Ezen a napon zárva lesznek a gyógyszertárak és a rendelők

-

Írd fel a naptáradba, nehogy véletlenül elfelejtsd, ugyanis július 1-jén pénteken zárva tartanak a gyógyszertárak és a rendelőintézetek.

Július 1.: Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Július 1-jére esik a Semmelweis-nap, ami munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók számára, és annyit tesz: zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi, a fogorvosi, és a szakorvosi rendelők egyaránt, illetve a védőnői tanácsadók is. Természetesen nem szűnik meg a teljes ellátás, amit az ügyeleti rend szerint biztosítanak, legyen szó háziorvosi vagy fekvőbeteg ellátásról.

Mit ünnepelek Semmelweis-napon?

Ezen a jeles napon az anyák megmentőjére, Semmelweis Ignácra emlékeznek az egészségügyi dolgozók. Semmelweis Ignác magyar orvos (Buda, 1818. július 1. – Döbling, 1865. augusztus 13.), „az anyák megmentője”. Elsőként jött rá arra, hogy a gyermekágyi láz nem külön betegség, hanem fertőzés következménye. Felfedezte, hogy az orvosok és orvostanhallgatók, akik a boncolásokat végzik, átjárnak a szülészeti osztályra, és fertőtlenítés nélkül vizsgálják a várandósokat.

Semmelweis Ignác (fotó: flickr)

Mivel akkoriban az orvostársadalom nem támogatta a felfedezését – minden statisztikai bizonyíték ellenére sem – , csak jóval később került bevezetésre a kötelező klórvizes kézmosás az osztályra történő belépés előtt. Emellett ragaszkodott a kórtermek rendszeres takarításához, a szellőztetéséhez, a napoztatásához és a gyakori ágyhuzatcseréhez. Elbocsátással büntette azokat a dolgozókat, akik takarékosságból szennyes ágynemű felhúzását.

2013-ban az UNESCO Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága A világ emlékezete program részének nyilvánította Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseit, és azok dokumentumait.

Mire érdemes figyelni?

Egyrészt lehetőség szerint ajánlott ma és holnap kiváltani az esedékes gyógyszertári készítményeket vagy beszerezni azokat a termékeket, amelyeket csak patikában lehet kapni.

Célszerű feljegyezni a legközelebbi ügyelet elérhetőségeit, amit a rendelők és patikák bejáratánál fel szoktak tüntetni. Ebből kiderül, hol található a folyamatosan nyitva tartó, vagy készenléti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár, illetve a legközelebbi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet címe, telefonszáma is.

Az Országos Gyógyszerészeti-és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján is tájékozódhatsz a gyógyszertárak nyitva tartásáról.

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!