be a Lessner-család történetét,

akik a Balaton-felvidéken telepedtek le és ott meghonosították a bortermelést. A 18. század végén kezdődő és egészen napjainkig tartó cselekmény ma élő leszármazottak visszaemlékezései, újsághírek, fényképek nyomán bontakozik ki és számos, a valóságban is létező személyiség bukkan fel benne.

Jelenkor Kiadó, 2019

 

Kiss Noémi: Balaton

“Az NDK-val együtt tűnt el a Balaton. Az augusztusi vihar elfújta a strandunk forró lángosainak szagát.

A felhők, akár tépett szélű, fehér papírszalvéták ültek a hullámzó víz fölött. Minden vad volt, és húsbavágóan mulandó.” Kiss Noémi novelláskötetének erőteljes írásaiban felkavaró érzések keverednek: a felfedezés izgalma és a szorongás. A nyaralás önfeledt öröme, a szocializmus gazdagjainak és kisembereinek nyári világa mellett bepillanthatunk a legszegényebbek életébe is.
Magvető Kiadó, 2020

 

Gyerekeknek

Mán-Várhegyi Réka: Itt a nyár, csudajó, a Balaton!

Mit játszunk a vízben? Miből készül a sárpogácsa?

Milyen állatok élnek a Balatonnál? A nyaraláson Zsuzsi megismerkedik a Balatonnal. Kiderül, hogy a víz csak elsőre hideg, hogy hová megy a komp, és hogy milyen finomságokat lehet enni a parti büfében. Mán-Várhegyi Réka segít lekötni a kicsiket földön és vízben, minikvíz és vidám feladatok is várják a gyerekeket. A 2019-ben az Európa Unió Irodalmi Díját is elnyerő szerző Mágneshegy című regényét melegen ajánljuk a felnőtt olvasóknak!
Tessloff Kiadó, 2019

Nyulász Péter: Helka – A Burok-völgy árnyai

Ciprián – Helka tündérpróbája
Kamor – Helka menyegzője

Nyulász Péter egy balatoni legenda nyomán írt kalandos meseregény-trilógiát.

A tihanyi Soktornyú Kastélyban él Helka hercegkisasszony, aki hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni. Mindeközben sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét. A második kötetben Helkát, a Balaton tündérét, fondorlatos csellel elrabolják. Ciprián kapitány indul a megmentésére. A szálak Zemúrhoz, a gonosz, alföldi testvérűző herceghez vezetnek. Megtudjuk, hogyan keletkezett száz halom Battán, tengerszem a Megyer-hegyi malomkőbányában, földvár a Balatonnál, vagy a Sió csatorna. A trilógia zárókötetében Kamor, a Bakony varázslója, végre felfedi a régmúlt titkait, és Helka hercegkisasszony is párjára talál.
Betűtészta Kiadó 2016

Tiniknek

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

És egy kis szórakozás a tiniknek is. Egy régi faládikóban rejtőző térkép…Egy titkosírással írt üzenet…Egy tetovált nagymama, aki kiszuperált cirkuszi kocsival járja a Balaton-felvidéket…

Ki ne vágyna egy duplán rejtélyes nyárra?

Krisztinek és Hubának különféle kódokat és találós kérdéseket kell megfejtenie, hogy rábukkanjon a kincsre. De eközben egy valódi bűnszövetkezet is dolgozik a Balaton-partján: pénztárcák és ékszerek tűnnek el mindenhonnan…
Libri Kiadó, 2019

 

Borbély Zsuzsa

Még több könyves tippért olvasd el további cikkeinket 5 szórakoztató könyvről strandra vagy utazáshoz vagy a vagány nőknek szóló szabadszájú önismereti könyveket összegyűjtőt.

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!