Harmadik hullám

-

Újabb vakcina szállítmányok érkeztek hazánkba, amivel felgyorsulhat az oltakozás. A kínai oltóanyag már a háziorvosoknál várja a hatvan év alattiakat, ezért kérik, hogy mindenki figyelje a telefonját.

Vírus a földön
Fotó: Pixabay

378 főnél találtak eddig brit variánst, és 34 főnél egyéb olyan variánst, amely viszont nem a brazil és nem a dél-afrikai.

Több hetes koronavírus-járványügyi adatrekordok dőltek meg Magyarországon. Fokozódó számokról számolt be az új fertőzöttek tekintetében, ezért hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos az oltási program következetes, és mindenre kiterjedő betartása. Felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző vakcinák alkalmazása különböző, emiatt viszont nem adható be mindenkinek a Pfizer vagy az AstraZeneca oltóanyaga sem. Az oltási sornál továbbá rendkívül fontos az, hogy a háziorvosok mely betegüket tartják az oltásra leginkább rászorulónak, hiszen ők ismerik a kórelőzményeiket. Az AstraZeneca vakcinából 83 ezer oltás érkezett múlt héten, ezekkel 40 ezer embert tudnak beoltani a háziorvosok. Jelenleg a 60 év alatti krónikus betegek oltását végzik AstraZeneca-vakcinával. Az oltócsapatok is tovább végzik a munkát az idősotthonokban, és az egészségügyi dolgozók körében a második körös oltást adják be.
Müller Cecília országos tisztifőorvos figyelmeztetett arra, hogy mindenki figyelje a telefonját. Újabb vakcina szállítmányok érkeztek hazánkba: a Pfizer-BioNTechtől 773 745, a Sinopharmtól 550 ezer, az AstraZenecától 169 900, a Szputnyikból 145 600, a Modernától 39 600 adag. A háziorvosok az elkövetkező időszakban ezúton értesítik az érintetteket az oltás időpontjáról, és helyéről. Az oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon, ahol a Pfizer vakcinával dolgoznak, a háziorvosoknál Sinopharm vakcinával. Újabb orosz vakcina szállítmány is érkezett hazánkba, a kínai vakcinát pedig megkezdték kiszállítani a háziorvosokhoz. Praxisonként ez 50-55 ember beoltását teszi lehetővé. Ennek köszönhetően előreláthatólag a hét végére már 800 ezer fölé tud emelkedni a beoltottak száma Magyarországon.
Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozatában közölte a decemberi szűrésekhez képest, amit Budapesten végeztek, kétszeresére nőtt a pozitív esetek száma.

 

Vírus a földön
Fotó: Pixabay

Orbán Viktor miniszterelnök a Focus Online című német hírportálon kijelentette, hogy minél gyorsabban, minél több vakcinát kell Magyarországnak beszerezni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen. Hangsúlyozta, hogy nem az számít, hogy az oltóanyag honnan érkezik, keletről, vagy nyugatról, hanem csak jó és rossz vakcina létezik. Hozzátette, az EU szabályok nem zárják ki a vakcina beszerzés ügyében a tagállami szintű fellépést, a “nemzeti cselekvést”, és a magyar kormány él ezzel a lehetőséggel. Amikor a magyar hatóságok megállapítják egy készítményről, hogy biztonságos és hatásos, kiadják rá a használati engedélyt.
Merkely Béla Semmelweis Egyetem rektora kiállt a Szputnyik V mellet, amivel saját magát is beoltatta. A közmédiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy az oltással járó esetleges oltási reakciókat nem lehet azzal összehasonlítani, amit a koronavírus-fertőzés okozhat. Nagyobb biztonságot, és hosszabb idejű immunitást mindenképpen az oltás ad – tette hozzá. Mivel a betegség lefolyása személyenként teljesen változó és kiszámíthatatlan, azt javasolja, mindenki éljen az oltakozás lehetőségével. Nyilatkozatában azt is elmondta, hogy az egyetemi oltóponton eddig több mint ötvenezren kapták meg a vakcinát, és eddig csak enyhe lefolyású, anafilaxiához hasonló reakcióval találkoztak.
„A fertőzés elől nem tudunk elbújni, előbb-utóbb mindenki át fog esni a vírusfertőzésen, és ezt csak az oltások felvételével tudjuk megakadályozni.”
Merkely Béla hangsúlyozta, hogy a járványt csakis az oltások számának növelése fogja megállítani. A különféle vírusmutánsok megjelenésének megakadályozását is a tömeges oltakozsban látja. Ez a vírus nem fog velünk maradni – mondta -, de ez nagyban múlik az emberek oltakozáshoz való hozzáállásán.

 

Vírus a földön
Fotó: Pixabay

Kínai oltóanyag – igen, vagy nem

Kiderültek a mellékhatások. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy a kínai Sinopharm vakcina bizonyítottan alkalmas a felhasználásra. Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kielégítő részletességű dokumentációt kapott az érkező szállítmányokkal. „Hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése.” – mondta Müller. Kínából 550 ezer Sinopharm vakcina érkezett hazánkba, aminek köszönhetően fel fog gyorsulni az oltakozás.

Sinopharm-vakcina alkalmazási előírása

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján megjelent a kínai Sinopharm-vakcina alkalmazási előírása és a betegtájékoztató. Ebből a típusú oltásból kettőt kell beadni a védettség kialakulásához, 21-28 nap különbséggel. Ebből a vakcinából egyelőre 275 ezer ember oltására elegendő oltóanyag érkezett hazánkba.

Tilos az alkalmazása:

 • A készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység, illetve ezzel a vakcinával szemben korábban kialakult túlérzékenységi reakció esetén.
 • Olyan személyeknél, akiknél korábban vakcinák alkalmazásakor súlyos mellékhatások jelentkeztek (például akut túlérzékenységi reakció; végtagok, szemek, ajkak, torok duzzanata; légszomj stb.).
 • Azon személyeknél, akiknél a krónikus betegség nincs megfelelően egyensúlyban, vagy krónikus betegség akut fellángolása esetén, vagy kórtörténetükben túlérzékenység szerepel.
 • Az oltás beadását el kell halasztani, ha a beoltandó személynél láz, vagy egy betegség akut fázisa jelentkezik.
 • Terhes, illetve szoptató nők.

Az oltás beadásának helyén tapasztalt mellékhatások:

 • nagyon gyakori: fájdalom
 • nem gyakori: bőrmelegség, duzzanat, keményedés vagy csomó, bőrkiütés, viszketés;
 • ritka: bőr kivörösödése

A szervezetet érintő mellékhatások:

 • Nagyon gyakori: fejfájás
 • Gyakori: láz, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, köhögés, nehézlégzés, hányinger, hasmenés, viszketés
 • Nem gyakori: szédülés, étvágytalanság, hányás, szájgarat fájdalom, nyelési nehézség, orrfolyás, székrekedés, túlérzékenység
 • Ritka: hirtelen kialakuló (heveny, akut) allergiás reakció, aluszékonyság, álmatlanság, tüsszögés, orrgarat gyulladás, orrdugulás, torokszárazság, influenzaszerű tünetek, érzéscsökkenés, végtagfájdalom, szívdobogásérzés, hasi fájdalom, bőrkiütés, bőrnyálkahártya-rendellenesség, pattanás (akne), szemfájdalom, kellemetlen érzés a fülben, nyirokcsomó-bántalom (limfadenopátia)
 • Nagyon ritka: hidegrázás, ízérzés zavarok, ízérzet elvesztése, érzészavar (paresztézia), remegés, figyelemzavar, asztma, torokirritáció, mandulagyulladás, kellemetlen érzés a végtagokban, nyaki fájdalom, állkapocs fájdalom, nyaki duzzanat, szájfekély, fogfájdalom, a nyelőcső betegségei, gyomorhurut (gasztritisz), a széklet színének változása, szemfájdalom, homályos látás, szemirritáció, látáscsökkenés, fülfájdalom, idegesség, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, vizelettartási nehézség (vizeletinkontinencia), késlekedő menstruációs vérzés.

Vírus a földön
Fotó: Pixabay

Rövid hírek

 • Abban az esetben, ha valakinek az első vakcina beadása után enyhe oltási reakciói vannak, annak nem, de aki erős tüneteket észlel, jeleznie kell. Ilyenkor azt is meg kell vizsgálni, hogy más vakcinával a páciens oltható-e.
 • A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatokat gyűjt arról, hogy vannak-e még egyéb koronavírus variánsok, mivel a védekezés kidolgozásában ez fontos tényező.
 • Aki korábban nem igényelt vakcinát, de az oltási terv alapján az ő “köre” már megtörtént, semmiképp ne várjon, hanem jelentkezzen az oltakozásra, és utólag is sor fog kerülni rá.
 • Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a Covid vírus 192 országot érint. A világon eddig 111 057 451 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban. A halálos áldozatok száma 2 460 393, a gyógyultaké 62 605 016.

Vírus a földön
Fotó: Pixabay

A Pfizer vakcinája megvéd a továbbfertőzéstől

Izrael jelenleg az élen jár beoltottság terén, mivel 100 emberre nézve már 85 beadott vakcinát használtak. Ezekre az adatokra támaszkodva közölték a jó hírt, miszerint a Pfizer-BioNTech vakcinája nem csak a megfertőződés ellen ad védettséget, hanem a fertőzés továbbadása ellen is hatásos.

Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium az oltási program adatai alapján roppant hatásosnak találja. A kutatók által eddig ellenőrzött vizsgálatai szerint Pfizer-BioNTech vakcinája 89 százalékban hatásos volt bármilyen típusú Covid-fertőzés ellen, a tüneteket okozó fertőzés ellen pedig 94%-ban nyújtott védelmet. A két adagot jelentő oltás 93%-os hatásossággal tudta megakadályozni a kórházba kerülést, illetve a súlyosabb következményeket, vagy a betegség halálos kimenetelét.

A másik rendkívül pozitív eredmény, hogy az oltottság a koronavírus új variánsai ellen is megfelelő védelmet tud nyújtani. Ahogy az átoltottság növekedett, úgy komoly mértékben csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

Az adatok hitelességéhez hozzátartozik, hogy az eredményeket február 6-áig terjedő, háromhetes időszak alapján közölték. Ezen időszakban nem volt más típusú oltóanyag az országban, csak a Pfizer-BioNTech vakcinája.

Szűrőbuszok elhelyezkedési pontjai

A szűrés kiemelt fontosságú a vírus visszaszorításában. Minél előbb felfedezzük annak jelenlétét a szervezetben, annál előbb lehet kezelni, és annál kevesebb embert tudunk tovább fertőzni. Közös érdek ezért, hogy ha bárki bármilyen jelét tapasztalja a már ismert tüneteknek, mielőbb forduljon orvoshoz.

A leggyakoribb tünetek: láz, száraz köhögés, fáradékonyság

Kevésbé gyakori tünetek: végtag fájdalom, torokfájás, hasmenés, kötőhártya-gyulladás, fejfájás, a szaglás/ízlelés elvesztése, bőrkiütés, vagy elszíneződés az ujjakon/lábujjakon

Súlyos tünetek: légzési nehézség, légszomj, nyomás vagy fájdalom a mellkasi régióban, a beszédképesség elvesztése, illetve mozgásképtelenség

A szűrőbuszok azok rendelkezésére állnak, akiket a háziorvos beutalt. Délután 5-ig a következő helyeken találhatjuk meg őket:

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja
Deák Ferenc tér
Papp László Aréna bejárata

Vírus a földön
Fotó: Pixabay

Magyar együttműködéssel fejlesztenek új gyógyszert a vírus ellen

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) tájékoztatójából megtudtuk, hogy új megoldáson dolgoznak a koronavírus kezelése kapcsán. A német Ursapharm Arzneimittel és az osztrák Cebina klinika a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusai segítségével már majd egy éve vizsgálja a gyógyszergyárak meglévő készítményeit. A kutatás lényege, hogy a készítmények a vírusellenes tulajdonságaikat nézve felhasználhatóak-e a koronavírussal szemben. Jakab Ferenc professzor által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratóriumban olyan vizsgálatokat végeztek, melyek a klinikai tanulmányban kerestek választ az azelasztin-hidrokloridok hatásaira. Az antiallergiás terápiákban eddig sikeresen alkalmazott vegyület a SARS-CoV-2 fertőzés elleni lehetséges hatásának igazolására irányuló kutatások fényt fognak deríteni arra is, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában. A kutatók úgy vélik, amennyiben a vizsgálatok a vírus kapcsán pozitív eredményekkel záródnak, óriási áttörést hozhat a vírus terjedésének visszaszorításában.

Forrás: MTI, infostart.hu https, telex.hu, koronavirus.gov.hu

Nyitókép: Pixabay

Cikkeink hasonló témában:

Az AstraZeneca: vakcina a 6 éves gyermekeknek is?

Anne Hathaway a főszereplő a koronavírusról szóló hollywoodi filmben

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!