Egy megrázó hűtlenség – Jelenetek egy házasságból

-

A hűtlenség felfedezésével a társból hirtelen áruló lesz. Ez pedig kegyetlenül rossz érzés.  Egy házasság széthullásáról és az újrakezdési kísérletekről szól a svéd rendezőóriás, Ingmar Bergman egyik legjelentősebb filmje, a Jelenetek egy házasságból. Bergman halálának évfordulóján megidézzük ezt a megunhatatlan filmet.

 

Lelki megrázkódtatások

Megbízhatunk-e a házastársunkban, van-e örökre szóló hűség? Létezik örök szövetség férfi és nő között? Mi fontosabb, a biztonság vagy a szenvedély? Hogyan élhető túl a házasságtörés sokkja, a hűtlenség, és milyen megoldási stratégiákat játszhatunk végig ilyen esetben a fejünkben? Ezeket a súlyos kérdéseket veti fel Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című kétszereplős filmdrámája. A 2007-ben elhunyt rendező egyik kedvenc filmjét 1973-ban mutatták be. Több évtizede készült, de a fenti örökérvényű kérdéseket feszegeti, így nem veszít aktualitásból.

A Jelenetek egy házasságból Johanja és Marienne-ja ketten küzdik végig házasságuk és szövetségük darabokra hullását. Láthatjuk, érzékelhetjük újbóli reményeiket, eltemetett titkaikat, be nem vallott és bevallott otrombaságaikat. A férj félrelépése után a feleség világa, önbecsülése összeomlik. A válás, az elszakadás azonban nem megy könnyen.

A film abszolút csak a nőre és a férfire fókuszál. Marianne és Johan kálváriájának stációiban vizuálisan nincsenek jelen mások. Kettejük harca, megtisztulása ez.

Jelenetek egy házasságból
Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból kép. port.hu

Ragaszkodás és eltolás

Nagyrészt zárt terekben játszódnak ezek a súlyos, sokak által nagyon is átérezhető lelki drámák. Nyers őszinteséget és valóságos arcokat látunk, mesterkéltség nélkül. Bergman annyi mindent megmutat két ember viszonyáról: vívódásokat, kimondott és ki nem mondott összeesküvéseket, félelmeket, kétségbeeséseket. Ragaszkodást és eltolást, gyűlöletet és szeretetet. Mindent, mi egy házasság érzelmi skálájához tartozhat.

A Jelenetek egy házasságból tehát Bergman egyik legjelentősebb és legnépszerűbb filmje. A két színész Liv Ullmann és Erland Josephson, akiket Bergman sok más filmjében is szerepeltetett. Az állandó színészei és egyben barátai azok, akik bemutatják a nő és férfi tipródását.

Ingmar Bergman három hónapig írta könyvét, de azt vallja, hogy egy fél élet tapasztalatai sűrűsödnek benne. „Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetre méltók. Egyszerre.”

 

Van, ami sosem múlik el

Bergman annyira szerette a két megteremtett karakterét, hogy fontosnak tartotta folytatni a történetüket. Megmutatta az évtizedekkel későbbi életüket, sorsuk kapcsolódását. Sarabande címmel megírta és megrendezte Marianne és Johan utolsó találkozását. Ebből kiderül, hogy a szeretet talán sosem múlik el, de vannak keserűségek, amiket az idő sem old fel…

Bergman Sarabande
Ingmar Bergman folytatta a Jelenetek egy házasságból párjának történetét. kép:port.hu

Ingmar Bergman filmes listáját itt találod: Ingmar Bergman filmjei

Bergman-utánérzések – Jelenetek két házasságból

Simon Staho a nagy mesternek, Bergmannak a filmjéből merített a Jelenetek két házasságból című alkotásához. Bergman drámájával ellentétben ez a film két pár köré íródott. Két baráti házaspár összeül szokásos közös vacsorájához, ám egy házasságtörésről szóló sztori felborzolja a kedélyeket. Susanna (Lena Endre) a karrierista, férje felett uralkodó, határozott és erős nő, aki nem átall incselkedni férjével, és bátran játszik, ha csak verbálisan is, de mer játszani a hűtlenség kérdésével. Ulf (Jakob Eklund) kétségbeesve tapasztalja felesége provokációit, megijed, hogy húsz évnyi házasság után elveszti feleségét. Lars (Mikael Persbrandt) annak ellenére, hogy felesége, Ann már rég képtelen a szexre, gondolataiban már megcsalta a nőt, de kötődése oly erős, hogy gondolatainál tovább még nem jutott. Ann (Maria Lundqvist) Lars felesége, nem akart sosem gyereket, meddőséget hazudott férjének, miközben attól rettegett, a férfi elhagyja őt egy másik nőért.

házasság
Bergman filmje ihlette a Jelenetek két házasságból című drámát. kép:port.hu

A vacsorabeszélgetésen váratlanul kibukik néhány kegyetlenül őszinte gondolat, s ami ezután következik mindannyiuk számára kínokkal teli próbatétel lesz. A több évtizedes házasságok fontossága megkérdőjeleződik, megtörténnek az első kilépési kísérletek.

Bár magyarul sajnos nem olvasható, de angolul igen: Ingmar Bergman munkásságát részletesen bemutató oldal: https://www.ingmarbergman.se/en

Cikkeink hasonló témában:

A félrelépésen kívül ezek is hűtlenségnek számítanak

 

A mámortól a tartós kapcsolatig – a szerelem 4 fontos szakasza

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!