spot_imgspot_img
spot_img

Amit jó, ha tudsz, ha 30 felett szeretnél kisbabát

-

Article Top Ad (AdSense)

Manapság sokkal később alapítunk családot, mint nagyanyáink idején. Ebben egzisztenciális és praktikus szempontok is szerepet játszanak, pedig a biológiai óránk egyre csak ketyeg. 

Olyan világban élünk, ahol a társadalom szeret mindent beskatulyázni: vannak a dolgozó anyukák, az otthonmaradó anyukák, a házas anyukák, az egyedülálló anyukák, a 20-as éveikben szülő anyukák és a 30-as (vagy a 40-es) éveikben gyermeket vállalók.

Vajon van ideális életkor a gyerekszülésre?

„A kérdésre nehéz egyértelmű választ adni, hiszen biológiai és egzisztenciális vonatkozása is van.” – kezdi Dr. Kiss Attila András, a budapesti Honvédkórház nőgyógyász főorvosa. A nők ma már járhatnak egyetemre, diplomát szereznek, majd jön a megfelelő munkahely megtalálása és a pénzkeresés, az anyagi háttér megteremtése, és a párkeresés is okozhat némi nehézséget. Így a babakérdés és a szülés könnyen kitolódik 30 éves korunkon túlra.

A fogamzásgátlásnak és a reprodukciós technológiák széles körű hozzáférhetőségének köszönhetően a párok ma jobban tudják tervezni, hogy mikor szeretnének családot alapítani. Lehet várni vele, de az kétségtelen, hogy az életkor előrehaladtával egyre nehezebb lesz teherbe esni, hiszen a termékenység az idő múlásával természetesen módon csökkenni kezd, és a későbbi életkorban történő babavárás megnövelheti a terhességi szövődmények kockázatát.

A nők a 20-as éveikben a legtermékenyebbek, a legnagyobb eséllyel ebben a korban lehet teherbe esni. Ez az az időszak, amikor a legtöbb jó minőségű petesejt áll rendelkezésre, a terhesség kockázata pedig a legalacsonyabb.

Az optimális kor

„Az optimális kor az első gyermek vállalására a nők biológiai jellemzői alapján a 20-35. életévük közé esik, de inkább a 30 éves kor előtt van. Hiszen, ahogy haladnak előre a korban csökken a valószínűsége a további terhességek kiviselésének, illetve szövődménymentességének.” – magyarázza a nőgyógyász.

30 éves korunk után a termékenység fokozatosan csökken, míg 35 éves korunk után pedig ez a csökkenés még jobban felgyorsul. Születésünkkor mi, nők a valaha létező összes petesejtünkkel rendelkezünk, ami kb. 1 millió petesejtet jelent. Ez az idő előrehaladtával fokozatosa fogyatkozik, 37 éves korunkra már csak nagyjából 25.000 petesejtünk marad. Ez elég ijesztően hangzik.

születés
Fotó: pexels.com

„35 évesnél idősebb korban az életkor előrehaladtával nem csak a megfelelő minőségű petesejtek száma csökken fokozatosan, hanem az egyéb elszenvedett betegségek (pl. kismedencei gyulladások, hüvely felől felszálló fertőzések) valószínűsége is fokozott. Az eltelt évek számának a meddőség is következménye lehet.” – hívja fel a figyelmet a nőgyógyász.

Mindezek ellenére mi, nők gyakran úgy érezzük, hogy jobb szülők leszünk, ha megvan az anyagi biztonság, a kellő iskolázottság és azt gondoljuk, hogy a korral tudatosabbak, érettebbek és türelmesebbek is leszünk.

Sajnos az idő nem nekünk dolgozik.

Bár tovább élünk, a termékenység nem alkalmazkodott ehhez, így pont ugyanannyival nehezebb teherbe esni 35 éves korunk után, mint évtizedekkel ezelőtt. Még annak ellenére is, hogy ma már a korszerű szűrővizsgálatoknak (pl. genetikai szűrővizsgálatok) és terhesgondozásnak köszönhetően biztonsággal kihordható egy baba akár negyvenen túl is.

A kor előrehaladtával megnőnek kockázati tényezők a Down-kór és más a kromoszóma rendellenességek kialakulására, amelyek idősebb nőknél gyakrabban fordulnak elő (már az is bebizonyosodott, hogy az ötvenöt évnél idősebb apa esetében is növekszik a Down-kór kockázata), hiszen idősebbek a petesejtjeik, életük során többször voltak kitéve fertőzéseknek, gyógyszereknek és röntgensugárzásnak. Az olyan betegségek, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás is gyakoribbak a 35 év feletti nőknél, amelyek további terhességi szövődményekhez vezethetnek.

születés
Fotó: unsplash.com

Negyven éves korunk felett pedig már sokkal nagyobb szakadék tátong a teherbeesés tekintetében, három hónapos próbálkozás esetében mindössze 7%-ra csökken az esélye. Nem csak a petesejtek száma lesz lényesen kevesebb, de a meglévők is öregebbek, mint 20 vagy 30 éves korunkban, ennek következtében nagyobb eséllyel fordulhat elő kromoszómaprobléma. Ez pedig növeli annak az esélyét, hogy kisbabánk születési rendellenességgel jöjjön a világra.

A múló évek egyre nagyobb kihívást jelenthetnek a terhességre nézve, ám ez nem jelenti azt, hogy 30 felett ne születhetne egészséges kisbabánk.  Végső soron akkor jön el a tökéletes idő a terhességre, amikor ezt mi megfelelőnek érezzük. Ugyanakkor nem érdemes ésszerűtlenül várni, amíg úgy nem érezzük, hogy minden együtt áll a baba fogadására.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

10 dolog ami 30 év felett mindannyiunk életében megváltozik

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!