Nemzetközi Duna nap

-

A Duna nem csak a természet része és formálja azt egyfolytában, hanem összeköti az embereket. Társadalmi, természeti, és társadalmi kincs, amit óvni kell. A mai napon a Dunát ünnepeljük- Európa szerte.

Fotó: Pixabay

A Nemzetközi Duna nap

A nemzetközi Duna-napot 2004. óta- június 29-én ünnepeljük. A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (International Commission for the Protection of the Danube River, ICPDR) javaslatára, a Duna-védelmi egyezmény aláírásnak tizedik évfordulójára hozták létre (1994. június 29.). 14 Duna-menti országban ma mindenki a nagy folyóra figyel. Ezen a napon a Duna-menti kultúrákat, élővilágot ünnepeljük, illetve az összetartozás jelképévé is vált. A dunai országok már régóta működnek együtt a vízgazdálkodási feladatokban és a természet megóvásában.

Fotó: Pixabay

A Duna nap egyrészt felhívja a figyelmet a folyó nemzetközi fontosságára, másrészt alkalmat ad arra, hogy a vízügyi szakemberek, a természetvédők párbeszédet folytassanak egymással. Ezen a napon a folyó mentén számos rendezvényt tartanak az érintett országok, színes programokkal népszerűsítik a folyót és a folyó szigeteit. A térség kulturális öröksége és természeti adottságai sok turistát vonzanak.

Fotó: Pixabay

A Duna

A Duna Európa leghosszabb folyója- az oroszországi Volga után. Németországban, a Fekete-erdőben ered két kis patak, a Breg és a Brigach összefolyásával. A folyó útja innen délkeleti irányban 2850 kilométert tesz meg, keresztül több ország érintésével, egészen a Fekete-tengerig tart. A Duna a világ talán „legnemzetközibb” folyója, hiszen 10 országon halad át. Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Bulgária, Románia, Moldova és Ukrajna. Több jelentős település is emelkedik a partjain, köztük négy jelenlegi főváros: Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád.

Fotó: Pixabay

Érdekesség. A folyó kialakulása a pliocén korban kezdődött el. A pliocén végén jutott el a Duna a Kisalföldig, ekkor a mai nyugat–kelet irány helyett észak–dél irányban folyt itt. Csak a pleisztocén korban alakult ki a kisalföldi szakasza. A folyó legfiatalabb része a Dobrudzsa nyugati oldalán található dél–észak irányú folyása, amely pusztán a pleisztocén kor végén jött létre.

Fotó: Pixabay

Az egységes vízi út kialakítása miatt az év szinte teljes időszakában minimum 2,7 méteres vízmélységet kell biztosítani 150-180 méteres szélességben a folyó teljes hosszán.

Fotó: Pixabay

Magyarország

Magyarország egész területe a Duna vízgyűjtőjén helyezkedik el. A hazánkban a főág hossza itteni 417 km. Fontossága kétségtelen, hiszen meghatározója hazánk földrajzának, vízrajzának vízgazdálkodásának. 2850 km-es hosszán számos mellékfolyó gazdagítja vizét. Hazánkban a Rába, az Ipoly, és a Sió.

Fotó: Pixabay

Fontos nemzetközi hajóút. A németországi Rajna–Majna–Duna-csatorna 1992-es megépítése óta részét képezi annak a 3500 km-es transzeurópai vízi útnak, amely az Északi-tenger melletti Rotterdamtól a Fekete-tenger melletti Sulina-ig ér.

Fotó: Pixabay

Mire hívják fel a figyelmet

A Transzeurópai Közlekedési Hálózat fejlesztési terveiben a folyó a Fekete-, és az Északi-tengert összekötő közlekedési folyosóként szerepel. Ezért óriási fontossággal bír a Duna hajózhatóságának megfelelő kialakítása. Még mindig vannak olyan szakaszok, hazánkban is, ahol muszáj lenne fejlesztéseket végezni. Amennyiben ez nem történik meg, veszély fenyegetheti a természetes környezetet, a növény és állatvilágot. A hajózás fejlesztése, annak biztonságos megléte kiemelt fontosságú. Nem csak gazdasági tényező, hanem hazánk ivóvíz ellátásában is szerepe van. A folyó természetvédelmi szempontból is rendkívül fontos, hiszen partjai mentén számos védett állat és növény találta meg természetes élő környezetét. Partjai mentén nemzetközi jelentőségű természetvédelmi területek helyezkednek el.

Az erdőfürdőzés áldásos hatásai – Kapcsolódás a természettel

Ezért fontosak az esőerdők az ember számára

Állatvédelem és környezeti nevelés szívvel-lélekkel

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!