spot_imgspot_img
spot_img

Építsünk hotelt a méhecskéknek!

-

Article Top Ad (AdSense)

A méhek a természet legfontosabb beporzói. Ezért, ha valamilyen szórakoztató és fontos tevékenységre vágysz, amely a méhek javát is szolgálja, és amely tök jó közös program az egész családnak, akkor építs a kertbe egy méhszállót. 

Sokat hallunk a mézelő méhek számának csökkenéséről, de tudnunk kell, hogy az őshonos méhpopulációk az élőhelyek elvesztése miatt csökkennek. A méhek üreges rönkökben, elhalt fákban és a talajban fészkelnek, az erdő és a fák kivágásaval egyre csak fogy a fészkelő helyük. A méhszálló egy olyan hely, amelyet a méheknek hozunk létre, hogy abban tudjanak fészket rakni. Ideális helyszínek, mert könnyen megépíthetők, és sok különböző méhfajtának adnak otthont.

Miért olyan fontosak a méhek, hogy még egy hotelt is építsünk nekik?

Míg sokak számára egyszerűen csak bosszantó repülő rovarok, amelyeket a melegebb hónapokban a virágok között látunk repülni, a méhek valójában sokkal többet jelentenek ennél, és fontos szerepet játszanak bolygónk fenntartásában. A méhek létfontosságúak a túléléshez szükséges emberi táplálék beporzásában, valamint számos fa és virág beporzásában, amelyek élőhelyet biztosítanak a vadon élő állatok számára.

Az összes virágos növény körülbelül 80%-a állatok, főleg rovarok (beleértve a méheket is) általi beporzására specializálódott. A beporzás tehát döntő fontosságú sok zöldségünk, gyümölcsünk és az állatainkat tápláló haszonnövényünk meglétéhez. Ha nincsenek méhecskék, nem történik meg a beporzás, nincs ennivaló. Méhek nélkül éheznénk. Az olyan zöldségek, mint a brokkoli, a spárga és az uborka mind-mind a méhek beporzásától függenek, csakúgy, mint a sárgabarack, az eper, az alma, a paradicsom és a mandula.

Persze vannak más beporzási módszerek is, mint a szél, a madarak, a denevérek és más rovarok általi beporzás, a vadon élő méhek a legfontosabb beporzók közé tartoznak, mivel sokkal nagyobb léptékben képesek beporozni, mint bármi más.

Miért tűnnek el a méhek?

A méhek száma globális szinten hanyatlóban van, mivel számos emberi fenyegetéssel kell szembenézniük: az élőhelyeik elvesztésétől a mérgező rovarirtó szerek használatáig. Ha ezeket a fenyegetéseket nem sikerül kordában tartani, akkor az egyenes út a méhek nélküli jövőbe, ami végzetes az emberi faj számára.

Miért építsünk méhszállót?

A méhszálló építése nagyszerű módja a méhek megsegítésének. A mézelő méhekkel és poszméhekkel ellentétben a magányos méhek egyedül élnek és építik fészkeiket, általában alagutakban, üreges száron és bogarak üregeiben. Ha készítünk nekik egy helyet, ahol lerakhatják a tojásaikat, akkor nagy valószínűséggel eljönnek és ott telepednek le. Szóval, miért ne nyújthatnánk kezünket a méheknek, és bátoríthatnánk őket arra, hogy rendszeres vendégei legyenek kertünknek?

méhek-hotel
Ilyen is lehet egy méhszálló. Fotó: envato.elements.com

Amire szükséged lesz:

  • legalább 10 cm széles kezeletlen fa deszka,
  • fűrész, fúró és szögek,
  • nád, bambusz vesszők és üreges szárak különböző átmérőkben,
  • bármilyen kampó vagy rögzítő, amivel felakaszthatjuk a szállodát.

Így készítsd el:

A deszkát vágjuk öt darabra. Három darab legyen egyforma méretű – ez alkotja majd a téglalap keretét, amelyre rájön majd a tetőt. Ebből a darabból kettőt derékszögben le kell vágni, hogy lejtős élt hozzon létre a tető elhelyezéséhez. A fennmaradó két darabnál az egyiknek kissé hosszabbnak kell lennie, mint a másiknak, mivel 90 fokos szögben alkotják a tetejét.

A keret belsejében helyezzünk el a nádat, a bambusz vesszőket és az üreges szárakat. Fúrjunk néhány vezetőlyukat, hogy a csavarok illeszkedjenek a keretbe, és szereljük össze őket. Fűrésszel vagy metsző ollóval vágjuk le a szárakat, a nádat és a vesszőket úgy, hogy illeszkedjenek a keret mélységéhez. Töltsünk még a keretbe a vesszőket, nádszálakat és szárakat.

Tegyük a kampót vagy a rögzítést a hotel hátuljára, és helyezzzük el a szállót napos, esőtől védett helyen, lehetőleg déli fekvésben. Ha kész vagyunk, már csak egy kérdés maradt:

Hogyan vonzzunk méheket a méh hotelbe?

Amellett, hogy a méhek szállodáját délre helyezzük, a legjobb módja annak, hogy minél több vendéget csalogassunk a szállodánkba, ha minél több méhbarát vadvirágot ültetünk a kertbe, olyanokat, mint a harangvirág, hunyor vagy a lonc, amelyeket mind nagyon szeretik a méhek.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Így állj hozzá konstruktívan az éghajlatváltozáshoz

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!