Igazán megható, amit Damu Roland nagynénje mondott a temetés után

-

Damu Roland 47 éves korában hunyt el koronavírusban 2021. december 27-én, de a családtagok közötti viszály miatt végül február 22-én került sor a temetésére.

A ceremónia délután kettőkor vette kezdetét. Meglehetősen szűk körben, szerény körülmények között emlékeztek meg a gyászolók Damu életéről és színészi pályájáról. A ravatalozóhoz egyedül a meghívottak mehettek közel, ugyanis elkerítették területet a kíváncsiskodók elől. A Republictól A csend beszél tovább című dallal vettek végső búcsút Damu Rolandtól.

Figyelmen kívül hagyták a végakaratát

A színész úgy tekintett a nagynénjére, Éva nénire, mintha az édesanyja lenne. Mivel leginkább benne bízott, őt kérte meg, hogy gondoskodjon a végakarata beteljesítéséről. Azonfelül, hogy rábízta a temetése megszervezését, volt egy határozott kérése is, mégpedig: a szülei nem lehetnek jelen a szertartás idején. Ám a két hónapon át tartó csatározások eredménye végül az lett, hogy Roland édesapja, Rudolf feljelentette Éva nénit, miszerint az ő joga megszervezni saját fia temetését, így eltiltották Éva nénit minden további intézkedéstől, ezáltal nem teljesíthette maradéktalanul Roland utolsó kívánságát. Csupán részben valósult meg unokaöccsének tett ígérete, mivel a sors úgy hozta, hogy Roland édesanyja, a 69 éves Ica néni 2022. február 8-án követte fiát, aki szintén koronavírusban hunyt el.

Nem az őt megillető helyen nyugszik

A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra Damu Rolandot, Oszter Sándor sírhelyétől nem messze. Ez azért hagyott némi keserű szájízt a családban, hogy Roland nem kapott helyet a művészparcellában, aminek több oka is van. Az egyik, miszerint nincs szabad hely, ugyan rátemetéssel és tengernyi papírmunka árán meg lehetett volna oldani. De adott volt egy másik bökkenő is: a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság engedélye is szükségeltetik.

Damu Roland
Damu Roland 47 éves korában hunyt el koronavírusban Fotó: youtube

Közeli barátja nem lehetett jelen a búcsúztatáson

Tóth Ádám akármennyire is szeretett volna, nem lehetett jelen a szertartáson. Ugyan a Budapesti Showszínház egykori vezetője közeli kapcsolatban állt Damu Rolanddal, ám csalás gyanúja miatt jelenleg börtönben van. A Borsnak adott interjújából kiderül, mennyire fájdalmasan érintette a színész halálhíre, mivel nemcsak kollégájának, hanem barátjának is tartotta. Nem szégyellte bevallani, hogy meg is siratta, amikor tudomására jutott a tragikus hír.

Vége a családi viszálynak

A legnagyobb békességben zajlottak az események. A jelek szerint a temetés során a csatabárdot is elásta a család. Éva néni is félretette Rudolffal szembeni indulatait és elismerő szavakkal méltatta a gyászszertartást:

„Gyönyörű temetést sikerült szervezni, egy szavam nem lehet. Rolandhoz méltó megemlékezés volt.” – mondta Rudolfhoz fordulva, miközben a zsebkendőjét szorongatta.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!