spot_imgspot_img
spot_img

Érdekes tudnivalók a méhecskékről

-

Article Top Ad (AdSense)

A méh elengedhetetlen az egészséges környezet és a gazdálkodás szempontjából. Rájuk és más rovarokra számítunk, hogy beporozzák gyümölcsök és zöldségek nagy részét. Nem beszélve az egyik legnépszerűbb természetes édesítőről, a mézről, amit szintén ezeknek a szorgos állatoknak köszönhetünk. Tiszteletükre május 20-án tartjuk a Méhek Világnapját.

1. Elfoglalt méhek

Mit reggeliztél ma? Egy kis lekváros pirítóst? Vagy a tányérra került egy kevés paradicsom a kedvenc szendvicsedhez? Esetleg gyümölcslevet is ittál? Mindegy melyiket választod, mindenképp köszönetet kell mondanod a szorgos rovaroknak érte. A méhek nemcsak mézzel látnak el minket – de valójában biztosítják az elfogyasztott ételek nagy részét számunkra, beleértve a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget. A vadon élő növények csaknem 90%-át és a világ legtöbb terményének 75%-át a méhek beporzásának köszönhetjük.

2. Drága lenne a méh hiánya

Az élelemforrásaink egyharmada nem is létezne, ha nem lennének a méhecskék, akik beporozzák azokat. Kijelenthető tehát, hogy döntő fontosságúak a gazdaságunk számára – nélkülük az Egyesült Királyság mezőgazdasági termelőinek évente 1,8 milliárd fontba kerülne a növények beporzása. A méhek nélküli világban az élelmiszereink előállítása sokkal többe kerülne, és a gazdaságunk is szenvedne.

3. Szárnyalás méhecske módra

A méheknek nem kettő, hanem valójában 4 szárnyuk van. A két-két szárny mindkét oldalukon összekapcsolódik, és repülés közben egy nagyobb pár képződik belőle, ezért tűnik úgy, mintha csak 1 pár szárnyuk lenne. Amikor nem repülnek a párok lekapcsolódnak egymásról. Szárnyaikkal percenként több, mint 10.000 csapást végeznek, ennek hangja adja meg jellegzetes zümmögésüket.

Egy szorgos méh munka közben
Egy szorgos méh munka közben | Fotó: WWF

4. Különböző méh = különböző személyiség

Legtöbben a mézet is készítő háziméhet ismerjük, azonban ezen kívül több, mint 270 méhfajt regisztráltak Nagy-Britanniában. A háziméhek és a darazsak nagy közösségben, csoportosan tengetik az életüket a méhkirálynő vezetésével, de egyes fajok kifejezetten magányos életmódot folytatnak. Fajtától függ, hogy melyik méhecske társaságkedvelő, és melyik inkább introvertált fajta. é

5. Csak a nők dolgoznak

A méhcsalád egy méhkirálynőből, 24 ezer heréből (hím méhek), és 50-60 ezer dolgozó méhből áll. A női emancipáció lelkes harcosainak is tekinthetjük a háziméhek nőnemű tagjait, ugyanis a dolgozó méhek mind nőneműek. A hímek csak a párosodásért felelnek és nagyobb a szemük mint a nőstényeknek, hogy megtalálják a méhkirálynőt. Mindenkinek megvan a maga feladata: a méhkirálynő gondoskodik az ivadékokról petézés formájában, ami produktív időszakban akár 2000 pete is lehet.

6. Táncra fel!

A méheknek van egy jellegzetes, tánchoz hasonlító mozdulatuk, az úgynevezett „billegő tánc”. Ennek valójában semmi köze a tánchoz, inkább egy okos kommunikációs mód amit egymáshoz között használnak – például ezzel jelzik társaiknak, hová menjenek, hogy megtalálják a legjobb ételforrást. A sussex-i egyetem kutatóinak két évbe telt, hogy rájöjjenek a méh-tánc okára és funkciójára.

Háziméh család
Háziméh család | Fotó: Blabto

7. Meglepően szagos lábaik vannak

A Bristoli Egyetem tudósai felfedezték, hogy a darázsok képesek lábnyomaikat szagmintáit felhasználva megkülönböztetni az illatokat – legyen szó sajátjukról, egy családtagról, vagy egy idegen méhről. Ezzel jelentősen javulnak az esélyeik az élelem keresésében, mert elkerülhetik a már meglátogatott virágokat.

8. Királynőt választanak

A méhkirálynő legtöbb feladatát nyáron végzi el, amikor is akár 17 herével is párosodhat az 1-2 napos párzási időszak alatt és napi 2500 petét is lerak. A körülötte lévő kísérő munkaméhek folyamatosan táplálják és ápolják élete során, ami körülbelül 2-3 évig tart. Ha a méhkirálynő meghal egy méhkaptárban, a dolgozó méhek új méhkirálynőt választanak. Ennek folyamata, hogy kiválasztanak egy fiatal lárvát és bőségesen ellátják méhpempővel amíg termékeny királynővé nem érik.

Méhkaptár
A mézet is nekik köszönhetjük | Fotó: Unsplash

9. Bajban vannak a színekkel – de ízlelésük kiváló

A méhecskék érzékelik a tárgyak alakját. Nem látnak élesen, de elvileg képesek megkülönböztetni a fekete, a fehér, a kék, a sárga és a zöld színeket – hacsak nem keverik össze őket, mert kutatások szerint erre is hajlamosak. A sárgával összetévesztik a narancsot és a zöldet, a lilát és a pirosat pedig feketének látják. Cserébe a szaglásuk kiváló, a virágok illatát akár több kilométerről is megérzik és mind a 4 alapízt (édes, savanyú, sós, keserű) be tudják azonosítani.

+ 10. A méhek nem akarnak bántani. Tehát nem akarnak megszúrni sem, mert abba belehalnak.

Források: Science Learning Hub, American Bee Journal, Friends of the Heart, WWF, 24.hu

Imádnivaló törpenyuszi háziállatként? – Ezek a legfontosabb tudnivalók a tartásukról

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!