spot_imgspot_img
spot_img

A félrelépésen kívül ezek is hűtlenségnek számítanak

-

Article Top Ad (AdSense)

A pszichológusok, párterapeuták szerint nem csak a félrelépés jelenthet hűtlenkedést egy kapcsolatban. A megcsaláson kívül egyéb magatartásformák is árulásnak minősülnek.  

Elzárkózás, érzelmi eltávolodás

A pszichológusok néma kapcsolatgyilkosnak is nevezik az elzárkózást, az érzelmi eltávolodásnak azt a szintjét, amikor már elmaradnak a nagy beszélgetések, az egyik fél már nem hajlandó megnyílni. Ez azt jelzi ugyanis, hogy már nem töretlen a bizalom, már vannak kisebb, nagyobb titkok. Néha észrevétlenül alakul ki bizalomvesztés a kapcsolatban. Sajnos ez rossz előjel, érdemes komolyan venni.

Ha egyre mélyebb az érzelmi szakadék két ember közt, akkor  a bajtársiasság érzése is sérül.

kép: unsplash.com

Súlyosabb titkok

Az elhallgatott kis ügyekből lesznek a súlyosabb titkok. Szomorú tény, de ha már a titkolózás egyre gyakoribb a kapcsolatban, akkor oda befurakszik a kétely is.

Ha a pár egyik tagja leleplezi a másik titkát, akkor a bizalom nagyon megrendül. A titok nem kell, hogy egy másik személyről szóljon. Nagyon bántó tud lenni egy elhallgatott új munkalehetőség, dilemma, új hobbi, nagyobb anyagi kiadás is.

Negatív összehasonlítás

Ahogy azt láthatjuk a fentiek alapján is, a megcsalás előszobája lehet az érzelmi eltávolodás, és a súlyosabb titkok megléte. Az ember könnyebben elcsábul, ha már nem érzi erősnek a köteléket a párjával.

Egy új ismerős, egy új munkatárs, egy érdekes személy izgalmasabbnak tűnhet, mint a társ. Az újonnan megismert férfi vagy nő megbabonázhatja a párjától már lelkileg eltávolodott felet. Ilyenkor jön az összehasonlítgatás. A partner negatív tulajdonságai sokkal idegesítőbbnek tűnhetnek az új, lelkesítő személy megismerése után.

A tisztelet hiánya

Egy szeretetteljes, kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatban a felek egyenrangúak elfogadják és támogatják egymást. Ha valamiért nincs már meg a tisztelet, akkor az elfogadás és a támogatás sérül. A párterapeuták tapasztalatai szerint ez néha súlyosabb, mélyebb lelki károkat okoz, mint egy alkalmi viszony.

Éles, bántó kritikák

Nincs olyan kapcsolat, amiben ne lenne nézeteltérés, súrlódás. Nincs konfliktusmentes házasság, szerelem. Ám az övön aluli, bántó megjegyzések, beszólogatások, minősítgetések lerombolhatják a másik önbizalmát. Az éles kritikák nem építő jellegűek, sokkal inkább a gonoszkodás a lényegük.

A párterapeuták szerint a társ folytonos kritizálása árulásnak, hűtlenségnek számít.

John Gottman pszichológus könyveit érdemes megismerni, ha mélyebben érdekel a téma.

Ha párkapcsolat témában még szívesen olvasnál, ezeket a cikkeinket Neked ajánljuk: 

4 vágyűző szokás, ami a szenvedély útjában állhat

 

Így szeretnek a szorongóan kötődőek

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!