spot_imgspot_img
spot_img

Itt az újabb hőségriadó – Így hűthetjük le magunkat és a lakásunkat okosabban

-

Article Top Ad (AdSense)

A hűvös május után elemi erővel robbant be a nyár, és bár néhány napra felüdülést hoz egy-egy hidegfront, a meleg bizony igencsak megnehezíti a mindennapokat – gondoljunk csak a munkára vagy az alvásra. A hőségben éppen ezért előszeretettel nyúlunk a klíma távirányítója után, és bár a hideg jól esik, másnap gyakran fájó torokkal, tüsszögve ébredünk. Az LG most összegyűjtötte, milyen módszerekkel hűthetjük le okosan lakásunkat, és kerülhetjük el a nyári megfázásokat úgy, hogy közben még a villanyszámlán is spórolunk.

Lakásunk hűtésére több megoldást választhatunk: vásárolhatunk légkondicionáló berendezéseket, különféle ventilátorokat, de természetes módszerekkel is tehetünk azért, hogy lakásunk hűvös maradjon. Az igazán egészséges és energiahatékony eredményért ezeket a módszereket kombinálhatjuk is, ráadásul azért is sokat tehetünk, hogy a hőérzetünk jobb legyen.

Klímahasználat energiahatékonyan

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint beltéren a nyári hónapokban nem érdemes 25,5 fok alá állítanunk a hőmérsékletet, ha nem szeretnénk kiugró villanyszámlákat kézhez kapni. Fontos tudnunk, hogy minél magasabbra állítjuk a beltéri hőmérsékletet, annál kevesebb energiát használunk el – ahogy ugyanis a kinti hőmérséklet emelkedik, klímánk egyre inkább dolgozik azért, hogy szinten tartsa a beállított hőfokot. Energiatakarékosabbak lehetünk azzal is, ha a távollétünkben magasabbra állítjuk a lakás belső hőmérsékletét, hiszen ilyenkor felesleges dolgoztatni a készüléket. Ha okosfunkciókkal felszerelt klímát választunk, a mobilunkról is menedzselhetjük lakásunk hőmérsékletét – akkor is, ha éppen a munkahelyünkön vagyunk.

Energiahatékony klímahasználat hőségriadó idején

Így ne fázzunk meg a klímától

Nagy Sándor József, az LG Magyarország klímaüzletágának vezetője szerint a benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a területen, ahova beérkezünk, így van ideje a szervezetünknek alkalmazkodni a hideghez.

„Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk” – tette hozzá.

Nemcsak a hőségriadó miatt, az egészségünk szempontjából is fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk, cseréljük a klímánk szűrőit, és a szezonok között a beltéri és a kültéri egységet is ellenőriztessük.

Hőségriadó? Az LG tippjei segítenek

Akár 4 fokot is nyerhetünk ventilátorokkal

A ventilátorok nem hűtik, csak keringetik a levegőt, ezért teljesen nem tudják kiváltani a légkondicionálókat, de sokat segíthetnek komfortérzetünkön klíma hiányában, illetve kiegészíthetik a klímahasználatot. Mennyezeti ventilátorok esetén érdemes odafigyelni arra, hogy a lapátok merre mozognak: a nyári hónapokban az óramutató járásával ellentétes irányban kell forognia a lapátoknak, hiszen így a készülék a levegőt felfele nyomja, ezzel hűvös, szellős érzetet létrehozva. Ventilátorok használatával a levegőt akár 4 fokkal is hűvösebbnek érezhetjük a lakásban.

A lakás hűtése természetesen hőségriadó esetén

A nyári hónapokban néhány egyszerű, természetes módszerrel is hűthetjük otthonunkat. Az árnyékolók, sötétítőfüggönyök a napsütéses órákban sokat segíthetnek abban, hogy ne melegedjen fel túlzottan a lakás. Éjszakára érdemes a légkondi helyett az ablakokat választanunk: húzzuk el a függönyöket és nyissuk ki az ablakokat, reggel pedig zárjuk be az ablakokat és húzzuk be az árnyékolókat, hogy bent tartsuk a friss, hűvös levegőt. Ettől függetlenül természetesen nap közben is érdemes szellőztetnünk, hiszen a klíma és a ventilátor sem szolgál friss levegővel. Folyamatos hőség esetén, 4-5 forró nap után azonban a falak átforrósodása miatt tényleges megoldást hosszú távon a légkondi biztosíthat a hőmérséklet mérséklésére. A megfelelő nyílászárók szintén sokat segítenek abban, hogy lakásunk ne melegedjen fel gyorsan. A tűzhely, sütő, hajszárító és egyéb hőtermelő eszközök használatát továbbá érdemes a hűvösebb órákra hagyni.

Trükkök, amivel lehűthetjük magunkat

Ha nincs otthon légkondink és a ventilátor sem bizonyul elégnek, a nagy melegben néhány természetes módszerrel is lehűthetjük magunkat. Ha például egy percen át hideg vizet engedünk a csuklónkra, vizes törölközőt teszünk a nyakunkra vagy veszünk egy hideg zuhanyt, egyből könnyebben koncentrálunk majd a munkára. Éjszaka nagy segítségünkre lehet, ha selyem, szatén vagy tiszta pamut anyagból készült ágyneműben alszunk – ezekben nem lesz olyan melegünk, mint a flanel vagy poliészter huzatokban. Ne feledjük, hogy a komfortérzetünk egyik legnagyobb kulcsa, hogy a hőségben vesztett folyadékot visszapótoljuk, azaz sok vizet igyunk! A hideg italok fogyasztása ráadásul a testünket is hűti.

Otthonunkkal a klímaváltozás ellen

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!