spot_imgspot_img
spot_img

Bortúra? Akkor irány a Balaton part!

-

Article Top Ad (AdSense)

Balaton északi és déli partján húzódik Magyarország legnagyobb borvidéke, ahol a remek borászok mellett a borok történetét is megismerhetjük. Egy ilyen bortúra nagyobb élményt nyújt, mint egy megszokott borvacsora, hiszen itt az átlagosnál zamatosabb borokat és mustokat kóstolhatunk, akár olyanokat is, amelyek még nem kerültek forgalomba.

Badacsony legmagasabb pontja

Mindezt már nem feltétlen pincében, sokkal inkább egy kellemes teraszon ejthetjük meg, az északi, – és persze déli – partról elénk táruló lélegzetelállító panoráma társaságában. Ilyen a Badacsony legmagasabb pontján található Laposa családi borbirtok is. Elsődleges szempont közé sorolható, hogy megízlelhető a családi pincészet valamennyi tétele, emellett a borkocsonya is – amit kifejezetten ehhez a programhoz ajánlanak.

https://www.laposaborterasz.hu/

Gyümölcsös vörösborok

A déli part is kedvez a szőlőnek, hiszen a löszös talajnak köszönhetően gyümölcsös vörösborok között válogathatunk kedvünkre. A Bujdosó Pincészet szintén családias hangulatban várja a vendégeket egész évben. A szervezett borkóstolón elsajátíthatóak a kóstolás alapvető technikái, a borok eredete, típusa és természetesen mindezek után az íze is.

https://bujdoso.com/

Konyári Pincészet

Az ismert borászcsalád által létesített pincészetet semmi esetre se hagyjuk ki a listáról, különösen a környezeti szépségei miatt. Tökéletes helyszín a pihenésre is, hiszen a közelben található olaszos hangulatú nyaralókban meg lehet szállni, hogy aztán másnap újult erővel folytathassuk a túrát.

http://www.konyari.hu/index.php/hu/

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

A mára már 3.5 hektáros szőlőbirtok az Őrsi-hegy felső részén található. Ezen az igéző helyen a sok különlegesség mellett, ne felejtsük el megkóstolni a család nemes olaszrizlingjét.

https://csendes-dulo.hu/fooldal/

Kristinus Borbirtok

A Kristinus féle díjnyertes borokat a Balaton déli partján találhatjuk. Érdemes egy vacsora keretén belül megkóstolni a ház különböző borait, hiszen jelen esetben a Gasztro Műhely szolgáltatja a fogásokat.

https://www.kristinus.hu/

Petrányi Pince

A Ford-márkakereskedés vezetője, Petrányi István felügyeli a 3.5 hektáron elterülő birtokot már 2001 óta. István a nagyobb baráti társaságok részére ajánlja a borkóstolók különböző típusait, ahol megbizonyosodhatunk arról mi a különbség az olaszrizling és a furmint között, valamint, hogyan készül a rosé, mennyi cukor van egy félszáraz borban, és még minden mást, amit tudni kell a borokról.

https://www.petranyipince.hu/borkostolo/

Liszkay Borkúria

A Liszkay Borkúria olyan, mint egy hatalmas medencével felszerelt kastély, melyet szőlőbirtok vesz körül. Feltétlen el kell látogatni a borkúriába, ami egyszerre pincészet, borgaléria és borhotel is.

https://www.liszkay.com/hu/

Pálffy Borterasz

Idilli környezetben találhatjuk a Pálffy Borteraszt, ahonnan belátni az egész Káli-medencét és az itt legelésző birkákat is. Az eddig említett falatkákat és tálakat most mellőzzük, helyükbe lép viszont az örök zsíros kenyér és a sertésből készült finomságok.

https://palffypince.hu/borterasz/

 

A túra feltételei

Az ilyen típusú gasztrotúráknak több feltétele van; egészségesnek kell lenni, mivel az út folyamán osztályozni kell a borokat. A borok ízét egyes ételkülönlegességek teszik még különlegesebbé, tehát a program folyamán nélkülözhetetlen a megfelelő ételfogyasztás.

A következő sorrendet kövesd a kóstolás során:

1. Kezdj egy áttetsző színű, könnyű fehérborral,
2. Ezt követően válasz egy testesebb száraz fehérbort,
3. A fehérek után jöhetnek a rosé félék,
4. Ezt könnyű, gyümölcsös ízű vörösbor kíséri,
5. Végül nem maradhat ki a nehéz vörösbor sem.

A bortúra igazán hangulatos kirándulás, mely egész évben különleges élményt nyújt a borok és a Balaton kedvelőinek.

Előző cikk
Következő cikk
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!